Átlátszó maszk a koronavírus ellen: Kinek érdemes átlátszó maszkot viselnie? Mire figyelj, ha átlátszó maszkot vennél?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Átlátszó maszk a koronavírus ellen: Kinek érdemes átlátszó maszkot viselnie? Mire figyelj, ha átlátszó maszkot vennél? Az általános maszkviselés magával hozott néhány olyan problémát, amivel korábban nem foglalkozott az ember, van ugyanis, akinek fontos, hogy lássa az arckifejezésünket. Erre lehet jó megoldás az átlátszó maszk. Az általános iskolákban nem teszik kötelezővé a szájmaszk viselését Olaszországban a koronavírus-járvány miatt, a felsőbb évfolyamokba járó diákoknak és a tanároknak azonban viselniük kell a maszkot az új oktatási járványprotokoll szerint, utóbbiak átlátszó maszkot kapnak, közölte az MTI.

Az oktatási tárca és az egészségügyi hatóságok kedden, a szeptember 14-i tanévkezdés előtt ismertetett közös útmutatása szerint az első nyolc osztály tanulói számára, vagyis hat és tizennégy éves kor között nem lesz kötelező a szájmaszk a tantermekben, ha a diákok között biztosítják a legalább egyméteres távolságot.

Átlátszó maszkot kapnak a pedagógusok Olaszországban
Az iskola más területein, a folyosóktól kezdve a menzáig, viszont nekik is is szájmaszkban kell lenniük. A felsőbb osztályokban, gimnáziumokban, szakközépiskolákban a tanórákon kötelező lesz a szájmaszk viselése. A diákok bármilyen típusú maszkot viselhetnek. A pedagógusok számára speciális, átlátszó maszkokat gyártattak, amelyekben látszik a szájuk és jobban hallani a hangjukat.



Kinek lehet fontos az átlátszó maszk?
A Covid-19 járvány terjedése és az általános maszkviselés olyan problémákat is felszínre hozott, amikkel korábban nem számolt az ember. Nevezetesen: ha maszkot viselünk, le kell mondanunk például arról, hogy csak úgy kedvességből vagy bátorítóan rámosolyogjunk bárkire, mivel a maszk takarásában ez nem látszik. Ez különösen olyan szakmáknál lehet zavaró, ahol fontos része a kommunikációnak a megnyugtató mosoly - például az óvónők, tanárok, gyermekorvosok esetében. De nem csak számukra fontos, hogy látszódjon a száj és környéke.

- Bármennyire is alapvető az arcmaszk viselése jelen helyzetben, rendkívül fontos annak felismerése és megértése is, hogy a többrétegű vagy átlátszatlan arcmaszkok óriási kihívást jelenthetnek a hallássérültek számára, mivel az ő kommunikációjuk nagymértékben függ a vizuális jelektől - hangsúlyozta Dr. Sunitha Posina belgyógyász, akivel a Refinery29 beszélgetett.

Az Amerikai Járványügyi Hatóság friss ajánlása
Mint a szakember hangsúlyozta, a CDC - az Amerikai Járványügyi Hatóság - augusztus elején frissítette az arcmaszkra vonatkozó ajánlásait, miután az Amerikai Beszéd-Nyelv-Hallás-Egyesület (ASHA) felvetette a hallássérültek problémáját. Végül a CDC azt a javaslatot tette, hogy azok, akik hallási nehézségekkel küzdenek vagy ilyen beteget ápolnak, és elsődlegesen szájról olvasás révén kommunikálnak, hordjanak inkább átlátszó maszkot.

Hatékonyságban van különbség?
Hogy hatékonyak-e az átlátszó maszkok? Dr. Posina nem lát egyértelmű különbséget a többrétegű maszkok és az átlátszóak között védelem tekintetében, hiszen mindkettő megfelel annak a célnak, hogy megállítsa a légzés, tüsszentés által kibocsátott nyálcseppek levegőbe jutását. Ugyanakkor azért felhívja a figyelmet, hogy mivel ez viszonylag újdonság, egyelőre nem születtek még összehasonlító tanulmányok a kérdésben.

Erre figyelj, ha átlátszó maszkot vásárolsz!
Ha átlátszó maszk vásárlására adnád a fejed - egyre több helyről lehet már rendelni -, arra mindenképpen figyelj, hogy olyat vegyél, amin speciális bevonat van a párásodás elkerülésére. Több átlátszó maszknál ugyanis a párásodást úgy kerülik el, hogy apró lyukakat fúrtak a műanyag rétegbe - de ezáltal a maszk kevésbé nyújt hatékony védekezést a vírus ellen.

Forrás: MTI, refinery29.com, cdc.gov
Fotó: etsy.com

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.09.02