Tele van mikroműanyaggal a csecsemők széklete! - Hogyan jut egy kisgyermek szervezetébe ennyi káros anyag?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Tele van mikroműanyaggal a csecsemők széklete! - Hogyan jut egy kisgyermek szervezetébe ennyi káros anyag? Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy 1 év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből, mutatta ki egy friss kutatás. Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy 1 év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Food tudományos folyóiratban 2020 októberében megjelent tanulmányban.

A polipropilén egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag. Az új kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a polipropilénből készült műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki.

Minél melegebb a folyadék, annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás a cumisüvegből
A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék - a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz -, annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.

A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként.

A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra emelkedik, akkor a kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére nő.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki.

10-szer annyi mikroműanyag a babák szervezetében
Egy, az Index által idézett kutatás egyenesen arra mutatott rá, hogy a csecsemők széklete átlagosan tízszer annyi mikroműanyagot tartalmazott, mint a felnőtteké. A részt vevő szakemberek szerint a műanyag tálak és evőeszközök, illetve a fogzást segítő rágókák is felelősek ezért.



Az biztos, hogy az egészség szempontjából nem jók
Bár a mikroműanyag-szemcsék megemésztésének egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen, de vélhetően mérgező anyagok szabadulhatnak fel belőlük. Egyes részecskék olyan kicsik lehetnek, hogy behatolhatnak az emberi szövetekbe, ahol immunreakciót válthatnak ki.

Így csökkentheted a gyermeked szervezetébe jutó műanyagot
Ezt a mennyiséget azonban jelentősen lehet csökkenteni, ha módosítod a sterilizálást és a tápszer elkészítését:
- a sterilizált cumisüveget legalább háromszor öblítsd át felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel, amelyet nem műanyag, hanem mondjuk üveg vagy rozsdamentes acél melegítőben melegítesz fel
- a tápszert ne műanyag edényben készítsd el, és csak akkor öntsd át a jó minőségű műanyag cumisüvegbe, ha szobahőmérsékletűre hűlt
- lehetőleg ne melegítsd fel a kész tápszert se műanyag edényben, se mikrohullámú sütőben
- ne rázd erősen a tápszert a cumisüvegben
- lehetőleg fém kanállal és üveg- vagy más műanyagmentes tányérból etesd a gyermeked

Olvasd el ezt is!
Rengeteg mikroműanyag-részecske jut a palackozott vízzel is a szervezetedbe »


Forrás: MTI, Index
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.10.20