Koraszülöttek világnapja: 10 előtte-utána fotó, ami bizonyítja, igazi harcosok az idő előtt született babák

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Koraszülöttek világnapja: 10 előtte-utána fotó, ami bizonyítja, igazi harcosok az idő előtt született babák A koraszülöttek több mint fele egészséges felnőtté fejlődik, köszönhetően a modern orvostudománynak. November 17. a Koraszülöttek világnapja, fotósorozattal mutatjuk meg, milyen harcosok az idő előtt született babák. Bár egy baba idő előtti megszületése próbatétel a szülőknek és a picinek is, szerencsére a koraszülöttek többsége egészséges felnőtté fejlődik.

Egy kutatásban több mint 2,5 millió 1973 és 1997 között született svéd gyerek adatait vizsgálták meg, közülük 6 százalék volt koraszülött. Az alanyok egészségi állapotát akkor is megnézték, amikor 18 és 43 éves kor között voltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy az idő előtt világra jött babák több mint fele felnőttkorában ugyanolyan egészséges, mint aki időre született.



A pozitív dolgokra koncentráltak
- A koraszülötteknél számos egészségügyi probléma kockázata magasabb - ilyenek például a szív- és tüdőbetegségek, idegrendszeri vagy mentális problémák. A korábbi kutatások általában ezekre a negatívumokra koncentráltak inkább, azonban tudomásunk szerint nem folyt még olyan vizsgálat, ami azt célozta volna, hogy kiderítse, milyen egészségügyi állapotban vannak felnőttként azok, akik koraszülöttként jöttek világra - emelte ki Dr. Casey Crump, a New York-i Mount Sinai Icahn Orvostudományi Egyetem Családorvosi és Közösségi Egészségügyi Szakának alelnöke, egyben a kutatás vezetője.

Mint elmondta, a szülők számára fontos, hogy tudják, attól még, hogy gyermekük koraszülött, felnőttként ugyanolyan teljes és egészséges életet élhet, mint mások.

Nem mindegy, mennyivel korábban születik egy baba
Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem minden koraszülöttre igaz ez: akik például a 22-27. hétre születnek, azoknak csupán a 22 százaléka ússza meg különösebb hosszú távú egészségügyi probléma nélkül - szemben azokkal, akik időre születnek, náluk ez a szám 63 százalék.

- A terhesség harmadik trimesztere kritikus időszak a magzat fejlődése szempontjából. A koraszüléssel félbeszakad a magzati szervek normális növekedésének és érésének folyamata, ami deformitásokhoz, valamint működésbeli problémákhoz vezet - mondta Crump, hozzátéve, hogy ezek a változások hajlamosítanak aztán a különféle krónikus megbetegedésekre.

Az évente megszülető csecsemők körülbelül egytizede jön idő előtt világra, és 95 százalékuk életben is marad, köszönhetően a modern orvostudománynak. Minden évben november 17-én ünnepeljük a Koraszülöttek világnapját.
 

Az igazi harcosok - Les Premas-fotósorozat egykori koraszülöttekről


A koraszülött babák igazi harcosok - ezt akarta megörökíteni egy kanadai fotós is néhány évvel ezelőtt, a Les Premas sorozatában. Red Methot varázslatos képei azt bizonyítják, hogy még a legkilátástalanabbnak tűnő eseteknél is van remény a felépülésre.

Alice - 27. hétre született




Charles - 26. hétre született




Noah és Nathan - 32. hétre születtek




Lexiani - 25. hétre született




Thomas - 23. hétre született




Tamica - 32. hétre született, és éppen babát vár




Margot - 29. hétre született




Zachary - 27. hétre született




Eva - 29. hétre született




Felix 23. hétre született, öccse, Alex pedig a 32. hétre



Forrás, fotók: Medicalpress, BoredPanda

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.11.17