2021. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Koraszülöttek világnapja: 10 előtte-utána fotó, ami bizonyítja, igazi harcosok az idő előtt született babák - Szülők Lapja

Koraszülöttek világnapja: 10 előtte-utána fotó, ami bizonyítja, igazi harcosok az idő előtt született babák

Szülőklapja képA koraszülöttek több mint fele egészséges felnőtté fejlődik, köszönhetően a modern orvostudománynak. November 17. a Koraszülöttek világnapja, fotósorozattal mutatjuk meg, milyen harcosok az idő előtt született babák.

Szerző: Szülők lapja
2020-11-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bár egy baba idő előtti megszületése próbatétel a szülőknek és a picinek is, szerencsére a koraszülöttek többsége egészséges felnőtté fejlődik.

Egy kutatásban több mint 2,5 millió 1973 és 1997 között született svéd gyerek adatait vizsgálták meg, közülük 6 százalék volt koraszülött. Az alanyok egészségi állapotát akkor is megnézték, amikor 18 és 43 éves kor között voltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy az idő előtt világra jött babák több mint fele felnőttkorában ugyanolyan egészséges, mint aki időre született.A pozitív dolgokra koncentráltak
- A koraszülötteknél számos egészségügyi probléma kockázata magasabb - ilyenek például a szív- és tüdőbetegségek, idegrendszeri vagy mentális problémák. A korábbi kutatások általában ezekre a negatívumokra koncentráltak inkább, azonban tudomásunk szerint nem folyt még olyan vizsgálat, ami azt célozta volna, hogy kiderítse, milyen egészségügyi állapotban vannak felnőttként azok, akik koraszülöttként jöttek világra - emelte ki Dr. Casey Crump, a New York-i Mount Sinai Icahn Orvostudományi Egyetem Családorvosi és Közösségi Egészségügyi Szakának alelnöke, egyben a kutatás vezetője.

Mint elmondta, a szülők számára fontos, hogy tudják, attól még, hogy gyermekük koraszülött, felnőttként ugyanolyan teljes és egészséges életet élhet, mint mások.

Nem mindegy, mennyivel korábban születik egy baba
Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem minden koraszülöttre igaz ez: akik például a 22-27. hétre születnek, azoknak csupán a 22 százaléka ússza meg különösebb hosszú távú egészségügyi probléma nélkül - szemben azokkal, akik időre születnek, náluk ez a szám 63 százalék.

- A terhesség harmadik trimesztere kritikus időszak a magzat fejlődése szempontjából. A koraszüléssel félbeszakad a magzati szervek normális növekedésének és érésének folyamata, ami deformitásokhoz, valamint működésbeli problémákhoz vezet - mondta Crump, hozzátéve, hogy ezek a változások hajlamosítanak aztán a különféle krónikus megbetegedésekre.

Az évente megszülető csecsemők körülbelül egytizede jön idő előtt világra, és 95 százalékuk életben is marad, köszönhetően a modern orvostudománynak. Minden évben november 17-én ünnepeljük a Koraszülöttek világnapját.
 

Az igazi harcosok - Les Premas-fotósorozat egykori koraszülöttekről


A koraszülött babák igazi harcosok - ezt akarta megörökíteni egy kanadai fotós is néhány évvel ezelőtt, a Les Premas sorozatában. Red Methot varázslatos képei azt bizonyítják, hogy még a legkilátástalanabbnak tűnő eseteknél is van remény a felépülésre.

Alice - 27. hétre született
Charles - 26. hétre született
Noah és Nathan - 32. hétre születtek
Lexiani - 25. hétre született
Thomas - 23. hétre született
Tamica - 32. hétre született, és éppen babát vár
Margot - 29. hétre született
Zachary - 27. hétre született
Eva - 29. hétre született
Felix 23. hétre született, öccse, Alex pedig a 32. hétreForrás, fotók: Medicalpress, BoredPanda

Címkék: koraszülött, koraszülöttek világnapja, koraszülött babák

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Veszélyes gyerekjátékokat talált a Fogyasztóvédelem! - Ezeket ne add a gyerek kezébe, sérülést vagy fulladást okozhatnak
Veszélyes gyerekjátékokat talált a Fogyasztóvédelem! - Ezeket ne add a gyerek kezébe, sérülést vagy fulladást okozhatnak

A gyermekek biztonsága érdekében idén október végéig több mint százféle játékot vizsgáltak meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium laboratóriumai, sok problémát találtak.

tovább a cikkre
Segítséget kér az SOS Gyermekfalvak - Nem csak maguknak, hanem a többi civil szervezetnek is!
Segítséget kér az SOS Gyermekfalvak - Nem csak maguknak, hanem a többi civil szervezetnek is!

Nem maguk, hanem a versenytársaik megsegítését kérik mindazoktól, akik adományaikkal segítenének ebben a nehéz helyzetben.

tovább a cikkre
Koronavírus halálozási esély gyerekes szülőknél: Így befolyásolja a fertőzés kimenetelét, ha kiskorú gyerekeid vannak
Koronavírus halálozási esély gyerekes szülőknél: Így befolyásolja a fertőzés kimenetelét, ha kiskorú gyerekeid vannak

A gyerekekkel való együttélés nem befolyásolja a kockázatát annak, hogy a felnőttnél az új koronavírus okozta súlyos tünetek alakulnak ki, a betegség következtében történő elhalálozás aránya is kisebb.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt burgonya

Reszelt burgonya

Köretek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya só 20 ml olívaolaj

Recept:

A burgonyát enyhén sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük az olívaolajjal. Hőálló üvegedénybe tesszük és sütőben kicsit átsütjük.TÁPANYAGTARTALO(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Emmi: Megkezdődhet az újszülöttkori SMA-szűrés programja - Mit kell róla tudnod szülőként?

vissza vissza