Ónos eső és sarkvidéki hideg: Lezárták a Normafát, elsőfokú figyelmeztetés a fővárosra és több megyére

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ónos eső és sarkvidéki hideg: Lezárták a Normafát, elsőfokú figyelmeztetés a fővárosra és több megyére A héten többfelé esett ónos eső és a hét második felében kimondottan hideg idő várható egy sarkvidéki hidegbetörés következtében. A Normafát a jegesedés miatt már le is zárták. A héten többfelé esett ónos eső és a hét második felében kimondottan hideg idő várható egy sarkvidéki hidegbetörés következtében. A Normafát a jegesedés miatt már le is zárták.

Lezárták a Normafát
A Normafa és a János-hegy térségében az ónos eső, majd a havazás következtében képződött vastag jégréteg miatt a 12. kerületi önkormányzat február 9-én kedden erdőlátogatási tilalmat rendelt el, és lezárta a Normafát és parkolóját.

A Hegyvidék önkormányzatának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.

Azt írták: a fővárosi Normafán este az ónos eső után havazás kezdődött, a magasabban fekvő részeken az ágakra mintegy 1 centiméter vastag jégréteg rakódott. Egy-egy nagyobb ág leszakadt, az Erzsébet-kilátóhoz vezető útra fa is dőlt.



Ne menj a Normafára kirándulni
Kiemelték: ágak szakadhatnak le, fák dőlhetnek ki, így az ott-tartózkodás rendkívül veszélyessé vált. A János-hegy környékén a legveszélyesebb a helyzet - írták.

A gyalogos és kerékpárutakat belépési tilalmat jelző szalagokkal zárják le - közölte az önkormányzat, amely mindenkitől azt kéri: saját biztonságuk érdekében a korlátozás feloldásáig ne látogassák a Normafát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső veszélye miatt szerdára is elsőfokú figyelmeztetést adott ki Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére.

Nagy lehűlés várható a héten, mínusz fokokkal napközben is
Az már a vasárnapi előrejelzésekből kiderült, ezen a héten jelentős lehűlés várható Magyarországon. A február 8-ai hét második felében már napközben is mínuszok, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli értékek lesznek.

Mint a Meteorológiai Szolgálat az MTI-nek kifejtette: Európa északi, északkeleti részei felett már több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai eredetű levegő, arrafelé a hőmérséklet már az előző napokban sem emelkedett mínusz 15, mínusz 20 Celsius-fok fölé. Közép-Európában pedig ciklonok sorozata okozott csapadékos, de általában enyhe időt, csak átmenetileg tudott hó hullani az eső helyett.

A következő - szerdán érkező - ciklon viszont áramlási rendszerével már nagy mennyiségű fagyos levegőt "ránt be" a Kárpát-medencébe - éppen a kontinens leghidegebb vidékeiről. A fagyos légtömeg a hét végére nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát, sőt a Balkán- és Appenini-félszigetet is elárasztja.

Magyarországra a hideg levegő csütörtökre virradó éjjel érkezik. Ekkorra a ciklon csapadékrendszerének zöme már elhagyja az országot. Elsősorban az északnyugati, majd északkeleti országrészben van esély arra, hogy csütörtökön kialakul néhány centiméteres hótakaró. Péntektől számottevő csapadék már sehol sem várható.

Erős hajnali fagyok
A nagyon erős hajnali fagyok kialakulásához három tényező kell: hótakaró, derült ég és gyenge légmozgás. Ez a három feltétel egyszerre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység völgyeiben teljesülhet, így a mínusz 20 fok körüli reggeli értékekre ezen a vidéken lehet számítani a hétvégén - jelezték.

A fagyos levegő utánpótlása a jövő hét elejére megszűnik észak felől, és nyugodt légköri helyzet épül ki Közép-Európában. Így gyors melegedés nem valószínű. Elsősorban nappalonként viszont - a nem kevés napsütés hatására - fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet.

Egyelőre nem jön a tavasz
Arra a kérdésre, hogy várható-e még ezen a télen hasonló mértékű lehűlés, azt írták: sarkvidéki hidegbetörés gyakorlatilag az év bármely szakában bekövetkezhet. Azonban ennyire fagyos levegő érkezésére már egyre kevesebb esély van, hiszen ahogy "tartunk kifelé a télből", a légkör, szerte az északi féltekén - így a fagyos levegő forrásvidékének számító messzi északon is - elkezd melegedni. Ettől azonban még előfordulhat, hogy a tél sokáig tart majd az országban, és a kitavaszodás idén sem fokozatos lesz.

A jelenlegi előrejelzések alapján "a tavasz közeledtének egyértelmű jelei még nem mutatkoznak" - fogalmazott a meteorológiai szolgálat.

Olvasd el ezt is!
Babák, kisgyermekek levegőztetése télen: Mikor szabad levegőre vinni a babát? - Védőnő válaszol »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.02.10