Közlekedési alapvizsga az általános iskolákban: Ilyen kérdésekre számíthat a gyerek a tavasszal induló vizsgán

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Közlekedési alapvizsga az általános iskolákban: Ilyen kérdésekre számíthat a gyerek a tavasszal induló vizsgán Március 1-12. között kell letenni a 4-5. osztályos diákoknak a közlekedési alapvizsgát, akinek nem sikerül, az a tavaszi szünet után újra próbálkozhat. Alig két hét van hátra a közlekedési alapvizsga megnyitásáig, amelynek célja, hogy a gyermekek tudatosabban és biztonságosabban mozogjanak a hétköznapi forgalmi szituációkban - közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda február 19-én, pénteken az MTI-vel.

A vizsga tudásbázisa a Közlekedő kisokos oktatófüzeten alapul, amelynek legfontosabb célja, hogy akár az iskolákban tanórákon, akár otthon a gyerekek minél több ismeretet kapjanak a közlekedési szabályokról a biztonságosabb önálló közlekedés érdekében.

Azt írták, hogy a munkafüzet nyomtatott verziója eddig majdnem 380 ezer általános iskolás tanulóhoz jutott el, digitális változata pedig 2019 őszén készült el, melynek köszönhetően az oktatási anyagot ma már sokan tudják használni - akár okostáblákon is - a KRÉTA-rendszerén keresztül.



4-5. osztályos gyerekeknek kötelező lesz a közlekedési alapvizsga
A közlemény szerint a vizsga a 4-7. korosztályos tanulók számára lesz elérhető, de a gyakorló kérdéssort most bárki kitöltheti online - a 4-5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga letétele elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott.

A diákok a közlekedési tudáspróbának március 1-12. között hetente egyszer futhatnak neki, és a sikeresen teljesítő, legalább 80 százalékos eredményt elérő tanulók névre szóló tanúsítványt kapnak.

Ha valakinek nem sikerül teljesíteni a tudáspróbát március elején, akkor a tavaszi szünet után, április 19-30. között újra próbálkozhat - tették hozzá.

Gyakorlóteszten már lehet próbálkozni
A tudáspróbához kapcsolódó gyakorlótesztek kitöltésére, valamint a hozzá kapcsolódó segédanyag lementésére már nem csak az eKréta rendszerében, hanem egy publikus weboldalon keresztül is lehetőség van.
 

Közlekedési alapvizsga: Ilyen kérdésekre is tudnia kell a választ gyermekednek


Megnéztük a gyakorlótesztet, egyebek között ilyen kérdésekre kell tudni a választ - válaszadás után az Ellenőrzés gombot megnyomva rögtön ki is derül, jó vagy helytelen választ jelölt-e meg a kitöltő.



Olvasd el ezt is!
Ezen is múlhat a gyerek élete - Ezért nem mindegy, milyen ruhában engeded el otthonról! »


Cél a közlekedési kultúra emelése és a balesetek csökkentése
Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa szerint fontos célkitűzés, hogy csökkenjen Magyarországon a balesetek száma.

- Bár az elmúlt évtizedekben sokat javult a helyzet, de nemzetközi összehasonlításban még mindig rosszul állunk. A Kerékpározás Évét szeretnénk felhasználni a közlekedési kultúránk emelésére és a balesetek számának csökkentésére - hangsúlyozta Révész Máriusz.

Olvasd el ezt is!
KRESZ: A közlekedés legfontosabb szabályai gyerekeknek + Közlekedős versek, ingyen letölthető füzetek »


Forrás: MTI, e-kreta.hu
Kezdőfotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.02.23