Felfüggesztett fogházra ítéltek egy anyát Szegeden, aki késve vitte orvoshoz beteg gyermekét

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Felfüggesztett fogházra ítéltek egy anyát Szegeden, aki késve vitte orvoshoz beteg gyermekét Gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság az anyát, aki többórás késéssel vitte beteg gyermekét az orvoshoz, és ezzel a gyermek halálát okozta. Az ügyészi indítvánnyal egyezően, jogerősen egy év - két évre felfüggesztett - fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a nőt, aki az orvosi utasítást figyelmen kívül hagyva, több órás késéssel vitte vissza a kórházba a műtét után hazaengedett, egyéves gyermekét - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője április 29-én, csütörtökön az MTI-t.

Nagyné Günther Ágnes közölte, a táblabíróság gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat.



Több órás késéssel vitte a gyereket kórházba
A nő ellen azért indult büntetőeljárás, mert az előzetes orvosi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával, szülői gondozási kötelezettségét elmulasztva, több órás késedelemmel vitte egyéves gyermekét a kecskeméti kórházba. A kiskorú sértett - akit a rajta elvégzett szívműtétet követően az előző napon engedtek haza - állapota romlott, ennek tüneteit édesanyja is észlelte.

A szövődményekbe belehalt az egyéves gyermek
A késlekedés miatt a gyermek életveszélyes állapotban került kórházba, majd - részben az orvosi ellátás során történt szabálytalanságok miatt - szívmegállás, keringés- és légzésleállás következett be nála. A gyermek halálához vezető folyamatot a műtéti ellátással összefüggő szövődmény indította el.

Nem tett eleget az orvosi előírásoknak
A bíróság megállapította, hogy az asszony mulasztása nem abban állt, hogy nem ítélte meg helyesen a gyermek egészségi állapotát, mert a diagnosztizálás nyilvánvalóan tőle nem volt elvárható, hanem az róható a terhére, hogy az orvosi előírásoknak nem tett eleget, holott a kórelőzmények, valamint az aktuális tünetek miatt a gyermek életveszélyes állapotának kialakulása lehetőségével is számolnia kellett.

A táblabíróság döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.04.29