Kompetenciamérés 2021: Ma írják a szövegértési és a matematikai tesztet az iskolákban - Ilyen típusú feladatokra lehet számítani

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kompetenciamérés 2021: Ma írják a szövegértési és a matematikai tesztet az iskolákban - Ilyen típusú feladatokra lehet számítani Az Oktatási Hivatal 2021. május 26-án, szerdán tartja a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok szövegértési képességét és matematikai eszköztudását vizsgáló országos kompetenciamérést. Az Oktatási Hivatal (OH) május 26-án, szerdán tartja a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok szövegértési képességét és matematikai eszköztudását vizsgáló országos kompetenciamérést.

A hivatal az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a mérés - a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve - minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanulónak kötelező. Az idén 3036 iskola 3557 telephelyén több mint 278 ezer diák vesz részt a mérésben: a 6. évfolyamból 91 994-en, a 8. évfolyamból 98 511-en, a 10. évfolyamból pedig 87 801-en.

Matematikából és szövegértésből mérik fel a gyerekeket
Az országos kompetenciamérés a tanulók szövegértési képességét és matematikai eszköztudását térképezi fel, ezért a feladatsorok a vizsgált területeket részletesen lefedő, különböző nehézségű kérdésekből állnak. A mérés fontos célja az intézmények teljesítményének nyomon követése - írták.

A szövegértés területen a különböző szövegekhez - elbeszéléshez, rövid történethez, magyarázó szöveghez, menetrendhez vagy éppen egy szórólaphoz - kapcsolódó kérdések jellemzően az információk visszakeresését, következtetések levonását, kapcsolatok felismerését vagy a szöveg részeinek vagy egészének értelmezését várják el a tanulóktól minden évben.

A matematikateszt pedig arra igyekszik fényt deríteni, hogyan képesek a tanulók a mindennapi élet során használni az iskolában tanult matematikai tudásukat - például mennyiségek és műveletek; hozzárendelések és összefüggések; alakzatok síkban és térben; események statisztikai jellemzői és valószínűsége.

Hozzátették: az eredmények összevetése arra ösztönözheti az iskolákat, hogy megújítsák munkájukat, a hozzáadott pedagógiai értéket bemutató adatok segítségével pedig megtalálhatják azokat az intézményeket, amelyektől fejlődésükhöz jó gyakorlatokat és támogatást kaphatnak.



Családi hátteret is vizsgálják
Annak érdekében, hogy az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák pedagógiai teljesítménye összehasonlíthatóvá váljon, az országos kompetenciamérést a tanulók családi hátterének vizsgálata egészíti ki. Az OH a diákok közvetítésével kérdőívet juttat el a szülőkhöz, amelynek kitöltése önkéntes és név nélküli - ismertették.

"A kérdőívek adataiból képzett, a tanulók szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével jobban megmutatkozhat azon iskolák értékes pedagógiai munkája is, amelyek nehezebb körülmények között élő vagy gyengébb képességű tanulókkal foglalkoznak" - írták.

A közlemény szerint a magyar köznevelés országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben kezdődött, jelenleg a világ legkorszerűbbjei között tartják számon.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen típusú feladatokra lehet számítani pontosan, az Oktatási Hivatal weboldalán megtalálod a korábbi feladatsorokat megoldókulccsal »

Forrás: MTI, Oktatási Hivatal
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.05.26