Megszületett Harry herceg és Meghan Markle második gyermeke! - Ezt lehet tudni a piciről

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Megszületett Harry herceg és Meghan Markle második gyermeke! - Ezt lehet tudni a piciről Kislánya született Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek. Az Amerikában élő házaspár második gyermekének neve Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, beceneve Lili. Kislánya született Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek. Az Amerikában élő házaspár második gyermekének neve Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, beceneve Lili.

A hírt Harry herceg - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - és Meghan személyesen jelentette be június 6-án, vasárnap, európai idő szerint kora este.

A közlemény szerint a gyermek a kaliforniai Santa Barbara egyik kórházában jött a világra még pénteken, ő és édesanyja jól van.



Sussex hercege és hercegnője
Harry és Meghan 2018. május 19-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő Windsorban, a brit királyi család legősibb rezidenciáján. Házasságkötésük után a Sussex hercege, illetve a Sussex hercegnője címet adományozta nekik az uralkodó.

Ezt a címet azóta is megtartották, és Harry továbbra is a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, jóllehet tavaly felhagytak a királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral együtt Amerikába költöztek. Archie 2019 májusában született Londonban.

Mit lehet tudni a most született kislányról?
Archie most született húga dédnagymamájáról, a 95 esztendős II. Erzsébet királynőről kapta első nevét. Lilibet volt ugyanis a brit uralkodó közkeletű fiatalkori beceneve a királyi családon belül.

A gyermek második nevével a szülők a csaknem negyedszázada elhunyt Diana hercegnő emléke előtt tisztelegnek.

Diana, aki 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét, a kislány apai nagymamája lenne, és az idén, július 1-én töltené be 60. életévét.

Harry és Meghan kislánya a királynő 11. dédunokája, és a nyolcadik a brit trónutódlási sorban.

Lilibet a brit uralkodó első olyan dédunokája - egyben a brit trónöröklési lista első olyan tagja -, aki az Egyesült Államokban született amerikai állampolgárként. Ugyancsak ő az első olyan dédunoka, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én, életének 100. évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jött a világra.
 
Gesztus a királynő felé?
Harry és Meghan egyértelműen a királynőnek tett békülékeny gesztust második gyermekének elnevezésével. A házaspár és a királyi család között ugyanis jól érzékelhetően igen feszült a viszony azóta, hogy Harry és Meghan tavaly kilépett a családi kötelékből és Kaliforniába költözött, és a kapcsolat tovább romlott idén márciusban, amikor a herceg és a hercegnő világszerte óriási vihart kavaró interjút adott a CBS amerikai televíziónak.

A kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan beszélt a királyi családon belüli elszigeteltségéről, és felfedte, hogy a minden lépésére kiterjedő átható figyelem miatt az öngyilkosság gondolata is felmerült benne.

Alig burkolt utalást tett emellett arra is, hogy a brit királyi család tagjaként rasszista előítéletekkel kellett szembesülnie. Elmondta, hogy amikor várandós volt kisfiával, Archie-val, Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

Azóta sem derült ki, hogy ezt a megjegyzést ki tette, de a CBS-interjúban Harry kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjaként végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

A sussexi hercegnő - polgári nevén Meghan Markle - személyében először került afroamerikai gyökerű amerikai állampolgár a brit királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Forrás: MTI
Fotó: Instagram/Dukeandduchessofcambridge

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.06.07