Koronavírus, delta variáns: Gyorsabban fertőz és gyorsabban hatol a szervezetbe - Akár újraoltásra is szükség lehet

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Koronavírus, delta variáns: Gyorsabban fertőz és gyorsabban hatol a szervezetbe - Akár újraoltásra is szükség lehet Azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást - időközben pedig már terjed a delta plusz mutáció is. Azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást - jelentette ki június 20-án, vasárnap Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 televíziónak, miközben Oroszországban az új esetek száma már harmadik napja meghaladja a 17 ezret.

- Már egy új variánssal, az indiai variáns újabb mutációjával van dolgunk. Az úgynevezett deltával, amely agresszívabb és nehezebb a korábbinál. Gyorsabban fertőz és gyorsabban hatol be a szervezetbe. Az immunitás szintjének kétszer olyan magasnak kell lennie, mint a vuhani esetében, hogy védettek legyünk az indiai változattal szemben - mondta Szobjanyin.



Újraoltásra is szükség lehet?
Mint hozzátette, azok az emberek, akik a korábbi, a kínai koronavírus változatától nem betegedtek volna meg, ma megbetegedhetnek. Újbóli megbetegedéseket is látnak azoknál, akiket már beoltottak.

- Ők nincsenek sokan, de mégis úgy látszik, hogy akiket régen oltottak be, azok védettsége csökken, a titerek csökkennek, ezért sokaknál valószínűleg szükség van az újraoltásra - hangsúlyozta. (A titer az a laboratóriumi teszt, amely a vérben lévő antitesteket, s ezzel az immunitást méri.)

Már itt a delta plusz
Időközben a koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban, a vírusvariáns a delta plusz nevet kapta - ezt már a The Hindustan Times című napilap írta június 21-én, hétfőn.

Mahárástra négy körzetében, összesen húsz fertőzött szervezetében azonosították a delta plusz mutációt (B.1.617.2.1). A tőlük vett mintákat továbbították genetikai szekvenálásra, hogy tanulmányozni tudják jellemzőit.

Radzses Tome mahárástrai egészségügyi miniszter megerősítette, hogy már megkapta a szekvenálásról szóló jelentést a CSIR-IGIB genetikai intézettől. A jelentést a hétfői szakértői tanácskozáson vitatják meg.

Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított delta nevű vírustörzs mutációja. A delta fertőzőképessége - akárcsak a brit és a brazil mutációé - erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított "eredeti" koronavírusnál.

Olvasd el ezt is!
Koronavírus, delta variáns: Már Bécsben is több betegnél kimutatták - Mik a legjellemzőbb tünetek? »


Forrás: MTI
Fotó: MTI/Varga György

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.06.21