Hátulról, a fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét! - A kislányok a műtét után láthatták először egymást

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hátulról, a fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét! - A kislányok a műtét után láthatták először egymást Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen 12 órás műtéttel az izraeli Beér-Seván a Szoroka kórházban. A két kislány le van maradva a fejlődésben, de szakértők szerint van esélyük a teljes életre. Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen 12 órás műtéttel az izraeli Beér-Seván a Szoroka kórházban - jelentette a közszolgálati rádió 2021. szeptember 5-én, vasárnap.

Hátul, a fejüknél voltak összenőve
Az egyéves sziámi ikreket ötven fős orvoscsoport választotta szét rendkívül összetett műtéttel, amelyhez hasonlót eddig csak hússzor végeztek el sikeresen az egész világon.

Hátulról, a fejüknél összenőtt ikerpárt választottak szét! - A kislányok a műtét után láthatták először egymást szemtől szemben
Először látták egymást a kislányok a születésük óta

A csütörtökön végzett operációnál nem csak hazai, hanem külföldi szakemberek is segédkeztek. Az ikerkislányok tavaly augusztusban születtek külön-külön aggyal, de közös, fejük hátsó részén összenőtt koponya-részekkel.

Az elmúlt hónapok során több előkészítő műtétet hajtottak végre rajtuk. Különleges kezeléssel megnövelték a közös bőrfelületet, hogy a későbbiekben kiterjeszthessék azt az önálló fejükre.



Bonyolult beavatkozásra volt szükség
Az utolsó beavatkozás előtt a sebészek szimulációs, 3 dimenziós modelleken tanulmányozták a szükséges eljárásokat. Először elkülönítették az ikrek ereit, majd a csontszövetüket is szétválasztották. Ezt követően két csoportra oszlottak, melyek külön-külön végezték el a kislányok önálló koponyájának és fejbőrének helyreállítását.    

A rádióban megszólaltatott orvos-szakértő szerint a gyermekek hamarosan teljes életet élhetnek, és behozhatják lemaradásaikat, melyeket eddigi fizikai helyzetük okozott: nem tudtak ugyanis megfordulni vagy felülni, mint egészséges, egyéves kortársaik.

Több hasonló esetről is írtunk már: Ausztráliában egy hasuknál összenőtt sziámi ikerpárt választottak szét 2018-ban, 2019-ben pedig egy magyar orvoscsapat segítségével sikerült egy bangladesi sziámi ikerpárt szétválasztani.

Forrás: MTI, Reuters

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.09.06