Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > "Meglett a fiam, de sajnos már túl késő! Meghalt" - Ezért vetett véget életének a 16 éves Gábor, mondta el az - Szülők Lapja

"Meglett a fiam, de sajnos már túl késő! Meghalt" - Ezért vetett véget életének a 16 éves Gábor, mondta el az édesanyja

Szülőklapja képMegszólalt annak a középiskolás fiúnak az édesanyja, aki véget vetett az életének, mert az iskolában folyamatosan zaklatták. A 16 éves Gábor holttestét nevelőapja találta meg Vaján kedd hajnalban, nem messze a vasúti sínektől. - Mit tehetsz, ha zaklatják a gyermeked?

Szerző: Szülők lapja
2021-09-09
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Megszólalt annak a középiskolás fiúnak az édesanyja, aki véget vetett az életének, mert az iskolában folyamatosan zaklatták. A 16 éves Gábor holttestét nevelőapja találta meg Vaján kedd hajnalban, nem messze a vasúti sínektől. - Mit tehetsz, ha zaklatják a gyermeked?

Az Eltűnt emberekért-megoszthatod Facebook-csoportban néhány napja egy elkeseredett édesanya posztolta hétfőn a fia képét - mint írta, Gábor eltűnt, nem találják, a telefonjára nem válaszol és nagyon aggódnak érte. Aztán kedden szívfájdító volt olvasni az ápdételt üzenetét: "Meglett a fiam, de sajnos már túl késő!!! Meghalt."

A híradásokból aztán kiderült az is, hogy Gábort az osztálytársai folyamatosan zaklatták, és feltehetően ezért vetett véget önkezével az életének.Folyamatosan zaklatták az iskolában
A Fókusz stábja megkereste a gyászoló édesanyát is, aki könnyek között felidézte az elmúlt napok történéseit. Mint mesélte, már iskolakezdés előtt nagyon feszült volt a fia és gyomorgörccsel küzdött, de először nem akarta elmondani, hogy mi a baj. Később azonban mégis bevallotta, hogy piszkálják az osztálytársai, ezért fél bemenni. Bár édesanyja rögtön szólni akart az osztályfőnökének, erről Gábor lebeszélte, mondván, akkor utána csak még inkább piszkálnák.

"Homárfejű" "hülye" - ilyeneket vágtak a fejéhez, és azzal is megfenyegették, hogy beletaposnak a szájába, ha mer bárkinek is szólni, emlékezett vissza az anya.

Hétfőn már nem ment a tanításra
Pénteken aztán Gábor idegesen ment haza az iskolából, és elmondta, szólt az osztályfőnöknek, hogy piszkálják a lányok. Talán a megtorlástól való félelmében hétfőn viszont már nem ment iskolába - holttestét kedden hajnalban találta meg a nevelőapja Vaján, nem messze a vasúti sínektől.

- Én egész éjjel hívtam, üzeneteket írtam neki, hogy jöjjön haza, szeretjük, nincs semmi baj, hogy megoldjuk, bármi a gond, de nem válaszolt, el sem olvasta - idézte fel könnyek között az édesanyja.

Vedd észre a jeleket!
A riportban megszólaló Bojti Andrea klinikai szakpszichológus szerint fontos, hogy mind a szülők, mind a tanárok észrevegyék a jeleket, amelyekből valószínűsíthető, hogy egy gyereket lelkileg vagy fizikailag bántalmaznak. Ilyenek lehetnek például a külső sérülések, de akár az is, ha hirtelen megváltozik a gyerek viselkedése.

Mint a pszichológus hangsúlyozta, komolyan kell venni, ha azt látjuk, hogy valami gond van - még akkor se hagyjuk annyiban, ha a kamasz elzárkózik a beszélgetéstől.

Egy ilyen zaklatásos helyzetben érdemes pszichológus segítségét kérni, vagy akár elvinni a gyereket egy másik iskolába - tette hozzá a szakember.
 

Mi az a bullying? Mit tehetsz szülőként, ha zaklatják a gyermeked?


Ahogy a parents.com több cikke is rámutat, a bullying, avagy az iskolai zaklatás, cikizés gyakori jelenség - és már nem csak a középiskolákban, hanem az általános iskolában is.

Bár fontos lenne, hogy a bullyingre hajlamos gyerekeket megtanítsuk arra, hogy ne zaklatással próbáljanak érvényt szerezni maguknak vagy töltsék ki a belső frusztrációjukat, elsősorban a saját gyermekünk neveléséért vagyunk felelősek. És ha a saját gyermekünk az, akit zaklatnak, akkor nem árt őt felvértezni a bántás és piszkálódás ellen, amennyire csak lehet.


(illusztráció)

4 típusát különböztetjük meg a zaklatásnak:
1. Verbális - amikor szóban szidalmaznak, becsmérelnek, aláznak valakit
2. Fizikai - amikor már testi sérüléseket is okoznak a másiknak, például odaütnek, megrúgják, megverik
3. Szociális - ez az a helyzet, amikor egy gyereket kizárnak a társasági életből vagy megakadályozzák, hogy csatlakozzon egy csoporthoz, például nem engedik odaülni egy társasághoz ebéd közben, nem hívják el szülinapi buliba, közös mozizásra, bandázásra, és látványosan elkülönülnek tőle
4. Cyberbullying - a zaklatás legújabb formája, amikor a piszkálódás nem ér véget azzal, hogy mindenki hazamegy az iskolából, hanem online is folytatódik a különféle platformokon

Hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy elejét vegye a zaklatásnak?
1. Beszéljétek meg, mit mondhat, hogyan reagálhat a gyerek egy zaklatási helyzetben. Ezek legyenek egyszerű, világos üzenetek, ugyanakkor kerülje az agresszivitást, mert az csak olaj lehet a tűzre.
Ilyesmi lehet a "Hagyj békén" "Ez nem volt kedves tőled" "Engedj el" vagy akár a "Felőlem" "Tök mindegy" - a lényeg, hogy ne inzultálja a zaklatót.

2. A fenti reakciókat érdemes otthon el is próbálnotok szerepjáték formájában, így a gyerek felismerheti, melyik válasz az, amit fel tud vállalni, ugyanakkor a szituáció ismételt eljátszásával magabiztosságot is nyerhet. Hívd fel a figyelmét, hogy mindig erős hangon beszéljen és próbálja kerülni a sírást és a nyafogást, mert ezek sajnos csak bátorítólag hatnak a zaklatóra.

3. Tanítsd meg a gyereknek a pozitív testbeszédet, például hogy ne hajtsa le a fejét és húzza össze magát, mert így könnyebben célpontjává válhat egy zaklatónak - nézzen inkább mindig a másik ember szemébe (ha ez nehezen megy neki, akkor javasold, hogy a szeme színét próbálja kideríteni), és akár tükör előtt is gyakorolhatja a különféle érzelemkifejezéseket: hogyan néz szomorúan, vidáman, bátran - így jobban megtanulja kontrollálni a mimikáját.

4. A sok és őszinte kommunikáció itt is kulcsfontosságú - beszélgessetek minél gyakrabban és mindenféle témáról, akkor kevésbé fordulhat elő, hogy a gyerek magába zárkózik, ha zaklatják, hiszen tudja, hogy neked ezt is elmondhatja, mert feltétel nélkül szereted, és nem fogod őt emiatt vesztesnek vagy nyuszinak gondolni.

5. Szülőként te magad is növelheted a gyerek magabiztosságát, folyamatos megerősítésekkel, dicséretekkel, az erőfeszítései elismerésével. Ha pedig elmeséli, hogy kiállt egy zaklató ellen, vagy esetleg mást védett meg a bullytól, mondd el neki, milyen büszke vagy rá.

Forrás: RTL Klub/Fókusz, Parents.com
Fotó: Rawpixel (illusztráció)

Címkék: öngyilkosság, zaklatás, igaz történet

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

6 napos újszülött kisbabát kellett újraéleszteni Budapesten - Az édesanyja vette észre, hogy nem lélegzik
6 napos újszülött kisbabát kellett újraéleszteni Budapesten - Az édesanyja vette észre, hogy nem lélegzik

Újszülött újraélesztéséről számolt be az Országos Mentőszolgálat a legújabb Facebook-posztjában. Szerencsére a kicsi életét sikerült megmenteni.

tovább a cikkre
Kiskorú lányokat vett rá meztelenkedésre a 38 éves férfi, aki tinifiúnak adta ki magát a neten
Kiskorú lányokat vett rá meztelenkedésre a 38 éves férfi, aki tinifiúnak adta ki magát a neten

A férfi különböző internetes oldalon kiskorú lányokkal ismerkedett meg úgy, hogy magát tizenéves fiúnak adta ki és meztelen képeket kért a lányoktól. Akár 15 évre is ítélhetik.

tovább a cikkre
Hátulról, a fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét! - A kislányok a műtét után láthatták először egymást
Hátulról, a fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét! - A kislányok a műtét után láthatták először egymást

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen 12 órás műtéttel az izraeli Beér-Seván a Szoroka kórházban. A két kislány le van maradva a fejlődésben, de szakértők szerint van esélyük a teljes életre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza