"Ez a tartalom minden, amit ma rasszista előítéletként ismerünk" - Felháborodást váltott ki egy gyerekeknek szánt rajzfilm

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nagy felháborodást keltett a napokban egy magyar animációs alkotás a Youtube-on, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány szerint a Kerek mese: Tomi családja című epizódja tele van rasszista előítéletekkel. Nagy felháborodást keltett a napokban egy magyar animációs alkotás a Youtube-on, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány szerint a Kerek mese: Tomi családja című epizódja tele van rasszista előítéletekkel.

Mint a NTRTE a Facebook-posztjukban írja, "A Tomi családja című epizód egy hete került ki a Youtube csatornára, ahol 156 000 megtekintésnél jár. Ez a tartalom minden, amit ma rasszista előítéletként ismerünk, de van benne bőven más probléma is, hiszen sértő az ábrázolás az örökbefogadó családokkal, de akár a hajléktalan emberekkel szemben is.

A mese azt tanítja a gyerekeknek, hogy a roma emberek tanulatlanok, koszban-mocsokban élnek, az idősekkel a kutyánál is rosszabbul bánnak, és csak a segélyért tartják őket az udvar végében. Az, hogy amúgy az alaphelyzet mennyire ijesztő, (bármikor elvihetnek az örökbeadó szüleid a horrorba otthonról), egy következő szintje ennek a gyerekmesének szánt rémálomnak.

Talán nem valósul meg közösség elleni uszítás bűncselekmény, de ettől még ugyanúgy elfogadhatatlan. Ráadásul kisgyerekeknek készült, így az ENSZ gyerekjogi egyezményén is szöges bakanccsal tapos az opusz, amennyiben sérti a gyerekek egészséges testi-lelki fejlődéshez való jogát, na meg még egy sor egyéb jogukat, felsorolni is hosszú lenne..."



Hozzáteszik, a készítőknek magánszemélyek és szervezetek is jelezték már, hogy ezt a tartalmat azonnal el kell távolítani, akik a nyomás miatt végül 18-as korhatásos besorolással ellátták.



A szeretlekmagyarország.hu szintén foglalkozott a témával, megkeresték a KerekMese csapatát is a kérdéseikkel, ahonnan ezt a választ kapták:

"A videó ötlete saját életünkből származik, a fiunk, Tomi nem akart kiporszívózni a szobájában, és azt mondta, hogy biztos örökbefogadtuk, mert nem is hasonlít ránk. Ekkor jöttünk rá nagy testvéreivel együtt, hogy mindannyiunknak felmerült gyerekkorában, hogy talán örökbefogadták.

A nézők egy része valószínűleg nem tudta értelmezni, hogy a mesében egyetlen örökbefogadó szülő sem szerepel, hiszen csak eltévesztették a házszámot, mert Tomi dühösen becsapta az ajtót és leesett a 2-es szám. Gyakorlatilag Tomi dühének a következményeként kerül tévesen másik családba. A történet a továbbiakban fikciós lévén minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie."

Képernyőfotó: Youtube
(kiemelések a szerkesztőtől)

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.09.20