Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt Kalifornia lett az USA első olyan állama, amely 2021. október 9-én törvényileg elfogadta, hogy egyes kiskereskedelmi üzletek úgynevezett gendersemleges játékrészleget alakítsanak ki. Miért fontos ennek bevezetése? Kalifornia lett az USA első olyan állama, amely 2021. október 9-én törvényileg elfogadta, hogy egyes kiskereskedelmi üzletek úgynevezett gendersemleges játékrészleget alakítsanak ki, írja a Los Angeles Times.

Legyen egy játékrészleg nemi címkézés nélkül
A 2024-ben hatályba lépő új törvény arra kötelezi az 500 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató üzleteket, hogy legyen egy olyan részlegük, ahol bizonyos játékokat és gyermekápolási termékeket (a ruhák kivételével) nemi megkülönböztetés nélkül árulnak - természetesen emellett, ha szeretnék, továbbra is megtarthatják a hagyományos, külön fiúknak és külön lányoknak szóló termékrészlegeket.



Szakadjunk el a szigorú nemi sztereotípiáktól
Ez a törvényjavaslat lényegében annak a törekvésnek a folyománya, melynek célja, hogy a gyermekeknek szóló termékek kiskereskedelmi kínálata mind inkább szakadjon el a szigorú nemi sztereotípiáktól, emelte ki a törvényjavaslatot benyújtó képviselő.

Evan Low (D-Campbell) elmondta, az elképzelés nem új, a Target nevű amerikai kereskedelmi lánc például már 2015-ben megszüntette a fiú és lány részlegeket, és más kiskereskedők is szakítottak már azzal, hogy hagyományosan a fiúknak szóló termékeket kék, a lányoknak szólót pedig rózsaszín címkével lássák el.

- Részben az a cél, hogy egyetlen kislány se érezze rosszul magát, ha épp rendőrautót, tűzoltókocsit, a periódusos rendszert vagy különféle dinókat keresne a polcokon - de ugyanígy egy művészi vénával megáldott kisfiúnak se kelljen "szégyenszemre" a lány részlegen válogatnia csillogós festékért - tette hozzá Low.

Egy kollégája kislánya adta az ötletet
A képviselő elárulta azt is, lényegében az egyik kollégája kislánya adta az ötletet a törvényhez, aki rákérdezett, miért kell a fiúrészlegre mennie bizonyos játéktípusokért.

- A gyerekeknek kiváló érzékük van arra, hogy úgymond józan paraszti ésszel átlássák a dolgokat - nekünk pedig feladatunk, hogy mint az állam képviselői bebizonyítsuk, fontos számunkra a sokszínűség, valamint a mindenféle másság elismerése és elfogadása.

Olvasd el ezt is!
Így ha a játék a gyerek személyiségére: 21 készség és képesség, amiben fejlődik a gyerek, ha hagyod játszani »


Pszichológus is üdvözli a döntést
Bár a lépés felnőtt fejjel talán feleslegesnek tűnhet, hiszen miért ne válogathatna már most is egy kisfiú a lány-, egy kislány pedig a fiúrészlegen, egy, a lapnak megszólaló pszichológus szerint ez nem ilyen egyszerű.

Mint Campbell Leaper, az UC Santa Cruz pszichológiaprofesszora kiemelte, a fejlődéspszichológiai kutatások szerint a gyerekek már 3 éves korukban tudatában vannak a nemi kategóriáknak, és nagyon érzékenyek a nemi alapú címkékre.

- Különböző kutatásokból tudjuk, hogy ha már a gyerek fejében vannak ezek a kategóriák, akkor egy klasszikus játékboltban egyszerűen észre sem veszi azokat a játékokat, amiket a másik nemnek szóló címkével jelöltek meg - hangsúlyozta, hozzátéve, ha ilyen esetben egy lánynak veszünk kék címkés játékot vagy fordítva, akkor az a gyerek úgy érezheti, valami baj van vele - ráadásul a kortársai is könnyen megbélyegezhetik, amiért kilóg a sorból.

Miért fontos az, mivel játszik a gyerek?
A gyerekek játékokkal gyakorolják azokat a készségeket, amelyek később hasznosak lehetnek majd az életben, és ha már idő előtt sztereotipizáljuk a női és férfi feladatokat és elvárásokat, akkor az különbségekhez vezethet a nemek között.

Az a gyerek például, aki sokat építőkockázik, jobb térbeli tájékozódó képességekkel rendelkezik majd és ez többek között segítheti a matematikai készségek elsajátítását. Aki pedig sokat babázik és főzőcskézik, az szociális-érzelmi készségekben lesz fejlett, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljon jól kommunikálni és emberi kapcsolatokat kialakítani.

Olvasd el ezt is!
Térbeli tájékozódás fejlesztése: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az írás és a számolás »


Bár előre nem lehet tudni, ki mivel foglalkozik majd felnőttként, de azért ezeknek a gyerekkori játékoknak nagy szerepe van abban, hogy miben is lesz fejlettebb a két nem. Ezen változtathat az új törvény, ami egy komplexebb megismerést tesz lehetővé az érdeklődő gyerekeknek, fűzte hozzá a szakember.

Azokat a kiskereskedőket, akik nem tartják majd be az új törvényt, pénzbüntetéssel sújtják: 250 dollárt kell fizetniük az első ízben elkövetett szabálysértésért (ez körülbelül 78 ezer forint), és 500 dollárt további szabálysértések esetén.

A fiúk félnek attól, ha lányos játékkal játszanak
A The Guardian cikke is a sztereotipizálás káros hatásait húzza alá annak kapcsán, hogy a Lego megszünteti a fiús és lányos megkülönböztetést a játékainál, miután egy globális kutatásuk kimutatta, hogy ez a különbségtétel a nők és férfiak későbbi karrierjére is hatással van és elősegíti a nemek közti egyenlőtlenség fenntartását.

Mint a kutatásból kiderült, míg a lányok szívesen nyúlnak olyan fiúsnak titulált játékokhoz, mint az építőkockázás, szerelés vagy a foci, addig a fiúk 71 százaléka attól fél, hogy kigúnyolják, ha lányos játékkal játszik, és ezt a félelmet a szülők többsége is osztja.

- A szülők jobban aggódnak a fiaikért, hogy nevetség tárgyává lesznek, ha lányos játékokkal játszanak, mint fordított esetben a lányaikért - emelte ki Madeline Di Nonno, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó Geena Davis Intézet vezetője, hozzátéve, amíg a társadalom is többre tartja a jellemzően férfiakhoz kapcsolódó tevékenységeket és viselkedést, és a nők kevésbé tűnnek értékesnek, addig a szülők és a gyerekeik is nehezebben fogadják el a nemek közti egyenlőséget.

Olvasd el ezt is!
309 benti játék, hogy ne unatkozzon a gyerek - Gyerektípusok szerinti ajánlók »


Forrás: Los Angeles Times, The Guardian
Fotó: Freepik/serhii_bobyk

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.10.15