2021. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is meg - Szülők Lapja

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

Szülőklapja képKalifornia lett az USA első olyan állama, amely 2021. október 9-én törvényileg elfogadta, hogy egyes kiskereskedelmi üzletek úgynevezett gendersemleges játékrészleget alakítsanak ki. Miért fontos ennek bevezetése?

Szerző: Szülők lapja
2021-10-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kalifornia lett az USA első olyan állama, amely 2021. október 9-én törvényileg elfogadta, hogy egyes kiskereskedelmi üzletek úgynevezett gendersemleges játékrészleget alakítsanak ki, írja a Los Angeles Times.

Legyen egy játékrészleg nemi címkézés nélkül
A 2024-ben hatályba lépő új törvény arra kötelezi az 500 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató üzleteket, hogy legyen egy olyan részlegük, ahol bizonyos játékokat és gyermekápolási termékeket (a ruhák kivételével) nemi megkülönböztetés nélkül árulnak - természetesen emellett, ha szeretnék, továbbra is megtarthatják a hagyományos, külön fiúknak és külön lányoknak szóló termékrészlegeket.Szakadjunk el a szigorú nemi sztereotípiáktól
Ez a törvényjavaslat lényegében annak a törekvésnek a folyománya, melynek célja, hogy a gyermekeknek szóló termékek kiskereskedelmi kínálata mind inkább szakadjon el a szigorú nemi sztereotípiáktól, emelte ki a törvényjavaslatot benyújtó képviselő.

Evan Low (D-Campbell) elmondta, az elképzelés nem új, a Target nevű amerikai kereskedelmi lánc például már 2015-ben megszüntette a fiú és lány részlegeket, és más kiskereskedők is szakítottak már azzal, hogy hagyományosan a fiúknak szóló termékeket kék, a lányoknak szólót pedig rózsaszín címkével lássák el.

- Részben az a cél, hogy egyetlen kislány se érezze rosszul magát, ha épp rendőrautót, tűzoltókocsit, a periódusos rendszert vagy különféle dinókat keresne a polcokon - de ugyanígy egy művészi vénával megáldott kisfiúnak se kelljen "szégyenszemre" a lány részlegen válogatnia csillogós festékért - tette hozzá Low.

Egy kollégája kislánya adta az ötletet
A képviselő elárulta azt is, lényegében az egyik kollégája kislánya adta az ötletet a törvényhez, aki rákérdezett, miért kell a fiúrészlegre mennie bizonyos játéktípusokért.

- A gyerekeknek kiváló érzékük van arra, hogy úgymond józan paraszti ésszel átlássák a dolgokat - nekünk pedig feladatunk, hogy mint az állam képviselői bebizonyítsuk, fontos számunkra a sokszínűség, valamint a mindenféle másság elismerése és elfogadása.

Olvasd el ezt is!
Így ha a játék a gyerek személyiségére: 21 készség és képesség, amiben fejlődik a gyerek, ha hagyod játszani »


Pszichológus is üdvözli a döntést
Bár a lépés felnőtt fejjel talán feleslegesnek tűnhet, hiszen miért ne válogathatna már most is egy kisfiú a lány-, egy kislány pedig a fiúrészlegen, egy, a lapnak megszólaló pszichológus szerint ez nem ilyen egyszerű.

Mint Campbell Leaper, az UC Santa Cruz pszichológiaprofesszora kiemelte, a fejlődéspszichológiai kutatások szerint a gyerekek már 3 éves korukban tudatában vannak a nemi kategóriáknak, és nagyon érzékenyek a nemi alapú címkékre.

- Különböző kutatásokból tudjuk, hogy ha már a gyerek fejében vannak ezek a kategóriák, akkor egy klasszikus játékboltban egyszerűen észre sem veszi azokat a játékokat, amiket a másik nemnek szóló címkével jelöltek meg - hangsúlyozta, hozzátéve, ha ilyen esetben egy lánynak veszünk kék címkés játékot vagy fordítva, akkor az a gyerek úgy érezheti, valami baj van vele - ráadásul a kortársai is könnyen megbélyegezhetik, amiért kilóg a sorból.

Miért fontos az, mivel játszik a gyerek?
A gyerekek játékokkal gyakorolják azokat a készségeket, amelyek később hasznosak lehetnek majd az életben, és ha már idő előtt sztereotipizáljuk a női és férfi feladatokat és elvárásokat, akkor az különbségekhez vezethet a nemek között.

Az a gyerek például, aki sokat építőkockázik, jobb térbeli tájékozódó képességekkel rendelkezik majd és ez többek között segítheti a matematikai készségek elsajátítását. Aki pedig sokat babázik és főzőcskézik, az szociális-érzelmi készségekben lesz fejlett, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljon jól kommunikálni és emberi kapcsolatokat kialakítani.

Olvasd el ezt is!
Térbeli tájékozódás fejlesztése: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az írás és a számolás »


Bár előre nem lehet tudni, ki mivel foglalkozik majd felnőttként, de azért ezeknek a gyerekkori játékoknak nagy szerepe van abban, hogy miben is lesz fejlettebb a két nem. Ezen változtathat az új törvény, ami egy komplexebb megismerést tesz lehetővé az érdeklődő gyerekeknek, fűzte hozzá a szakember.

Azokat a kiskereskedőket, akik nem tartják majd be az új törvényt, pénzbüntetéssel sújtják: 250 dollárt kell fizetniük az első ízben elkövetett szabálysértésért (ez körülbelül 78 ezer forint), és 500 dollárt további szabálysértések esetén.

A fiúk félnek attól, ha lányos játékkal játszanak
A The Guardian cikke is a sztereotipizálás káros hatásait húzza alá annak kapcsán, hogy a Lego megszünteti a fiús és lányos megkülönböztetést a játékainál, miután egy globális kutatásuk kimutatta, hogy ez a különbségtétel a nők és férfiak későbbi karrierjére is hatással van és elősegíti a nemek közti egyenlőtlenség fenntartását.

Mint a kutatásból kiderült, míg a lányok szívesen nyúlnak olyan fiúsnak titulált játékokhoz, mint az építőkockázás, szerelés vagy a foci, addig a fiúk 71 százaléka attól fél, hogy kigúnyolják, ha lányos játékkal játszik, és ezt a félelmet a szülők többsége is osztja.

- A szülők jobban aggódnak a fiaikért, hogy nevetség tárgyává lesznek, ha lányos játékokkal játszanak, mint fordított esetben a lányaikért - emelte ki Madeline Di Nonno, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó Geena Davis Intézet vezetője, hozzátéve, amíg a társadalom is többre tartja a jellemzően férfiakhoz kapcsolódó tevékenységeket és viselkedést, és a nők kevésbé tűnnek értékesnek, addig a szülők és a gyerekeik is nehezebben fogadják el a nemek közti egyenlőséget.

Olvasd el ezt is!
309 benti játék, hogy ne unatkozzon a gyerek - Gyerektípusok szerinti ajánlók »


Forrás: Los Angeles Times, The Guardian
Fotó: Freepik/serhii_bobyk

Címkék: játékbolt, gendersemleges, törvényjavaslat, kalifornia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Újszülött csecsemőt találtak egy fonyódi buszmegállóban! - Ezt lehet tudni a kislányról
Újszülött csecsemőt találtak egy fonyódi buszmegállóban! - Ezt lehet tudni a kislányról

Paplanba csavart újszülöttet találtak egy fonyódi buszmegállóban a hétvégén. A tájékoztatás szerint az újszülöttre kutyasétáltatás közben talált rá egy pár, majd riasztotta a mentőket.

tovább a cikkre
Ingyenes uniós vasúti bérletek 18-20 éves fiataloknak: Október 12-től lehet pályázni, mutatjuk a részleteket!
Ingyenes uniós vasúti bérletek 18-20 éves fiataloknak: Október 12-től lehet pályázni, mutatjuk a részleteket!

2021. október 12., keddtől a 18 és 20 év közötti európai fiatalok újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

tovább a cikkre
Párásító készülékek tesztje: 20 termékből csak 3 felelt meg a fogyasztóvédelem vizsgálatán, mutatjuk a listát
Párásító készülékek tesztje: 20 termékből csak 3 felelt meg a fogyasztóvédelem vizsgálatán, mutatjuk a listát

A 20 vizsgált párásítóból mindössze 3 termék felelt meg a szerkezeti és villamossági követelményeknek, a többi tizenhetet a hatóság leparancsolja az üzletek polcairól.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt burgonya

Reszelt burgonya

Köretek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya só 20 ml olívaolaj

Recept:

A burgonyát enyhén sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük az olívaolajjal. Hőálló üvegedénybe tesszük és sütőben kicsit átsütjük.TÁPANYAGTARTALO(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Emmi: Megkezdődhet az újszülöttkori SMA-szűrés programja - Mit kell róla tudnod szülőként?

vissza vissza