Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > 265 grammal született kisbabát sikerült megmenteni a Debreceni Klinikán - Így gondoskodnak a szakemberek a koraszü - Szülők Lapja

265 grammal született kisbabát sikerült megmenteni a Debreceni Klinikán - Így gondoskodnak a szakemberek a koraszülöttekről

Szülőklapja képA koraszülött ellátás változásairól és a korababákról beszélgetett dr. Kovács Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrumának vezetője és Venkovits Balázs, a Melletted a helyem Egyesület tagja a Debrecen Televízió november 19-ei Esti Közelkép című műsorában.

Szerző: Szülők lapja
2021-11-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

November 17-én van a Koraszülöttek világnapja, ez alkalomból több épület is lila színbe szokott öltözni az országban, egyebek közt a debreceni Klinikai Központ Főépületét is lilával világították meg aznap este.

A koraszülött ellátás változásairól és a korababákról beszélgetett dr. Kovács Tamás, a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrumának vezetője és Venkovits Balázs, a Melletted a helyem Egyesület tagja a Debrecen Televízió november 19-ei Esti Közelkép című műsorában.  

Nincsenek egyedül
Kovács Tamás elmondta, a koraszülöttek világnapja azt az üzenetet küldi az érintett szülőknek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal és igenis számít másoknak, ami velük történik. Mint kiemelte, Magyarországon a koraszülés már szinte népbetegségnek tekinthető, hiszen minden 10. gyermek koraszülöttként jön világra - azaz a vártnál hamarabb, a várandósság 37. hete előtt születik meg.

Ezen babák egy része viszonylag érett koraszülött, ugyanakkor vannak egészen pici, 1500 gramm alatti súllyal világra jövő újszülöttek, akiknél az első pillanattól fontos, hogy ellátásban részesüljenek.265 grammot nyomott a legkisebb korababa
A klinikán 22 hetes volt a legfiatalabb koraszülött, akit sikerült megmenteniük, a legkisebb újszülött pedig mindössze 265 grammot nyomott a születése pillanatában. A szakember hangsúlyozta, sok minden befolyásolja a baba súlyát, de leginkább a terhességi idő határozza meg az érettséget, a súly ehhez képest másodlagos.

Venkovics Balázs saját érintettsége révén került kapcsolatba a Melletted a helyem Egyesülettel, ma már hároméves kislánya szintén korababaként, 27 hetesen és 900 grammal született, emiatt több mint egy hónapot töltöttek a kórház koraszülött osztályán. Az ott tapasztaltak hozzásegítették ahhoz a meglátáshoz, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be a szülők is a koraszülöttek ellátásában - hogy az anya nem csak mint látogató van jelen, hanem aktívan részt vesz a baba körüli teendőkben.

Támogatják az anyát a trauma feldolgozásában
A koraszülés ugyanis nem csak a baba traumája, hanem a szülőké is, ezért elengedhetetlen a családok bevonása már a kezdetektől. Hogy ha ott állnak az inkubátor előtt, akkor tudják, megsimogathatják vagy akár kézbe is foghatják az újszülöttet - ez nem csak nekik segít a kötődés kialakulásában, hanem a babának is, hiszen érzi, hogy foglalkoznak vele. Mindemellett pedig pszichológusok, pszichiáterek is segítenek feldolgozni a szülőknek a koraszülés élményét.

Változott a kórház-beteg viszony
Kovács Tamás azt is megemlítette, az elmúlt évtizedekben sokat változott a kórház és a betegek viszonya: régen a kórházak szolgáltatás-központúak voltak, olyan látogatási idővel, ami a leginkább beilleszkedett az intézményben folyó munkába. Manapság viszont inkább a betegközpontúság a jellemző: próbálnak a betegekhez alkalmazkodni és nem egyszerűen csak a családokért lenni, hanem az ő bevonásukkal gyógyítani, akár a véleményük kikérésével is. Persze, mint mondja, még nagyon az út elején vannak, de szeretnének ebben is élharcosok lenni, mint annak idején a bababarát ellátással - 1992-ben ugyanis első európai klinikaként kapták meg a "bababarát" elismerést a WHO-tól.

Ami a koraszülött ellátást illeti, ebben is nagy a fejlődés: míg korábban többet hagyatkoztak a modern gépekre és eszközökre, addig most igyekeznek olyan megoldásokkal támogatni a baba fejlődését, ami nem avatkozik az újszülött szervezetébe. Fontos az anya jelenléte, a bőr-bőrkontaktus, az anyatejes táplálás - és ami még fontosabb, hogy a támogató gondoskodás nem ér véget a hazaadással, hanem otthon is folytatódnia kell.

Forrás: Debrecen Televízió (a beszélgetés a műsor közepétől hallható)
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: koraszülött ellátás, debrecen televízió, korababa, koraszülés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Veszélyes gyerekjátékok: 20 játékból 9 megbukott a fogyasztóvédelem legutóbbi vizsgálatán - Itt a részletes lista
Veszélyes gyerekjátékok: 20 játékból 9 megbukott a fogyasztóvédelem legutóbbi vizsgálatán - Itt a részletes lista

20-féle villogó figura, labda közül 9 megbukott a legutóbbi fogyasztóvédelmi vizsgálaton. A veszélyes termékeket kivonják a forgalomból, közölte az ITM.

tovább a cikkre
Covid elleni oltás gyerekeknek: Megkezdték az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltását Izraelben
Covid elleni oltás gyerekeknek: Megkezdték az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltását Izraelben

Izrael kedden hivatalosan is elindította az 5 és 11 év közötti gyermekek korosztályának koronavírus elleni oltási kampányát, második országként az Egyesült Államok után. Eddig csak a szülők 2,35 százaléka regisztrálta gyermekét.

tovább a cikkre
Ököllel verte kisbabáját a kaposvári apa, mert idegesítette a sírása - A rendőrség közzétette az elfogásakor készült videót
Ököllel verte kisbabáját a kaposvári apa, mert idegesítette a sírása - A rendőrség közzétette az elfogásakor készült videót

Csecsemőbántalmazásról adott hírt a rendőrség hivatalos oldala. A kaposvári férfit és élettársát kiskorú veszélyeztetése miatt hallgatták ki, az apát súlyos testi sértés bűntett elkövetésével gyanúsítják.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Korcsolyapályák Budapesten 2021: 14 jégpálya, ahol idén várják a kicsiket és nagyokat - Kültéri és beltéri koripályák

vissza vissza