Webkamerán figyelhetik koraszülött kisbabájukat a koronavírusos szülők a Semmelweis Klinikán

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Webkamerán figyelhetik koraszülött kisbabájukat a koronavírusos szülők a Semmelweis Klinikán A koronavírussal fertőzött szülők az inkubátorokba szerelt webkamera segítségével tarthatják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel a Semmelweis Egyetemen. A koronavírussal fertőzött szülők az inkubátorokba szerelt webkamera segítségével tarthatják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel a Semmelweis Egyetemen.

A most kiépített rendszeren keresztül a szülők és az újszülöttek kölcsönösen hallják egymás hangját, mindez segíti a kötődés kialakulást, a tejelválasztást, valamint az újszülött fejlődését is - mondta dr. Nádor Csaba, az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezetője.

Az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegének Korszülött Intenzív Osztályán a koronavírussal fertőzött kismamákat a szülést követően a klinikán létrehozott vörös zónában kezelik.



Webkamerán láthatják a kisbabájukat
Amennyiben a terhesgondozás, vagy a szülés idején diagnosztizálják az édesanyánál és az újszülöttnél a koronavírust, akkor elkülönítik őket egészséges társaiktól. Ha a baba nem, de az édesanya fertőzött, akkor átmenetileg nem találkozhat az újszülöttel, ebben az esetben nyújt nagy segítséget az Őrködő webáruház felajánlása nyomán felszerelt 8 webkamera.

A rendszert úgy alakították ki, hogy az megfeleljen a beteg- és személyiségjogi előírásoknak, valamint más ne férjen hozzá a kamerák által közvetített tartalomhoz.

- A koraszülött babák esetében különösen fontos az anyatejes táplálás, mindaz pedig az édesanyák tejelválasztására is kedvező élettani hatást gyakorol, hogy akkor láthatják babájukat, amikor csak szeretnék - emelte ki dr. Nádor Csaba. Hozzátette: kiemelt jelentősége van annak, hogy az újszülöttekkel, csak olyan felnőtt érintkezzen, akik 180 napnál nem régebben vették fel az oltásukat, mivel ez a korosztály nagyon sérülékeny és csak a megelőzés óvhatja meg őket a koronavírustól.

Egyelőre a covidos szülők használhatják a kamerát
A webkamerát egyelőre csak a fertőzött szülők és babák kapcsolattartásához használják, az egészséges anyák és apák az érvényes rendeletekkel és járványügyi előírásokkal összhangban, jelenleg is együtt lehetnek koraszülött babájukkal a nap 24 órájában.

Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke hosszabb ápolásra szorul, és esetleg távolabb élnek, ezért nem tudják minden nap látogatni a kisbabájukat, a webkamerás megoldás később, a vírus lecsengése után is jó szolgálatot tehet.



Egy apuka beszámolója
"Nagyon hálás vagyok, hogy ha élőben nem is, de a webkamerán keresztül láthatom a november végén született ikerlányaimat és azt a fantasztikus törődést, ami a koraszülött osztályon körbe veszi őket" - meséli egy érintett édesapa, akinek felesége a koronavírus fertőzés miatt a vártnál előbb, császármetszéssel hozta világra a gyermekeket. "Mivel közben én is elkaptam a vírust, nálunk igazi családegyesítést tesz lehetővé a kamera, hiszen így az otthon lévő hároméves kislányunkkal együtt mindketten láthatjuk az édesanyját és a kistestvéreit is. Ugyan apás szülésre készültünk, de a vírus miatt sajnos nem adatott meg az arany óra, helyette azonban ezüstnapokat kaptunk. Felemelő, hogy láthatjuk, milyen szépen fejlődnek a kislányok, ez valamelyest kárpótol bennünket az elmaradt apás szülésért, és erőt is meríthetünk ezekből az alkalmakból" - osztotta meg történetüket az édesapa.

A Szent János kórházban évekkel ezelőtt elindult a Babales program, ami szintén a koraszülött babáknak és szüleiknek segít a kapcsolattartásban - erről bővebben itt írtunk »

Forrás, fotók: Semmelweis Médiasarok

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.12.13