Karácsonyi jótékonykodás 2021: Így segíthetsz a nehéz sorsú gyerekeknek egyetlen csomaggal vagy pár száz forinttal

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Karácsonyi jótékonykodás 2021: Így segíthetsz a nehéz sorsú gyerekeknek egyetlen csomaggal vagy pár száz forinttal Idén karácsony környékén is számos lehetőség adódik arra, hogy ha a körülményeid megengedik, jótékonykodással segítsd a kevésbé szerencsés helyzetben lévő gyerekeket vagy családokat. Idén karácsony környékén is számos lehetőség adódik arra, hogy ha a körülményeid megengedik, jótékonykodással segítsd a kevésbé szerencsés helyzetben lévő gyerekeket vagy családokat.

Van, ahol pénzzel tudod őket támogatni, de több helyen várnak ajándéknak való csomagokat vagy éppen sportszereket. Összeválogattunk néhány ötletet, hogy ha adományoznál, hol teheted meg.


 

Sporteszközök, sportruhák - 2021. december 15-ig


Jótékonysági akciót hirdetett rászoruló gyerekek megsegítésére a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK). A szervezők használt, de jó állapotú nyári és téli sporteszközöket, sportruhákat várnak, amelyeket budapesti és Pest megyei oktatási intézményeknek, valamint székelyföldi sport- és ifjúsági szervezeteknek juttatnak el.



A felajánlásokat december 15-éig, minden nap 8:00 és 19:00 óra között, három helyszínen fogadják:
- a BSK központi létesítményében, azaz a városligeti műjégpályán,
- a Főpolgármesteri Hivatalban,
- a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.
Még több infó »
 

Cipősdoboz akció - 2021. december 19-ig


A Cipősdoboz vár megnyitásával kezdetét vette a Baptista Szeretetszolgálat hagyományos cipősdoboz segélyakciója, amely az ország mintegy 400 gyűjtőpontján várja az ajándékokat, játékokat, írószereket, higiéniai eszközöket, édességet vagy könyveket tartalmazó dobozokat. Ezek a cipősdoboznyi ajándékok Magyarország legszegényebb, legtávolabbi részeibe jutnak el.

Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 19-ig kell eljuttatni a gyűjtőhelyek egyikébe, de online adományozásra is lehetőség van, néhány kattintással bárki összeállíthat cipősdobozt az akció weboldalán.

Mint írják, idén először érkeznek Hawaii-szigetéről Magyarországra ajándékok. Újdonság az is, hogy a Cinema City mozikban is leadhatók az ajándékdobozok.

Idén a több mint 400 átvételi pont között megtalálhatjuk a Vascular Plazma és Sanaplasma központjait is, melyek egy speciális akcióval is készültek. Aki náluk adja le a dobozát, wellness üdülést is nyerhet, továbbá szavazhat, hogy melyik helyi alapítványt támogassa a központ 100 ezer forinttal. A dobozolók így összesen egymillió forintnyi támogatás sorsáról is dönthetnek országszerte 10 helyszínen az alábbi városokban: Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, Pécs, Kecskemét és Budapest. Erre hívta fel a figyelmet Peller Mariann, az RTL klub műsorvezetője is, egy doboz adománnyal.


 
A Bookline 10 éve támogatja a segélyszervezet akcióját, az idén az online vásárlás során adományjeggyel és a vásárlás összegének kerekítésével is támogatható a kezdeményezés, emellett várják a cipősdobozokba rejtett ajándékokat is a Bookline könyvesboltjaiban.

A cipősdobozba tett ajándékokat a központi, a Keleti pályaudvari, a kelenföldi, a Széll Kálmán téri és a Szentlélek téri BKK Ügyfélközpontokban is le lehet adni.

Útjára indult Budapesten az ünnepi díszbe öltöztetett Mikulástroli is, amelyen a Mikulás és segítője gyűjti a cipősdobozba csomagolt ajándékokat. A Mikulástrolival normál díjszabás szerint lehet utazni a 72M, a 75-ös, a 76-os, a 77-es, a 80-as és a 83-as trolibusz vonalán december 19-ig, ezt követően a feldíszített csuklós jármű még 2022. január 6-ig közlekedik fénytroliként.
Még több infó »
 

Országos adventi pénzadománygyűjtés nehéz sorsú családoknak


Advent első vasárnapján gyertyagyújtással indult az idén 30 éves Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtése.

A felhívás jelmondata "Ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek!", ennek jegyében várják a felajánlásokat, hogy ne csak karácsonykor, hanem egész évben segíteni tudják a nehéz sorsú családokat.

Kiket segítenek?
Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: az ilyenkor összegyűlő pénzadományokból jut mindegyik intézményükbe, legyen szó családok átmeneti otthonáról, fedélnélkülieket segítő központokról vagy akár a gyermekek felzárkózását segítő programjaikról.
    
A tavalyi évben 232 millió forint gyűlt össze, amelynek mintegy 5 százalékát használták fel az ünnepi segélyakciókra. Tavaly is volt ételosztás, gyerekek számára rendeztek karácsonyi programokat, tűzifa-segélyprogramokat szerveztek, élelmiszer-segélycsomagokat adtak át, több tízezer családnak tudták szebbé tenni az ünnepét.

Mint mondta, a további adományok a segélyszervezet központjainak egész éves működéséhez járultak hozzá, valamint konkrét fejlesztéseket valósítottak meg. Kiemelte az olaszliszkai gyermekközpont bővítését egy új közösségi térrel, ahol több gyereket tudnak fogadni a fejlesztő foglalkozásokon, továbbá a szolnoki családok átmeneti otthona kertjének megújítását, felszerelését egy játszótérrel.

Hogyan adományozhatsz?
- a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz,
- a Szent István-bazilikánál lévő karácsonyi vásárban személyesen is adományozhatnak a támogatók,
- továbbá online is várják az adományokat
Még több infó »
 

Karácsonyi adománygyűjtés hátrányos helyzetű gyerekeknek


Hátrányos helyzetű gyerekeknek indított karácsonyi adománygyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Kívánságlista nevű akcióban a gyerekeknek karácsonyi ajándékot vehetnek az adományozók.



A gyerekek kívánságait tejesítheted
Novák Katalin - aki a szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is - ismertette: összegyűjtötték a gyerekek kéréseit, onnan választhatja ki az adományozó, hogy melyik gyermeket támogatja. A kért ajándékot meg is lehet venni, de pénzadománnyal is hozzá lehet járulni a gyerekek kívánságainak megvalósításához.

Elmondta: idén a családjával a sportolni szerető gyerekek vágyait teljesítik, focilabdát, röplabdát, gördeszkát vásároltak, és eljuttatják azokat a megadott címekre.
Még több infó »
 

Mikulásgyár - december 21-ig


December 1-jén nyitotta meg kapuit a Mikulásgyár elnevezésű karitatív fesztivál, amely a rászorulóknak gyűjt elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket.

A Dózsa György úti Múzeum Mélygarázs felszínén, a Promenádon december 1. és 21. között kézműves foglalkoztatóval, olvasósarokkal, mesepostával, gyermekelőadással, több mint 90 könnyűzenei koncerttel, valamint az egészségügyről, az oktatásról, a tömegsportról és a fenntartható fejlődésről szóló közéleti beszélgetéssel is várják az adományozókat - közölték a szervezők.     

Gyűjtenek csomagokat a Pólus Centerben, valamint az ország legtöbb postája is átveszi az adományokat, a dobozokra elég csak ráírni nagybetűkkel, hogy Mikulásgyár.



Idén Németországban is több gyűjtőpontja nyílik a Mikulásgyárnak. Ennek megszervezésében a Rádió Helló, az első németországi magyar nyelvű online rádió lesz a karitatív akció segítségére. A főbb városok mellett - München, Stuttgart, Rosenheim, Nürnberg, Frankfurt, Bréma, Dortmund, Düsseldorf, Passau - kisebb, magyarok lakta településen is gyűjtenek.     

A szervezők mellett mintegy 1900 önkéntes segíti az alapítvány munkáját, több cég csapatépítő eseményként vállal szerepet a gyűjtésben, szortírozásban.
Még több infó »
 

Csúnya karácsonyi pulcsiban a gyermekgyógyítókért - december 17.


Idén is megrendezésre kerül a Csúnya karácsonyi pulcsiban a gyermekgyógyítókért nap!
Ha csatlakozol, te is segíthetsz abban, hogy egy országos mozgalommá nője ki magát ez az esemény, ami nem csak egy jó móka, hanem közösségépítés, kiszakadás a karácsony előtti hajtásból, ráadásul egy fontos ügy támogatása! Cél, hogy a daganatos gyermekek méltó körülmények között gyógyulhassanak és az őket gyógyító orvosok és ápolók a lehető legkorszerűbb műszerekkel gyógyíthassák a csöppségeket.

Hogyan csatlakozhatsz?
- December 17-én viselj csúnya karácsonyi pulcsit! Otthon, a munkahelyen, a suliban, edzésen - vagy ha úgy adódik, az online meetingen!
- Küldd SMS-ben a 49-es kódot a 13600-as telefonszámra, így 500 Ft-tal támogatod a Gyermekgyógyítók munkáját
- Tölts fel Facebook vagy Instagram profilodra egy képet a pulcsiban a #csunyapulcsibansegitek hashtaggel
- Szólj a családnak, barátoknak, munkatársaknak - terjeszd a vidámságot!

Az akcióból befolyt összeg segítségével otthoni infúziós pumpákat szeretnének vásárolni minden központjuknak. Ennek segítségével bizonyos folyamatosan adagolt gyógyszereket otthon is biztonságosan megkaphatnak a gyerekek, így kevesebb időt kell kórházban tölteniük.
Még több infó »
 

Millenáris AdományPark - december 19-ig


November 26-án a Millenáris AdományPark ismét megnyitotta kapuit. Idén a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve ajándékokkal megpakolt cipősdobozokat gyűjtenek december 19-ig, melyek még karácsony előtt eljutnak a nehéz helyzetben lévő gyerekekhez.

Hétköznap 11:00-19:00, hétvégén 10:00-18:00 óra között a Millenáris C épületében várják mindazokat, akik a lehetőségeik szerint ajándékokkal szeretnének meglepni egy-egy 18 év alatti fiút vagy lányt. Az adományokkal érkezők számára a C épület alatti mélygarázsában egy óra ingyenes parkolást biztosítanak.

Ha szívesen okoznál örömöt egy nehéz helyzetben lévő gyereknek, akkor pakolj tele egy cipősdobozt ajándékokkal, és vidd el a Millenáris AdományParkba. Írd fel te is a neved az Adományfalra!



A szállítás és biztonsági ellenőrzés érdekében fontos, hogy a dobozok könnyen nyithatók és zárhatók legyenek, így azt kérik a szervezők, hogy a cipősdoboz tetejét és alját külön csomagolják be a felajánlók a szalaggal való átkötés előtt. A megajándékozott nemét és életkorát szintén kérik feltüntetni a becsomagolt dobozon, így is segítve a célba juttatást.

Mit tegyél a csomagba?
A cipősdobozba romlandó ajándékokon kívül bármi kerülhet, aminek egy gyermek örül. A folyékony vagy törékeny termékeket a szervezők javasolják alaposan becsomagolni, mielőtt a dobozba kerülnek. Elsősorban könyveket, játékokat, íróeszközöket, iskolai felszereléseket, higiéniai termékeket vagy kisebb sporteszközöket érdemes a csomagba rakni, mellé képeslap vagy üdvözlőkártya is tehető néhány kedves szóval, jókívánsággal.

Az adományozást a legnagyobb biztonságban tervezik: az adományát mindenki saját kezűleg helyezi el az adományponton, érintkeznie senkivel sem kell. Az adománypark gyűjtőpontját naponta fertőtlenítik, ahová csak hőmérsékletmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni.
Még több infó »

Forrás: MTI és a kapcsolódó weboldalak, Facebook-események
Fotó: Pixabay, MTI/Mohai Balázs

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2021.12.15