Autizmussal élő gyerekek: Újabb irodákat nyit az Autisták Országos Szövetsége, hogy segítsen a családoknak

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Autizmussal élő gyerekek: Újabb irodákat nyit az Autisták Országos Szövetsége, hogy segítsen a családoknak

Bővíti információs hálózatát az Autisták Országos Szövetsége, a meglévő 10 irodájuk mellett Miskolcon, Siófokon, Szekszárdon és Pécsen nyitnak új információs pontokat.

Magyarországon ma már több mint százezer olyan család él, melynek egy - néha több - tagja is érintett autizmus spektrumzavar tüneteivel. Az érintettek és családjaik gyakran egyedül kóborolnak a rendszerekben, miközben léteznek összefogott és elérhető támogatások.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) vidéki iroda hálózat kiépítésével kezdte meg a szolgáltatások elérhetőségét javító tevékenységét.

AOSZ Info-Pont irodák célja
Az AOSZ Info-Pont irodák célja, hogy csökkentsék a vidéki családok fokozott kiszolgáltatottságát, segítséget nyújtsanak a tudományosan bizonyított ismeretek, módszerek megszerzésében, a szakszerű segítségek elérhetőségében, a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésben.

Kiterjedtebb lehetőség nyílik a helyi igények, szükségletek feltárására, a területi egyenlőtlenségek ellensúlyozására, a jó gyakorlatok átadására, valamint az egységes és széleskörű érdekvédelmi tevékenység megvalósítására, amire egyre sürgetőbb igény jelentkezik ma már teljes társadalmi szinten.

Olvasd el ezt is!
Hogyan és mit játsszunk az autizmussal élő gyermekkel? Szakértő válaszol »




4 új irodát nyitnak meg vidéken
A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így az országosan működő 10 iroda mellett, az AOSZ négy újabb, vidéki AOSZ Info-Pont irodát hoz létre - Pécsen, Szekszárdon, Siófokon és Miskolcon -, a megnyitóra 2021. január 14-én, pénteken kerül sor.

A vidéki irodák célja, hogy az autizmussal érintett családok olyan közvetlen segítséget kapjanak, amelyet az AOSZ budapesti központjából nem tud megadni - közölte Kővári Edit, a szervezet elnöke.

Kapcsolódó cikkünk:
Így segít a zenei foglalkozás az autizmussal küzdő gyerekeknek - Már 3 hónap alatt elérhető változás »


Miben tudnak segíteni?
Ismertetése szerint segítenek a fogyatékossággal, autizmussal kapcsolatos ügyintézésben, és abban, hogy az autisták egyenlő eséllyel férjenek hozzá a szolgáltatásokhoz. Az AOSZ Info-Pont irodák célja az is, hogy feltárják az autisták és családjaik helyi szükségleteit, átadják a tapasztalatokat, jó gyakorlatokat, emellett segítséget nyújtanak azoknak is, akik találkoznak autista gyermekekkel és felnőttekkel, hogy jobban megismerjék az autizmust.

Az AOSZ-nak, amely 1988-ban egyesületként alakult, száz tagegyesülete van országszerte. Magyarországon becslés szerint körülbelül százezer család életét befolyásolja az autizmusspektrum-zavar.

Olvasd el ezt is!
Így látja a világot egy autista kisgyermek »


Forrás: MTI
Fotó: Unsplash/Sandy Millar


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.01.13