Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Csalók, átverések és szexszért kínált segítség: Így használják ki a jóhiszemű embereket az ukrán-orosz h - Szülők Lapja

Csalók, átverések és szexszért kínált segítség: Így használják ki a jóhiszemű embereket az ukrán-orosz háború kapcsán

Szülőklapja képA magyar-ukrán határon keresztül rengeteg menekült érkezett Magyarország területére is, a magyarok pedig egy emberként megmozdulva igyekeztek segítséget adni nekik, de sajnos megjelentek a csalók is.

Szerző: Szülők lapja
2022-03-10
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

2022. február 24-én Oroszország inváziót kezdett Ukrajna ellen, az emberek pedig hamarosan menekülni kezdtek a háború sújtotta településekről.

A magyar-ukrán határon keresztül rengeteg menekült érkezett Magyarország területére is, a magyarok pedig egy emberként megmozdulva igyekeztek segítséget adni nekik - legyen az szállás, élelmiszer- vagy ruhaadomány.

Az önzetlenül segítők mellett azonban mára megjelentek a csalók is, akik nem csak azokat akarják kihasználni, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak, de a felajánlott adományokból is el akarják tenni a maguk részét. Sőt, a csalók egy része magát a háborús helyzetet, és az az után érdeklődőket környékezi meg online, hogy aztán kémprogramokkal árasszák el a számítógépét.
 

1. Tájékoztató emailek - Ne kattints a linkekre!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet március 9-ei, szerdai közleményében hívja fel arra a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban egyre több az ukrajnai helyzetre hivatkozó, arról híreket közlő, de valójában rosszindulatú programot tartalmazó e-mail, ezért kérik, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre.

"Helyzet az EU ukrajnai határainál" - nem az Európai Bizottság küldte
Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írják, jellemzően a "Helyzet az EU ukrajnai határainál" című levéllel támadnak a csalók, az e-mailek küldője látszólag az Európai Bizottság, de valójában káros hivatkozásokat, valamint csatolt fájlokat tartalmaznak.A levél tartalmaz egy hivatkozást, amelyre kattintva a letöltött fájlokkal együtt egy csaló programot is futtat a megtévesztett áldozat - tették hozzá.
    
Azt javasolják, hogy senki ne kattintson rá olyan linkre, amelyet ismeretlen küldőtől kapott, ne töltsön le olyan fájlt, amely nem megbízható forrásból érkezett, használjon vírusirtót, ne engedélyezze a makrókat, mobilalkalmazás esetén is fordítson arra figyelmet, hogy ellenőrizze a megbízhatóságát (az engedélyeket).

Ne ilyen emaileken keresztül akarj pénzadományt küldeni
Tekintettel a jelenlegi helyzetre, bárki kaphat például olyan csaló emailt, amelyben a menekültek, illetve a háborús területeken élők támogatására kér pénzt vagy kriptovalutát a feladó. Más bűnözők úgy akarják a gyanútlan internetezők adatait megszerezni, hogy az egyik fél védelmének álcázott akció részeként túlterheléses támadásba (DDoS) próbálják bevonni őket - figyelmeztettek.
 

2. Adománygyűjtő falvak, helyek - Légy körültekintő!

Az ukrán-magyar határhoz közel nyíltak az első adománygyűjtő és menekültsegítő helyek, de most már egyre több helyen az orszázban leadhatóak a háború elől menekülőknek szánt adományok. Érdemes azonban biztos forrásból tájékozódni, hogy hol fogadnak adományokat és hogy pontosan mit is várnak. Ebben a cikkünkben is összegyűjtöttünk néhány megbízható helyet »

Az természetes, hogy ilyenkor a gyors intézkedések mellékhatásaként úgy érzi az ember, kisebb szervezetlenség és káosz övezi az adományozást, ugyanakkor mindig rizikós saját felelősségre csak úgy nekiindulni egy felpakolt autóval és a menekülteket keresni.


Adományok - Fotó: MTI/Balázs Attila

A Farek Team - Lovagok a Rászorulókért Alapítványa alapítója, Farkas István a Facebookon adott hangot elkeseredésének, mert úgy tapasztalta, a határmenti falvakban előfordul, hogy egyes helyiek adják ki magukat menekültnek és veszik magukhoz az adományokat.

"Egy másik helyen, valóban voltak családok, gyerekek, sőt készségesen körbe is vezettek, meg osztogathattam édességet, de valami nem stimmelt... megkérdeztem, hogy tud valaki magyarul, a válasz az volt, hogy itt mindenki tud.. és Ukrajna melyik részéről jöttek? Erre már nem volt válasz. Majd amikor láttam, hogy minden család mellett ott volt a családfő is, illetve egy szót sem tudtak ukránul, se ukrán igazolvány vagy útlevél, leesett az a bizonyos tantusz... A ház tulajdonosa oda vitte az összes rokont, családtagot és azt mondja hogy ukrán menekültek! Amíg ott voltam, négy autó vitt adományt, "szegény" ukrán menekülteknek... Ügyes... NAPI! nyolc-tíz autónyi pelenka, tartós élelmiszer, ruha..stb elég jó bevétel. Gondolom ezek az áruk mennek ki a piacra. Amikor elmondtam, hogy ez Nálam nem jött be, és nem hagyok ott semmit, valahogy megváltozott a kedves hangnem..." - írta, hozzátéve, hogy két helyen valóban voltak menekültek, természetesen odaadta az adományokat, egyúttal ő is arra kért mindenkit, jól nézzen utána, valóban rászorulók-e azok, akiket az ember segítene.  
 

3. Pályaudvarok - Nem mindenki menekült, aki annak látszik!

Hasonló tapasztalatokról számol be a rendőrség is a hivatalos weboldalán. Mint írják, ők részrehajlás nélkül nyújtanak segítséget az Ukrajnából érkező menekülteknek, és bár előfordul, hogy igazoltatják a fővárosi pályaudvarokon gyülekezőket, ezt általában akkor teszik, amikor felmerül bennük a gyanú, hogy valaki az adományozók jóhiszeműségével visszaélve, az igazán rászorulók elől, sokadik alkalommal próbál elvinni nagy mennyiségű adományt.

Még trükköznek is, hogy adományhoz jussanak
Hozzáteszik, a napokban egyre gyakrabban találkoznak olyan, bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkező emberekkel, akik a háború elől menekülők közé vegyülnek, és azok elől veszik el az adományokat, akiknek azokat valójában szánták. Egyesek még arra sem sajnálják a fáradtságot, hogy Budapestről vidéki vasútállomásra utazzanak, és a fővárosba tartó vonatra felszállva újra és újra csomagokat vegyenek fel a segélyponton.


Menekültek a Nyugatinál - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A visszaélések elkerülésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködik a karitatív szervezetekkel, hogy megelőzzék a visszaéléseket.
 

4. Menekülő nők és anyák - Gátlástalan férfiak akarják kihasználni őket

Sajnos a nőkre, anyákra még több veszély leselkedik, kiszolgáltatott helyzetüket gátlástalan férfiak akarják kihasználni, akik szexuális szolgáltatást vagy rengeteg pénzt kérnek az Ukrajnából menekült nőktől szállásért, fuvarért cserébe.

Mivel egyre több az ilyen eset, ezért a Baptista Szeretetszolgálat felhívást tett közzé, hogy a segélyszervezetekhez forduljanak az Ukrajnából menekülő nők, és ne menjenek el akárkivel, aki kedvesnek és készségesnek mutatkozik.

Tipikus folyamat zajlik
Az RTL Híradónak nyilatkozott De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának vezetője, aki szerint régóta ismert, teljesen tipikus a folyamat. Először van egy beetetési időszak, amikor valaki odamegy az áldozathoz és kedvesen bánik vele, szeretettel fogadják egy háztartásban. Ám egyszer csak azt mondják neki, hogy na jó, de akkor a szállásért, kosztért kéne valamit csinálni, például szexuális szolgáltatásokat nyújtani.


Menekült édesanya a gyermekeivel - Fotó: MTI/Balázs Attila

Bár a szeretetszolgálatnál több ilyen esetet is jeleztek a menekülő nők, ám a Híradó érdeklődésére a magyar rendőrség azt mondta, ezidáig nem kaptak bejelentést ilyen üggyel kapcsolatban.

Amit te tehetsz ilyen esetben, ha magányos, zavarodott menekült nőket látsz, hogy irányítsd őket egy gyűjtőhelyre vagy egy megbízható alapítványhoz, mint például a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt vagy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, akik a Facebook-oldalaikon is rendszeresen beszámolnak segítő munkájukról.

Forrás: MTI + az egyes információknál jelölve
Fotók: MTI, Rawpixel

Címkék: ukrán-orosz háború, menekültek, ukrán menekültek, adomány, csalók, visszaélések

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A hónap legcukibb fotója: Elszökött a kispingvin az állatkertből, a rendőrök találták meg Sanyit, a kalandort
A hónap legcukibb fotója: Elszökött a kispingvin az állatkertből, a rendőrök találták meg Sanyit, a kalandort

Bár a rendőrség hivatalos Facebook-oldalán többnyire komoly ügyekkel találkozhatnak az olvasók, a március 9-ei, szerdai napon egy egészen különleges poszt jelent meg náluk.

tovább a cikkre
A világ legdrágább gyógyszere segíthet csak az ötéves Tomikán - Az SMA1-ben szenvedő kisfiú édesanyja mindenki segítségét kéri
A világ legdrágább gyógyszere segíthet csak az ötéves Tomikán - Az SMA1-ben szenvedő kisfiú édesanyja mindenki segítségét kéri

Bár az SMA kezelésére szolgáló, több mint 700 millió forintba kerülő Zolgensma génterápia már ingyenesen is elérhető az országban, sajnos nem mindegyik kisgyermek jogosult erre a támogatásra. Tomika édesanyja hozzánk fordult segítségért.

tovább a cikkre
A világon elsőként végeztek ilyen transzplantációt: Egyszerre kapott új szívet és csecsemőmirigyet a 6 hónapos kisfiú
A világon elsőként végeztek ilyen transzplantációt: Egyszerre kapott új szívet és csecsemőmirigyet a 6 hónapos kisfiú

A kisfiú gyenge szívvel és immunzavarokkal jött világra. Élete első hónapjait kórházban töltötte, számos szívműtéte volt, előfordult, hogy gépek tartották életben. Most a kísérleti transzplantációval talán sikerül megmenteni az életét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza