Allergiaszezon 2022: Idén az átlagosnál súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások - Mit tehetsz ellene?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Allergiaszezon 2022: Idén az átlagosnál súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások - Mit tehetsz ellene? Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások. A következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek megerősödhetnek - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-hez május 4-én, szerdán eljuttatott közleményében.

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége.

Kaszálás kint, portörlés bent
Ugyanakkor az NNK azt ajánlja, hogy fűnyírást, kaszálást allergiás ember lehetőleg ne végezzen és a közelében se tartózkodjon. Ha ez nem megoldható, akkor viseljen maszkot. A lakásban a gyakori és nedves portörlés ajánlott.

Mint írták, magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

Pollenhelyzet 2022: Idén az átlagosnál súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások - Mit tehetsz ellene?

Asztmatikus tünetek, fulladás
Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet, előjön a szénanátha, begyullad a szem. Az allergiásoknak és az asztmásoknak azt javasolják: a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Idén az átlagosnál is súlyosabb allergiás tünetek jelentkezhetnek
Az idei szezonban az átlagosnál súlyosabb tüneteket is okozhatnak a pollenek az arra allergiásoknál, sok embernek komolyan romlott az életminősége az erős allergiaszezon miatt - erre a Semmelweis Egyetem (SE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa az asztma világnapján hívta fel a figyelmet.

Kraxner Helgát az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében idézik: az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások. A klinikán erőteljesen növekedett a betegforgalom, a korán és erősebben érkező allergiaszezon miatt - közölte a szakember.

Életmódbéli változtatások szükségesek
A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete. A gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés segíthet a tünetek enyhítésében - fűzte hozzá.

Érdemes emellett sós orrmosó folyadékot is használni, amely eltávolítja az irritáló anyagokat és a pollent - javasolta Kraxner Helga.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.05.05