Aszály, elszabaduló költségek, drágulás: Ennyibe kerülhet a liszt és a kenyér az árstop után

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Aszály, elszabaduló költségek, drágulás: Ennyibe kerülhet a liszt és a kenyér az árstop után Pillanatok alatt tönkremehetnek azok a kis cégek és sütödék, akik nem tudják áraikban elismertetni a plusz költségeiket. Jelenleg még árstop van a búzafinomliszten, de ez csak július elsejéig érvényes ár. Pillanatok alatt tönkremehetnek azok a kis cégek és sütödék, akik nem tudják áraikban elismertetni a plusz költségeiket, hívja fel a figyelmet Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Aszály, csökkenő búzatermelés, megnövekvő költségek
Mint mondja, a jelenlegi súlyos aszály miatt országszerte 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak a termelők hektáronként, ami körülbelül egy tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. A tonnánkénti búzaár - a tavaly júniusi 60-65 ezer forintos indulóárhoz képest - 140 ezer forintnál jár, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a malom- és a sütőipar szereplőit.

Mindeközben az energiaárak terén is elszabadult a pokol, nőttek a villany- és gázárak, így aki nem tudja ezeket a pluszköltségeket minél gyorsabban elismertetni az áraiban, az bizony pillanatok alatt tönkremegy.

Aszály, elszabaduló költségek, drágulás: Ennyibe kerülhet a liszt és a kenyér az árstop után

300 forintos liszt és 800 forintos kenyér jöhet
Ma egy kiló búza ára 140 forint, ebből dolgozik a malomipar. Ez a liszt tekintetében azt jelenti, hogy hozzávetőleg 230 forintos kilónkénti átadási ár fog hozzá tartozni. Ha ezt az árréssel és az áfával megnöveljük, akkor 300 forint feletti lisztárak fognak kialakulni a boltokban.

Az árstop lejártával - jelenleg a búzafinomliszt hatósági ára 203 forint - pedig júliustól további 40 százalékos lisztáremelés lép életbe, ennek hatása tovagyűrűzik a malomipartól a sütőiparig, ezért könnyen lehet, hogy akár 800 forintot is ki kell majd fizetni egy kiló kenyérért.

Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.06.02