Hörcsög és háziegér tartása, gondozása: 7 szempont, amit vegyél figyelembe, ha kisállatot kap a gyerek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hörcsög és háziegér tartása, gondozása: 7 szempont, amit vegyél figyelembe, ha kisállatot kap a gyerek Milyen állat lehet ideális választás egy gyermekes családnak, ha a kutya vagy a macska túl nagy felelősségnek bizonyul? Például a házi egér és a törpehörcsög - Ezen kisállatok tartását ismerheted most meg. Gyermekünk már egészen kicsi korától kérlelhet bennünket, hogy háziállatot szeretne. Sok szülő nem tesz eleget a gyermek kérésének, ám előfordul az is, hogy a győzködés célba ér, és a családhoz házi kedvenc érkezik.

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak akkor vegyünk magunkhoz állatot, ha a család minden tagja egyöntetűen szeretné megosztani az otthonát egy állattal! Míg a gyermek kicsi, és nem tud önállóan gondoskodni az állatról, az állat etetése, takarítása, orvosi ellátásának biztosítása és finanszírozása mind-mind a szülő felelőssége.

Milyen állat lehet az ideális választás egy gyermekes családnak, ha a kutya vagy a macska túl nagy felelősségnek bizonyulna? Ebben a cikkben a házi egér és a törpehörcsög helyes tartását fogjuk bővebben bemutatni.
 

Egér és törpehörcsög mint házi kedvencek - A legfontosabb tudnivalók a tartásukról


Mindkét faj apró termetű rágcsáló. Mivel mindkettő zsákmányállat, így a felelős állattartás jegyében ragadozóval egy légtérben nem tarthatóak.

Hol legyen a lakhelyük?
A lakhelyet olyan helyre tegyük, hogy ne érje tűző nap, de huzat sem. Az ideális hőmérséklet 20-25 fok között van. 25 fok felett az egér és a hörcsög is hőgutát kaphat, így a nyári melegben használjunk klímát!



Meddig élnek?
Általában 1,5-3 évig élnek. Az életkort sok minden befolyásolja. Érdemes tenyésztőtől vásárolnunk, illetve ügyelnünk kell a helyes táplálásra és a megfelelő tartási körülményekre.

Egyedül vagy társakkal érzik jól magukat?
A legnagyobb különbség a két állat között, hogy a törpehörcsög csak egyedül tartható, ezzel szemben a házi egér társas lény. Ebből fakadóan a hörcsögöt mindenképpen egyedül, az egeret pedig legalább 2-4 fős csapatban tartsuk.

Az egerek esetében tarthatunk együtt több nőstényt, de egy (és csakis egy) ivartalan hím is kerülhet a csapatba. Fontos, hogy a hím ivartalanítása után mindenképpen várjuk minimum 2-4 hetet, hogy elkerüljünk egy nem kívánt szaporulatot! Új egér érkezése esetén, mindig tartsunk 2-4 hét karantént a találkozás és az összeszoktatás előtt, hogy elkerüljük a lehetséges fertőzéseket. Az összeszoktatás mindenképpen felügyelet mellett, és mindenki számára semleges helyen történjen.

Milyen az ideális ketrec számukra?
Mind az egér, mind pedig a hörcsög kicsi termetű, ám ezzel szemben mindkettőnek óriási mozgásigénye van. Így mindenképpen tágas ketrecet érdemes beszerezni. Ez minimum 60*50 cm alapterületű és 40-50 cm magas legyen, de természetesen az ennél nagyobb hely még jobb.



A ketrec alomtálcája legyen legalább 10-15 cm magas, hogy jó vastagon tudjuk almozni. Az ásás a kisrágcsálók lételeme, egyetlen éjszaka alatt nagy tereprendezést tudnak végezni. Alomként használható kenderalom, lenalom vagy papíralom. A hörcsögnek csincsillahomokot is biztosítanunk kell egy edényben, hogy hempergéssel tisztítsa benne a bundáját. Az egérnek viszont nincs szüksége csincsillahomokra.

A rágcsáló lakban legyen sok fa felszerelés, ház, búvóhely, híd, cső, kerámia, parafa. Az egereknek ezek mellett szükségük van textil anyagú búvóhelyekre is. Igyekezzünk minél ingergazdagabb lakhelyet berendezni nekik.

Az ásás és rágcsálás mellett mindkét faj imád futni, így vezetik le nagy mozgásigényüket. Ehhez minimum 25 cm átmérőjű, zárt felületű kerékre van szükség. Mivel a hörcsög csak egyedül tartható, számára elég egyetlen kerék. Az egerek esetében páronként minimum egy kerékre van szükség, de ha van rá lehetőségünk, akkor annyi kereket szerezzünk be, ahány egér lakik a ketrecben.

Mivel táplálkoznak?
A hörcsög és az egér táplálása nagyon hasonló. A jó minőségű pelletált táp vagy a magkeverék álljon minden nap az állat rendelkezésére. E mellé pedig naponta adjunk egy kevés zöldséget is: uborka, paradicsom, paprika, cukkini.

Állati eredetű fehérjére is szükségük van néhány naponta: lisztkukac, tücsök, szöcske, sáska. Mint minden emlős, a hörcsög és az egér is iszik vizet. Minden nap biztosítsunk friss ivóvizet egy itatóban.



Ha a fentieket betartjuk, hörcsögünk vagy egereink biztosan szép, hosszú és boldog életet élnek majd nálunk. Rendkívül mókás és szeretnivaló állatok. Ha az állat ébren van, gyermekünk is tud vele barátkozni, és megfigyelheti, ahogy tesz-vesz a helyén.

Mi a teendő, ha a kisállat megbetegszik?
Ha kedvencünk megbetegszik, akkor mihamarabb forduljunk egzotikus állatokhoz értő szakállatorvoshoz! A kezelés, illetve a gyógyszerezés speciális szaktudást igényel, így körültekintően válasszunk orvost.

A cikk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült.
Kezdőfotó: Freepik/prostooleh

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.06.22