Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > 5-ből 4 apa úgy érzi, alig van szabadideje és nem jut elég idő a párjára - Férfiak vallottak az apaságról - Szülők Lapja

5-ből 4 apa úgy érzi, alig van szabadideje és nem jut elég idő a párjára - Férfiak vallottak az apaságról

Szülőklapja képHogyan élik meg a férfiak az apaságot? Az SOS Gyermekfalvak a június 19-ei apák napja apropóján a kisgyermekes édesapákat kérdezte, az anonim felmérést több mint ezer apuka töltötte ki online.

Szerző: Szülők lapja
2022-06-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hogyan élik meg a férfiak az apaságot? Az SOS Gyermekfalvak a június 19-ei apák napja apropóján a kisgyermekes édesapákat kérdezte, az anonim felmérést több mint ezer apuka töltötte ki online.  

Elnézőbbek a munkahelyek, ha a férfi hiányzik a gyerek miatt, mintha a nő. Az apák fele úgy érzi, nincs elég időt a gyerekével, a gyerekvállalás pedig alapvetően átrendezte a fizikai intimitást a szülők között. Általánosságban elmondható, hogy a leghosszabb idő, amit egy apa eltölt kettesben a gyerekével, az 24 óra. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése.

"6 év után mentünk el kettesben először a nejemmel hétvégézni, végigaludtam."
"A legnehezebb teljes értékű apának és férjnek lenni házfelújítás és munka mellett."
"Stresszel munka közben, hogy tudom, nem töltök a gyerekkel elég minőségi időt a nap többi részében sem, ez nehéz."
 

Gyereknevelés, párkapcsolat, munka - Hogyan élik meg a férfiak az apaságot?


Mekkora leterheltséget jelent a férfiaknak a gyereknevelés és a munka összeegyeztetése? Az SOS Gyermekfalvak felmérésben arra volt kíváncsi, milyen nehézségekkel találkozik egy férfi apaként, hogyan hat a gyermekvállalás a párkapcsolatára. Az online, anonim kérdőívet 1223 apa töltötte ki, akik jelenleg is kiskorú gyermeket nevelnek.

A megkérdezett férfiak jelentős többsége szerint a gyermek születése óta lényegesen csökkent a szabadidejük, 77%-uk kevesli azt. Az SOS korábban anyákat kérdezett meg ugyanebben a témában, ők is hasonló arányban vélekedtek így (84%).

Gyermekvállalás és párkapcsolat: Kevesebb idő jut egymásra
- a legtöbb válaszadó férfi szerint a gyermekvállalás megerősítette a párkapcsolatot (37%),
- valamivel kevesebben úgy élték meg, az újszülött érkezése után eltávolodtak egymástól (32%).
Az apák jelentős többsége (79%, azaz 5-ből 4) úgy véli, azóta nincs idejük egymásra párjukkal, és ugyanilyen arányban érzik azt, hogy a fizikai intimitás is kevesebb lett.

Gyerekek körüli teendők felvállalása: segítenek, de mégis általában az anya marad otthon, ha beteg a gyerek
Az SOS arra is kíváncsi volt, mennyit segítenek a férfiak a gyerekek körüli teendőkben. A megkérdezett apák többsége (63%) úgy érzi, elég segítséget nyújt párjának, bár minden ötödik jelezte, hogy nem ő szokott otthon maradni a gyermekkel, ha iskolai szünet, betegség, vagy egyéb körülmény miatt vigyázni kell rá.  

Érdekesség, hogy az SOS nők körében végzett felmérése szerint ennek ellenére az anyák 70% gondolja úgy, kap elég segítséget a gyermekneveléshez a másik szülőtől.

A munkahelyek nem túl elnézőek a szülőkkel
Azok közül a férfiak közül, akik részt vesznek a gyerek felügyeletében akár munkaidőben is, minden 4. apa jelezte, hogy munkahelyén rossz néven vették a távolmaradását.  

Az SOS már említett korábbi felméréséből kiderül, hogy az anyákkal szemben a munkahelyek kevésbé voltak elnézőek: a nők 38%-a érezte már úgy, hogy munkahelyén rossz néven veszik, ha a gyerek miatt nem tölti ki a munkaidőt, ez közel duplája a férfiakénak.  

Gyed: elenyésző a gyeden lévő apák száma
Magyarországon még mindig ritkaságszámba megy, ha anya és apa megosztja egymás közt a gyermek születése utáni időszakot: a párok 2%-a volt felváltva GYED-en, illetve a megkérdezett apák 1%-a volt kizárólagosan a gyerekkel.

Majdnem minden második apa a gyermek születése után 1-2 hetet töltött a családdal, 29 %-uk a törvényben garantált 5 napot volt otthon.   

Együtt töltött idő a gyerekkel: Az apák szerint kevés
A megkérdezett férfiak valamivel több, mint fele úgy véli, nem tölt elég időt a gyermekével (56%), miközben minden második válaszadó szervez rendszeresen apás programot a gyermekkel.

A leghosszabb idő, amit a férfiak gyermekükkel egyedül töltöttek,
- többnyire egy nap - 24 óra - volt,
- az apák 28 %-a egy egész hétvégét,
- 19 %-uk pedig egy hetet volt kettesben a gyermekkel.  

Gyerekekkel kapcsolatos logisztika - a sarkalatos pontok
A legtöbb apa szerint a gyerekkel kapcsolatos logisztikából
- a legnehezebb megoldani, hogy ki maradjon otthon a beteg gyerekkel (68%),
- a második legnehezebb dolog időre odaérni érte a köznevelési intézménybe (53%), illetve beérni a munkahelyre (47%).
Volt, aki a munkát egyenesen a relaxációval azonosította.

Bemerevedett nemi szerepekről beszél a szakember
- Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott ugyan az apák szerepe a családban, még mindig kis arányban vesznek részt a gyermeknevelésben. Bár a férfiak 20 százaléka marad például otthon a beteg gyerekkel, a nők és férfiak is nagy számban úgy érzik, elég segítséget kap az anya családon belül, mintha a nemi szerepek bemerevedtek volna. Az SOS Gyermekfalvakban bár egyre többször jelentkeznek olyan párok, ahol az apa is nevelőszülő lesz, vagy ő marad otthon a gyerekkel, még mindig egy nőies szakmaként él az emberek fejében, összesen 6 férfi nevelőszülőnk van. Ezért is várjuk férfiak jelentkezését is - mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.

Fotó:

Címkék: apa, apaság, párkapcsolat, sos gyermekfalvak

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Nyári diákmunka 2022: Így kereshet a gyermeked akár 150 ezer forintot is havonta - Már 16 éves kortól lehet jelentkezni
Nyári diákmunka 2022: Így kereshet a gyermeked akár 150 ezer forintot is havonta - Már 16 éves kortól lehet jelentkezni

A fiatalok június közepétől regisztrálhatnak, a támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le.

tovább a cikkre
A fogyókúra 4 aranyszabálya - Szívmegálláshoz és az anyagcsere felborulásához is vezethet, ha rosszul csinálod
A fogyókúra 4 aranyszabálya - Szívmegálláshoz és az anyagcsere felborulásához is vezethet, ha rosszul csinálod

Nyáron, a strandszezonban gyakori, hogy mindenki hirtelen szeretne a hosszú idő alatt felszedett túlsúlyától megszabadulni. A szigorú és rosszul végzett fogyókúrák azonban súlyos következményekkel járhatnak.

tovább a cikkre
Buszban felejtett kislány: Még mindig az intenzív osztályon küzdenek a 4 éves Inez életéért, akit az óvodabuszban hagytak
Buszban felejtett kislány: Még mindig az intenzív osztályon küzdenek a 4 éves Inez életéért, akit az óvodabuszban hagytak

Még mindig életveszélyes állapotban fekszik a debreceni kórház intenzív osztályán az a 4 éves kislány, akit nyolc órára az óvodabuszban felejtettek kedden.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás céklapüré

Almás céklapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg cékla 6,5 dkg burgonya 1 db kisebb alma

Recept:

A meghámozott, kockákra vágott céklát megfőzzük, szitán áttörjük. A krumplit apró kockákra vágjuk, vízben megfőzzük és szitán áttörjük. A céklát és a burgoyát összekeverjük és a főzőlevekkel pépesítjük.
1 db kisebb almát lereszelünk és a céklás burgonyapéphez keverjük.

Fontos!
A krumplit mindenképp külön f(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza