Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Ezért nélkülözhetetlen az apa a gyereknevelésben: 5 ok, amiért a kezdetektől hagyd bevonódni a gyerek életébe - Szülők Lapja

Ezért nélkülözhetetlen az apa a gyereknevelésben: 5 ok, amiért a kezdetektől hagyd bevonódni a gyerek életébe

Szülőklapja képAz édesapák szeretetteljes és támogató hozzáállása nagyban befolyásolja a gyermek egészséges fejlődését és felnőttkori személyiségét. Fontos ezért, hogy ők is kivegyék a részüket a hétköznapi rutinból és a közös élményekből, programokból.

Szerző: Szülők lapja
2022-06-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A gyermekek testi és lelki egészségét támogató K&H gyógyvarázs a közelgő apák napja alkalmából megmutatja, mi mindent adhat egy apa a gyermekének azzal, ha már az első lépésektől bevonódik a nevelésbe.

Az édesapák szeretetteljes és támogató hozzáállása nagyban befolyásolja a gyermek egészséges fejlődését és felnőttkori személyiségét. Fontos ezért, hogy ők is kivegyék a részüket a hétköznapi rutinból és a közös élményekből, programokból.

Néhány évtizeddel ezelőtt az apákra elsősorban kenyérkeresőként tekintettek, manapság azonban átalakulóban van a szerepük. Mára ugyanis több kutatás bebizonyította, milyen meghatározók a gyermekek egészséges személyiségfejlődésében. Svédországban már szinte hagyománya van annak, hogy az apukák mennek gyesre és maradnak otthon a picikkel.

apák szerepe

Ilyenkor az állam biztosítja számukra a fizetésük 80 százalékát. Itthon is egyre több a lehetősége azoknak a férfiaknak, akik úgy döntenek, sokkal jobban bevonódnak a gyermeknevelés kihívásokkal teli, ám csodálatos folyamatába. Részesülhetnek például gyedben és az egyéb, általában anyukák által igényelt támogatásokban.

Mi mindent adhatnak gyermekeiknek azok a férfiak, akik nyitottak aktívan részt venni a gyermekük életében? 5 okot is mondunk:

1. Nem lehet túl korán kezdeni!
Ha már a várandósság ideje alatt kialakul a kötődés a pici iránt, az apukák az új családtag érkezése után is szívesebben vesznek majd részt a nevelésben. Ennek pedig számos pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére. Egy, az ötvenes években elkezdett és negyven éven át folytatott kutatás eredményei szerint azok a babák, akiknek édesapjuk már életük korai szakaszától kezdve aktívan jelen volt, már féléves korukban sem féltek annyira az idegenektől. Sőt mi több, felnőttként is empatikusabban viszonyultak társaikhoz, szorosabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat tudtak kialakítani.

2. Bármiből lehet közös program
Már nagyon pici korban meghatározó az együtt töltött idő mennyisége és minősége. Kezdetben jó választás lehet az éneklés, a meseolvasás, a repülőztetés. Később a ház körüli teendőkbe is bevonhatók a kisebbek, legyen szó akár egy madáretető vagy dekoratív virágtartóállvány készítéséről, barkácsolásról vagy kertészkedésről. Ilyenkor nemcsak az együtt töltött idő van jó hatással a gyermek lelki egészségére, de az is, ha úgy érzi valamit hasznosat csinál, segíteni tud, valami újat tanul.

3. Betegség esetén apuka is otthon maradhat
Ha szabadságot kell kivenni a kis beteg ápolására, és erre az apa vállalkozik, jellemzően megértőbbek, segítőkészebbek még a legszigorúbb főnökök is. A megbetegedéskor együtt töltött idő és a törődés pedig csak erősíti a kialakult köteléket. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor a szülők rengeteget tanulhatnak egy-egy betegség gyógyulási folyamatáról.

4. Apa-gyerek kapcsolat
Az apa elismerő, dicsérő, biztató szavaival kislánya önbizalmát erősítheti, ami a felnőttkori párválasztását is döntő mértékben befolyásolhatja. Nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy felnőttként ugyanazt tekinti majd természetesnek, ahogyan a szülők viszonyultak egymáshoz.A kisfiúk számára kétséget kizáróan az apa az elsődleges példakép. Tőle tanulják meg, hogyan viselkedik egy férfi az élet különböző területein. Minden, amit tesz, mintaként szolgál számukra, legyen szó akár a felmerülő problémák kezeléséről vagy a nőkkel való bánásmódról. Az anyukákkal szembeni bánásmódja ugyanis nemcsak a lányok, de a fiúk jövőbeni énképére, hozzáállására is markáns hatást gyakorol.

5. Felnőttkorban is támaszt jelentenek
A kisgyermekkortól felépített kapcsolat nemcsak a kamaszkor nehézségein segíthet átlendülni, hanem a felnőttkori akadályok legyőzésében is döntő. Hiszen, ha addigra kialakult egy támaszt és biztonságot jelentő kötelék, a gyerek bármit meg mer majd beszélni a szüleivel. Ez pedig hatalmas erőt fog jelenteni akkor is, amikor már felnőttként önálló életet él.

Olvasd el ezt is!
Apák napjára: 15 gyönyörű és elgondolkodtató idézet apákról, apáknak »


Fotó: Rawpixel

Címkék: apa, apaság, apa feladata, apa a gyereknevelésben

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

5-ből 4 apa úgy érzi, alig van szabadideje és nem jut elég idő a párjára - Férfiak vallottak az apaságról
5-ből 4 apa úgy érzi, alig van szabadideje és nem jut elég idő a párjára - Férfiak vallottak az apaságról

Hogyan élik meg a férfiak az apaságot? Az SOS Gyermekfalvak a június 19-ei apák napja apropóján a kisgyermekes édesapákat kérdezte, az anonim felmérést több mint ezer apuka töltötte ki online.

tovább a cikkre
Nyári diákmunka 2022: Így kereshet a gyermeked akár 150 ezer forintot is havonta - Már 16 éves kortól lehet jelentkezni
Nyári diákmunka 2022: Így kereshet a gyermeked akár 150 ezer forintot is havonta - Már 16 éves kortól lehet jelentkezni

A fiatalok június közepétől regisztrálhatnak, a támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le.

tovább a cikkre
A fogyókúra 4 aranyszabálya - Szívmegálláshoz és az anyagcsere felborulásához is vezethet, ha rosszul csinálod
A fogyókúra 4 aranyszabálya - Szívmegálláshoz és az anyagcsere felborulásához is vezethet, ha rosszul csinálod

Nyáron, a strandszezonban gyakori, hogy mindenki hirtelen szeretne a hosszú idő alatt felszedett túlsúlyától megszabadulni. A szigorú és rosszul végzett fogyókúrák azonban súlyos következményekkel járhatnak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás céklapüré

Almás céklapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg cékla 6,5 dkg burgonya 1 db kisebb alma

Recept:

A meghámozott, kockákra vágott céklát megfőzzük, szitán áttörjük. A krumplit apró kockákra vágjuk, vízben megfőzzük és szitán áttörjük. A céklát és a burgoyát összekeverjük és a főzőlevekkel pépesítjük.
1 db kisebb almát lereszelünk és a céklás burgonyapéphez keverjük.

Fontos!
A krumplit mindenképp külön f(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza