Naponta kerülnek trambulinozás közben megsérült gyerekek a Bethesda gyermeksebészetére, mondja a gyermeksebész

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Naponta kerülnek trambulinozás közben megsérült gyerekek a Bethesda gyermeksebészetére, mondja a gyermeksebész Csak az utóbbi hónapban szinte minden nap láttak el trambulinos sérültet a Gyermeksebészeti Ambulancián, az akut ügyeletekben átlagosan egy gyermeket operálnak trambulinozás közben bekövetkezett súlyos végtagsérülés miatt. Az utóbbi években exponenciálisan nő a trambulinos gyermekbalesetek száma Magyarországon is (ahogy az USA-ban és a nyugat európai országokban már régebb óta), írja a Bethesda Gyermekkórház Facebook-oldalán Dr. Bóta Balázs gyermeksebész.

Súlyos sérülésekkel kerülnek ügyeletre a gyerekek
Mint kiemeli, a gyerekek sérülései gyakran súlyosak, ellátásuk altatásos műtétet és hosszú rehabilitációt igényel. Csak az utóbbi hónapban szinte minden nap láttak el trambulinos sérültet a Gyermeksebészeti Ambulancián, az akut ügyeletekben átlagosan egy gyermeket operálnak trambulinozás közben bekövetkezett súlyos végtagsérülés (pl. nagy elmozdulással járó csukló-, alkar-, könyök-, lábszár-törés) miatt.

"Ezekkel a sérülésekkel az elmúlt időben szinte gyakrabban találkozunk, mint a kerékpárbalesetek okozta sérülésekkel, pedig biciklije azért egyelőre még jóval több gyermeknek van, mint trambulinja" - hangsúlyozza a szakember. 



A trambulin nem gyerekjáték!
Úgy véli, a legtöbb szülő, gyermekgondozó sajnos megfeledkezik arról miközben trambulint vásárol, hogy - annak ellenére, hogy ma már minden nagyobb boltban, online áruházban elérhető - a trambulin valójában NEM gyerekjáték, nem egyszerű sporteszköz, hanem eredetileg artistáknak, cirkuszi mutatványosoknak kifejlesztett eszköz.

Különösen a 6 év alatti kisgyerekek veszélyeztetettek, mivel az ő idegrendszerük (egyensúlyérzékük) és vázizomrendszerük még fejletlenebb, így a trambulinban ők tudnak a leggyorsabban és legsúlyosabban megsérülni. (Az USA-ban az egészségügyi biztosítók a 6 év alatti gyermekek trambulinos sérüléseit általában nem is fedezik!).

Hogy MEGELŐZZÜK a bajt a trambulinban, a következőt javasolja:
- 6 év alatti gyermeket lehetőleg NE engedjünk a trambulinba! (alá se, mert ott is megsérülhetnek, ha valaki benne ugrál)
- nagyobb gyermeket is mindig csak (szülői) felügyelet mellett engedjünk trambulinozni!
- egyszerre mindig CSAK EGY gyermek tartózkodjon a trambulinban! (több gyermek együtt ugrálása esetén a balesetek kockázata megsokszorozódik)
- csak védőhálós, védőszivacsos, megfelelően karbantartott trambulint használjanak!

Korábban Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész is a trambulin veszélyeire hívta fel a figyelmet, cikkünket itt olvashatod: Ezért olyan veszélyes és káros az otthoni trambulin - Brutális gyermekbalesetekről számol be a gyermeksebész »

Forrás: Facebook/Bethesda Gyermekkórház
Fotó: Freepik (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.06.23