Jó vagy rossz a gyereknek a házi feladat? - A magyar szülők többsége szerint fontos, hogy kapjon házit a gyerek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Jó vagy rossz a gyereknek a házi feladat? - A magyar szülők többsége szerint fontos, hogy kapjon házit a gyerek Szükség van-e a házi feladatra? Ha igen, hol írja meg a gyerek a leckét: az iskolában vagy otthon? Egyebek közt ilyen kérdések megválaszolására kérte fel a szülőket egy magyar kutatás. Szükség van-e a házi feladatra? Ha igen, hol írja meg a gyerek a leckét: az iskolában vagy otthon? Egyebek közt ilyen kérdések megválaszolására kérte fel a szülőket az IDEA Intézet, 2022 júniusi kutatásukban 1800 fő vett részt, a kutatást az Eduline ismertette.

Kell-e házi feladat a gyereknek? Sok az érv ellene
Egyre több nemzetközi kutatás születik arról, hogy a házi feladat nem olyan jó a gyereknek, mint azt korábban gondolták.

Bár talán könnyebben megtanulja a gyerek az időbeosztást, de emellett a szakemberek szerint a végleges tudásra és érdemjegyre nem nagyon van befolyással a házifeladat-írás, ráadásul a gyerek
- kevesebb időt tud a családjával tölteni
- a sok unalmas feladat elveheti a kedvét a tantárgytól
- a feladatmennyiség stresszelheti, amikor 6-7 óra iskolai tanulás után még otthon is ezzel kell foglalkoznia
- kevesebb ideje jut az alvásra
- a szülőt is stresszelheti, hogy tanulnia kell otthon a gyerekkel
- megnő a jobb tanulóról való másolás veszélye
- rossz jegyei lehetnek csak azért, mert nem készít házi feladatot



A magyar szülők többsége szerint fontos a házi feladat
Akárhogy is, a magyar kutatásból az derült ki, a szülők többsége (58%) szerint igenis szükséges a házi feladat, ha pedig azt nézzük, a nők vagy a férfiak ragaszkodnak jobban az otthoni leckeíráshoz, akkor egyértelműen a férfiak azok (64%), akiknek fontos a házi.

Arra a kérdésre, hogy az iskolában vagy otthon írja meg a gyerek a házi feladatot, 42 százalék voksolt az iskolára, 38 százalék szerint viszont otthon kell leckét írni, hogy a gyerek "elsajátítsa az önálló tanulás módját."

Minden tizedik szülő egyébként jónak tartja a házi feladatokat, mert úgy érzi, felnőttként is tanul belőle, amikor segít a gyermekének, 9 százalék viszont úgy gondolja: a lecke csak arra jó, "hogy amit a tanár nem tudott leadni az órán, azt bepótoltassa a gyerekekkel".

Továbbtanulás: közösen dönt gyerek és szülő
A kutatásban kitértek a továbbtanulásra is: a szülők túlnyomó többsége (86%) szerint ez a szülő és a gyerek közös döntése kell, hogy legyen, ugyanakkor 11 százalék teljesen a gyerekre bízná a döntést. A szülők 3 százaléka pedig úgy véli, ebben a kérdésben a szülő a kompetens, tehát csakis ő döntheti el, hogy a gyerek melyik iskolában tanul majd tovább.

Érdekes, hogy míg a férfiak leginkább (93%) a közös döntésre szavaztak - csupán 2 százalékuk szerint kizárólag a szülő döntése, és 5 százalék adná kizárólag a gyerek kezébe a döntést -, addig a nőknél jobban megoszlanak a vélemények. A közös döntés (80%) mellett a nők nagyobb arányban gondolják úgy (16%), hogy csakis a gyerek döntése számít, és ugyancsak a férfiakénál többen (4%) érzik a saját feladatuknak a gyerekük jövőjéről és továbbtanulásáról való döntést.

Forrás: Eduline
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.08.22