Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Így veszik rá a gyereket, hogy ártson magának: Egyre veszélyesebb kihívások terjednek a magyar tinik között - Szülők Lapja

Így veszik rá a gyereket, hogy ártson magának: Egyre veszélyesebb kihívások terjednek a magyar tinik között

Szülőklapja képIgazán jelentős veszéllyé az elmúlt évek trendszerűen terjedő, egyre nagyobb fizikai és mentális veszélyeztetettséggel járó, önkárosítást vagy akár halált eredményező online terjedő kihívások váltak.

Szerző: Szülők lapja
2022-09-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint rohamosan terjednek a gyermekeket veszélyeztető online kihívások, melyek közül már több halálos áldozatot is szedett.

Az NMHH csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a hatóság elnökének tanácsadó testületeként működő gyermekvédelmi internet-kerekasztal szerdán az online kihívások veszélyeivel, visszaszorításuk lehetőségeivel és a szülői tudatosság növelésének fontosságával foglalkozott.

Része a tinik szocializációjának
Kiemelték, hogy az online kihívások terjedése nemcsak az online tér és a közösségi szolgáltatások velejárója, hanem mindinkább a fiatal korosztály, különösen a tinédzserek sajátos szocializációjának része. Igazán jelentős veszéllyé mégis az elmúlt évek trendszerűen terjedő, egyre nagyobb fizikai és mentális veszélyeztetettséggel járó, önkárosítást vagy akár halált eredményező online terjedő kihívások váltak.A szakirodalom alapvetően a veszélyes és veszélytelen virtuális kihívások között tesz különbséget. Az előbbiek közé sorolják az olyan veszélyes, sőt halált is okozó kihívásokat, mint
- a Kék Bálna-kihívás: öncsonkításra, öngyilkosságra beszélik rá a tiniket
- a Fahéj-kihívás: evőkanálnyi mennyiségű őrölt fahéjat kell megenni
- az Autószörf-kihívás: mozgó autó tetejére kell állni, mintha az illető szörfözne
- a Kiki-kihívás: a járó autóból ki kell pattanni, és a guruló jármű mellett táncolni
- a Benadryl-kihívás: az allergiagyógyszerből akkora mennyiséget kell bevenni, hogy már hallucinációkat okozzon
- a Blackout-kihívás: addig kell visszatartani a lélegzetet, amíg az illető el nem ájul
- a Mosókapszula-kihívás: nyelvre kell tenni, vagy akár le is nyelni a mosókapszulát
- a Radír-kihívás: addig dörzsölni radírral a bőrt, míg kisebesedik
- a Jég és só-kihívás: sót öntenek a bevizezett bőrre és arra jeget nyomnak, addig kell ott tartani, amíg a jég el nem olvad

Az Ice bucket challenge még a jó ügyért ment
Felidézték, hogy az egyik első és forradalminak mondható kihívás - amely már Magyarországon is elterjedt - az Ice Bucket challenge volt 2014-ben. A kihívás eredetileg az ALS megbetegedésekre igyekezett felhívni a figyelmet, és pénzgyűjtési célja volt.

A kihívások azonban nem álltak meg a jó ügyeknél, hanem a veszélyek felé vették az irányt. Az online kihívások - mindamellett, hogy gyakran a kortársak közötti kapcsolatok erősítésének eszközei - fizikai vagy pszichikai veszélyeztetettséget is generálhatnak - jelezték.

Szándékos önkárosítás
A gyermekvédelmi internet-kerekasztal véleménye szerint e kihívások legveszélyesebb hatása szándékos önkárosítás, illetve ideiglenes vagy maradandó egészségromlás lehet.

Az NMHH példaként említette, hogy ilyen volt a Magyarországon is megjelenő Fahéj-kihívás, amelyben a résztvevők nagy mennyiségű fahéjat fogyasztanak el. A fahéj belélegzése azonban tüdőgyulladást okozhat, valamint a légutak hámsérülésével és hegesedésével járhat.

A járulékos önkárosítással vagy halállal végződő esetek egyik visszatérő példája a 2008 körül felbukkanó Blackout-kihívás, amely a TikTok közösségi oldalon 2021-ben vált ismét népszerűvé. A feladat ez esetben a lélegzet visszatartása volt addig, amíg az eszméletvesztés be nem következik. A hosszantartó oxigénmentes állapot eredményeként, különösen a gyermekek esetében, fulladásos halál is bekövetkezhet.

A Vonatszelfi álló vonatok tetején készülő képek készítését tűzte ki célul, ez a kihívás idén Magyarországon több esetben is tragédiával végződött - figyelmeztettek.

Súlyos érzelmi károkat is okoznak a kihívások
A kihívások súlyos érzelmi károkkal is járhatnak - folytatták -, így az önkárosításon kívül vagy azt kiegészítve félelmet kelthetnek, depressziót és poszttraumás stresszt is okozhatnak a gyermekek körében. Az online kihívások terjedését a közösségi média is nagymértékben elősegítette - írták, hozzátéve, hogy az egyre több veszélyt és halált okozó kihívások ellen lépni kellett.

A nagy elérésű közösségimédia-oldalak zömében változtattak közösségi irányelveiken és szigorúbb fellépést hirdettek az ilyen jellegű tartalmakkal szemben - jelezte az NMHH.

- Közös érdekünk, hogy a szülő felismerje, ha a gyermeke bajban van, így akár olyan trendet jelentő online kihívásokban vesz részt, amelyek testi épségét vagy mentális egészségét veszélyeztetik. Ennek érdekében ismerniük kell az új online trendeket és segítséget kell nyújtaniuk ezek elkerülésében, értelmezésében és a káros hatások korai észlelésében - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Címkék: kihívás, internet, online veszélyek

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A telefonját nyomkodhatta az a 12 éves fiú, aki kizuhant az iskolája emeleti ablakából múlt héten
A telefonját nyomkodhatta az a 12 éves fiú, aki kizuhant az iskolája emeleti ablakából múlt héten

Állítólag a telefonját nyomkodta az a 12 éves diák, aki múlt héten kizuhant a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium második emeleti ablakából. Jelenleg a Heim Pál Gyermekkórházban ápolják.

tovább a cikkre
15 éves fiút kellett újraéleszteni Budapesten - Focizás közben esett össze, barátai küzdöttek az életéért
15 éves fiút kellett újraéleszteni Budapesten - Focizás közben esett össze, barátai küzdöttek az életéért

Szeptember 28-án, szerda este sportolás közben lett rosszul Budapesten az a 15 éves fiú, akihez barátai hívtak mentőt. Bár időben megkezdték az újraélesztést, még mindig nincs túl az életveszélyen.

tovább a cikkre
Szándékosan lépett a vonat elé az elgázolt 11 éves kislány Gyürén - Kiderült, miért akart véget vetni az életének
Szándékosan lépett a vonat elé az elgázolt 11 éves kislány Gyürén - Kiderült, miért akart véget vetni az életének

Iskolai bántalmazás elől akart öngyilkosságba menekülni az a 11 éves kislány, aki Gyürénél, a házuktól alig pár száz méterre a vonat elé lépett.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya főzőlé

Recept:

10 dkg krumplit apró kockára vágunk, fedő alatt puhára főzünk annyi vízben, hogy épp ellepje a burgonyát.
Főzés után szitán áttörjük és a főzőlével habosra keverjük. A csecsemőnek kiskanállal adjuk.

Az alaposan megmosott burgonyát h&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza