Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Újszülöttek ingyenes SMA-szűrése: Novembertől már Magyarországon is elvégzik ezt a vizsgálatot - Szülők Lapja

Újszülöttek ingyenes SMA-szűrése: Novembertől már Magyarországon is elvégzik ezt a vizsgálatot

Szülőklapja képNovembertől már hazánkban is elérhető az újszülöttek SMA-szűrése - a vizsgálat ingyenes, de nem automatikus, a szülőknek kell hozzájárulni a szűréshez.

Szerző: Szülők lapja
2022-10-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Novembertől már hazánkban is elérhető az újszülöttek SMA-szűrése - a vizsgálat ingyenes, de nem automatikus, a szülőknek kell hozzájárulni a szűréshez.

Az SMA-szűrés lehetőségéről és fontosságáról Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója beszél egy tájékoztató videóban, és elsőként Zente történetét említi, akinek révén az ország jobban megismerte, mi is az SMA-betegség, illetve hogy a korai felismerésnek és kezelésnek köszönhetően milyen fejlődésen ment át a kisfiú.

Mi az SMA?
Mint a szakember elmondja, az SMA - veleszületett gerincvelői izomsorvadás - egy gyógyíthatatlan betegség, amelyben a motoros idegsejteknek a folyamatos pusztulása a legsúlyosabb lefolyás esetén mozgás-, nyelés- és légzésképtelenséghez vezet, a gyermekek csak lélegeztetőgéphez kötve tudják élni rövidke életüket.Hogyan kezelhető az SMA?
Manapság 3 gyógyszer is forgalomban van az SMA-s betegek kezelésére és Magyarországon is elérhetőek, állami támogatással. Ezekkel a gyógyszerekkel elérhető a kis betegek állapotának javulása, de a hatékonyság nagymértékben függ attól, mikor kezdik el a kezelést. Minél korábban kimutatható a betegség, annál korábban alkalmazható a gyógyszerek valamelyike.

Miért fontos az újszülött kori szűrés?
Kiemeli, hogy a megszületés után, az első hónapokban még nincsenek tünetei a betegségnek, amikor pedig már jelentkeznek a tünetek és ekkor kezdődik csak a kezelés, nem érhető el olyan látványos állapotjavulás.

Ezért fontos, hogy már a megszületéskor szűrjék az újszülöttet SMA-ra is, hiszen így már tünetmentes állapotban is kimutatható a betegség és megkezdhető a célzott kezelés. Az idejekorán diagnosztizált és kezelt gyermekek csaknem teljesen egészségesen fejlődhetnek, hangsúlyozza a szakember, hozzátéve, hogy 2022. november 1-jétől Magyarországon is elérhetővé válik az SMA újszülött kori szűrése.

Mit kell tenned, ha részt akarsz venni az ingyenes szűrőprogramban a kisbabáddal?
Az SMA-szűrésre egy kutatási mintaprogram keretében, a minisztérium által kidolgozott szakmai koncepció alapján kerül sor, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, a Semmelweis Egyetem (I. számú Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere Szűrő és Diagnosztikai Központ) és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma) vezetésével.Maga a vizsgálat nem jelent újabb terhelést a babának, ugyanabból a sarokvérből történik az SMA-szűrés, mint amit más kötelező vizsgálatokhoz levesznek az újszülöttről. Ez a szűrés ingyenes, a szülő hozzájárulása szükséges hozzá. A cél, hogy teszteljék az SMA-szűrés megbízhatóságát, és ha a mintaprogram sikerrel zárul, akkor a kötelező újszülött kori szűrések közé is bekerülhet majd az SMA-szűrés. Bővebb tájékoztatás itt »

Forrás: Youtube

Címkék: sma-szűrés, sma, gerincvelői izomsorvadás, újszülött szűrés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyógyszerrel mérgezte meg magát egy ötéves kisfiú, akit az anyja egyedül hagyott otthon, mert elment vásárolni
Gyógyszerrel mérgezte meg magát egy ötéves kisfiú, akit az anyja egyedül hagyott otthon, mert elment vásárolni

A felügyelet nélkül maradt ötéves kisfiú a szekrényről levett egy levélnyi epilepszia elleni gyógyszert, amelyből olyan mennyiséget evett meg, hogy életveszélyes állapotba került.

tovább a cikkre
Újszülött kisbabát hagytak a Heim Pál kórház babamentő inkubátorában - Ezt a nevet kapta a kislány a dolgozóktól
Újszülött kisbabát hagytak a Heim Pál kórház babamentő inkubátorában - Ezt a nevet kapta a kislány a dolgozóktól

Egészséges újszülöttet helyeztek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegének inkubátorába kedd hajnalban.

tovább a cikkre
Újszülött kora óta nevelte a kisfiút egy anyuka, mégis idegen örökbefogadó szülőknek akarta adni a gyereket a gyámügy
Újszülött kora óta nevelte a kisfiút egy anyuka, mégis idegen örökbefogadó szülőknek akarta adni a gyereket a gyámügy

Ügyészségi vizsgálat nyomán örökbefogadhatják nevelőszülei azt a kisfiút, akit csecsemő kora óta neveltek, ám kérelmüket a gyermekvédelmi szakszolgálat nem támogatta.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Szőlőlé

Szőlőlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm szőlő

Recept:

A megmosott, leszárított gyümölcsöt szitán áttörjük, vagy kimagozva gyümölcscentrifugával nyerjük ki a levét.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csö(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fotók: Több mint 7 kilós óriásbébi született! - Még az anyukája is meglepődött, hogy milyen nagy baba

vissza vissza