Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Penészes falak között élt a kétéves kisfiú - Ez okozta a halálát a vizsgálat szerint - Szülők Lapja

Penészes falak között élt a kétéves kisfiú - Ez okozta a halálát a vizsgálat szerint

Szülőklapja képAz egész lakásukat belepő penész miatt halt meg egy kétéves kisfiú. Az édesapa évekig panaszkodott a penészre, de a lakás fenntartója nem tett ellene semmit.

Szerző: Szülők lapja
2022-11-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Meghalt egy kétéves kisfiú, mert a születésétől fogva penészes lakásban nevelkedett, és ez végzetes légzőszervi betegséget okozott nála - erre a következtetésre jutott a halottkémi vizsgálat, amit nemrégiben tettek nyilvánossá.

Az eset még 2020 decemberében történt, amikor is a kétéves Awaab Ishak, aki a szüleivel élt egy Rochdale-i szükséglakásban, légzőszervi komplikációk miatt életét vesztette. Bár a szülők több ízben is jelezték az épület fenntartójának (RBH), hogy szerte a lakás falain fekete penész van, ők nem tettek ez ellen semmit, hangzott el a napokban tartott bírósági meghallgatáson.- Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki arra gondol, hogyan történhetett meg mindez? Hogyan halhat meg egy kisfiú 2020-ban, az Egyesült Királyságban pusztán amiatt, hogy penészes falak között él? - tette fel a kérdést a bíróságon a kisfiú boncolását végző halottkém, hozzátéve, hogy reméli, Awaab tragikus halála figyelmeztetésként szolgál, hogy a penésszel kapcsolatos problémákat minden lakásfenntartó kellő komolysággal kezelje.

Évek óta penészes falak között éltek
Mint a kisfiú apukája elmondta, már 2017-ben panaszkodott a penészes falakra, ám azt a tanácsot kapta, hogy fesse le a falat, és nem lesz gond. 2020-ban aztán ügyvédet fogadott, és panaszt tett, így viszont nem végezhetett el semmilyen javítási munkálatot a lakáson, amíg nem születik megállapodás. A lakást időközben egy egészségügyi szakértő is megvizsgálta, és megállapította, hogy a konyhában, a fürdőben és a hálószobában is penész telepedett meg a falon, ami káros az egészségre, de még ekkor sem történt semmi.

A kétéves Awaab végül 2020. december 19-én lett rosszul, légszomjjal a Rochdale-i sürgősségi ellátó központba vitték, majd átszállították egy kórházba, de ezt követően hazaengedték, holott fennállt a veszélye, hogy az állapota rosszabbodik. Másnap ez is történt, így a szülők a kisfiút bevitték a sürgősségire, de sajnos már későn - Awaabnak leállt a légzése, majd a szíve is.

A penész miatt halt meg
A halottkém szerint a vizsgálat során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kisfiú halálát súlyos légzőszervi betegség okozta, mely az otthonában tapasztalt, penésznek való tartós kitettség okozott.

Greg Fell, a Közegészségügyi Igazgatóság alelnöke szerint a tragikus ügy rámutatott a penész rejtett egészségügyi kockázataira. Úgy véli, idén télen ez jelentős veszélyt hordoz, hiszen sokan egyebek közt a fűtésen próbálnak majd spórolni, ezért nem fűtik fel rendesen a lakásukat, keveset szellőztetnek, ez pedig párássá teszi az otthonokat, ami kedvez a penészgombák elszaporodásának.
 

A lakás páratartalma - se a túl száraz, se a túl nedves nem jó


Sem a túlzott szárazság, sem a túlpárásítás nem egészséges. Ha a lakás levegője túl száraz, és nincs párásítás, akkor az igen kellemetlen tünetekkel járhat: a száj-és orrnyálkahártya, valamint a teljes légút és a hörgők is kiszáradhatnak. Ilyenkor a normális működés zavart szenved, a váladék nem tud kiürülni, besűrűsödik, ami akár egy egészséges embernél is gyakori köhögést válthat ki. Ráadásul a krónikus légúti betegségekben szenvedők, illetve a dohányosok állapotát jelentősen ronthatja és nehézlégzéshez, fulladáshoz vezethet - mondja  dr. Kovács Lajos, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának pulmonológusa.

Mi az ideális páratartalom?
Mint a szakember kiemeli, a gyermekeknél erre különösen oda kell figyelni. Közöttük jóval több a légúti beteg, ugyanis még a legkisebb vírusfertőzés is tovább szűkítheti az amúgy is keskeny légutakat. Bár a legtöbb esetben - a hörgők életkornak megfelelő növekedésével - a gyermekkori asztma kinőhető, ennek ellenére a páratartalmat mindenkinél célszerű folyamatosan az ideális 40-60 százalék közötti tartományban tartani.

Viszont amennyiben már az ablakokon folyik le a víz, valószínű, hogy túlpárásítottunk. Bár a légutaknak ez nem káros, a környezetben elősegíti az atkák, gombák és a penész elszaporodását, ami szintén súlyosbíthatja a krónikus betegek tüneteit.

Mit tehetsz, ha túl párás a lakás?
- Érdemes gyakrabban szellőztetni, főleg főzés, fürdés után vagy ha száradnak a ruhák
- A műanyag ablak legyen résszellőzésen vagy legyen ablakba beépített szellőző
- Párátlanító készülék megmutatja a páraszintet és párátlanítja a lakást
- Lehetőleg ne a lakásban teregess
- Rakj ki sót kis tálkákban, ez magába szívja a nedvességet - időről időre cseréld
- Ha már megtelepedett a penész, távolítsd el hipóval vagy penészölő szerrel
- Ne tegyél bútort vagy ágyat túl szorosan a falhoz

Források, fotók: Metro.co.uk, The Guardian

Címkék: penész, penészes falak, tragédia, penész ellen

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fotók: Olyan sűrű, sötét hajjal született a kislány, hogy mindenki Elvishez hasonlítja
Fotók: Olyan sűrű, sötét hajjal született a kislány, hogy mindenki Elvishez hasonlítja

Vannak babák, akik hajjal születnek, de ez a kislány valószínűleg a legtöbbjükön túltesz: neki ugyanis olyan dús hajkoronája van a születése óta, hogy mindenki a csodájára jár.

tovább a cikkre
Meseíró pályázat szülőknek: Szoktál meséket kitalálni? Melyik a gyermeked kedvence? Írd meg és nyerj! - Részletek
Meseíró pályázat szülőknek: Szoktál meséket kitalálni? Melyik a gyermeked kedvence? Írd meg és nyerj! - Részletek

A nagy meseírók művei mellett nagyon sok szülő maga is talál ki történeteket, meséket, amiket aztán több gyermekének is mesél az évek során. A pályázat során ezeket szeretnék megismerni, a gyermekek által kedvelt saját meséket.

tovább a cikkre
Vasárnap délután eltűnt, azóta nem találják ezt a 6 éves kislányt! - A rendőrség nagy erőkkel keresi, így segíthetsz te is
Vasárnap délután eltűnt, azóta nem találják ezt a 6 éves kislányt! - A rendőrség nagy erőkkel keresi, így segíthetsz te is

A Győri Rendőrkapitányság nagy erőkkel keresi Túróczi Zorát, a 6 éves kislány vasárnap délután tűnt el, azóta nem találják, közölte a rendőrség a hivatalos weboldalán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Emelt családi pótlék, gyorsabb tartásdíj-behajtás, egyszülős nyaralás: Így segíti a kormány az egyedülálló szülőket

vissza vissza