SMA szűrés: A 22 napos Dórika is megkapta a génterápiás kezelést, miután kimutatták nála a betegséget

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


SMA szűrés: A 22 napos Dórika is megkapta a génterápiás kezelést, miután kimutatták nála a betegséget A csecsemő 22 naposan, még teljesen tünetmentes állapotban kapta meg a génpótló kezelést a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában február 10-én. Mint arról tegnap beszámoltunk a Belügyminisztérium közleménye alapján, egy 22 napos csecsemő is megkapta a génterápiás kezelést, miután az SMA-szűrés kimutatta nála a betegséget.

A Belügyminisztérium az MTI-hez hétfőn elküldött közleményében azt írta: mérföldkő a gerincvelő-eredetű izomsorvadás kezelésében, hogy az idén januárban kiszűrt első SMA-s csecsemő rendkívüli gyorsasággal megkapta a génterápiás kezelésre az engedélyt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). A csecsemő 22 naposan, még teljesen tünetmentes állapotban kapta meg a génpótló kezelést a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában február 10-én, írták.

A 22 napos Dórika is megkapta a génterápiás kezelést
Most a Bethesda Gyermekkórház is beszámolt a mérföldkőnek számító kezelésről a Facebook-oldalukon, és egy aranyos fotót is közöltek a 22 napos kisbabáról, Dórikáról.

SMA szűrés: A 22 napos Dórika is megkapta a génterápiás kezelést, miután kimutatták nála a betegséget

"Múlt hét pénteken megtörtént az első újszülött korban kiszűrt SMA-s csecsemő génterápiás kezelése a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. Az Európában is újdonságnak számító korai szűrés eredményeként ő a legfiatalabb csecsemő, aki a génterápiás kezelésnek köszönhetően tünetmentes életre kap esélyt."

Azt is hozzátették, a Bethesdában 2019. október 29-én történt meg az első génterápiás kezelés, az azóta eltelt közel három év alatt már összesen 26 gyermeknél alkalmazták e gyógymódot.

- A gyermekek fejlődési esélye attól is függ, milyen korán kapja meg a génterápiát, ennek életkori határa a jelenlegi ajánlások szerint 2-2,5 éves kor. Így a siker azon is múlik, mennyire hamar tudják diagnosztizálni az érintett gyermekeket. Ebben jelent hatalmas áttörést az újszülöttkori SMA szűrés, ami tavaly indult el Magyarországon minden újszülött számára felkínálva a lehetőséget, egy kutatási program keretében, melynek kidolgozója szintén a Bethesda Gyermekkórház- idézték dr. Mikos Borbálát, a Bethesda orvos-igazgatóját, a génterápiás munkacsoport vezetőjét a posztban.

Forrás, fotó: MTI, Facebook/Bethesda Gyermekkórház

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.02.15