Gégeszűkület miatt lélegeztetőgéppel tartották életben a féléves kislányt! - Így mentették meg a szegedi klinikán

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gégeszűkület miatt lélegeztetőgéppel tartották életben a féléves kislányt! - Így mentették meg a szegedi klinikán Az innovatívnak számító műtét egy lépésben képes megoldást nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek. Az egész világon egyedülálló az a Rovó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora és szakmai csoportja által kifejlesztett gégeműtéti eljárás, mellyel legutóbb egy mindössze féléves román kislány életét mentették meg - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az innovatív beavatkozás egy lépésben nyújt megoldást azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek.

Gégeszűkület miatt kellett menteni a kislányt
A korszülöttként világra jött kislány lélegeztetést igényelt, ami miatt gégeszűkület alakult ki nála. A légúti szűkület lefolyását részben mértéke, részben a kialakulás sebessége határozza meg. A problémát más és más dolgok okozhatják felnőtteknél és gyerekeknél, a következmény viszont mindkét esetben ugyanaz: kevesebb levegő kerül a tüdőbe.


A kislány az anyukájával és Rovó László professzorral - fotó: Bobkó Anna

A szűkület okozta, jelentős nehézlégzés gyakran légcsőmetszést igényel, így volt ez a román kislánynál, Mariánál is. Ám ez a beavatkozás megnehezíti, hogy az adott kisgyermek teljes értékű életet élhessen, ilyenkor ugyanis a légcsőbe egy hajlított műanyag csövet vezetnek a légáramlás közvetlen biztosítására, az orr és a torok kikerülésével. Mindezt tartós gépi lélegeztetés esetén, az intubációs tubus kiváltására alkalmazzák, mivel annak tartós használata sérüléseket okozhat.

Innovatív beavatkozás akár újszülötteken is
A légcsőmetszést követően a kislány szülei olyan megoldást kerestek, amellyel mindez elkerülhető. Így találták meg az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáját, ahol már jó néhány éve alkalmazzák azt az egész világon innovatívnak számító beavatkozást, amely egy lépésben képes megoldást nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek.

Rovó László professzor hosszú évtizedek óta dolgozik munkacsoportjával a kedvezőbb életminőséget eredményező műtéti megoldáson. Az eljárás fejlesztésében számos nemzetközileg is elismert egészségügyi szakértő és intézmény részt vállalt. Többek között ennek köszönhető, hogy ma már akár újszülötteken, néhány hetes csecsemőkön és nagyobb gyermekeken is sikeresen végre tudják hajtani a beavatkozást.

Miután a kislány Szegedre került és elvégezték rajta a megfelelő vizsgálatokat, kiderült, hogy nemcsak egy gégegyűrűporc fejlődési rendellenességéből eredő szűkületről van szó, hanem a születését követő beavatkozások közben létrejött további két szűkületet is orvosolni kellett. Ezek három részen, a légcső alsó szakaszáig lezárták a légutakat. Ezt a rendellenességet orvosolták az egylépéses beavatkozással.

Nemzetközileg is elismert eljárás
Az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is fontos szerepet játszik az öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdők gyógyításában. A cél a már meglévő eljárások továbbfejlesztése. Rovó László rektor szerint ehhez az egyetem stabil és folyton bővülő kapcsolatrendszere is nagyban hozzájárult, és a későbbiekben még több lehetőséget biztosít majd nemcsak a kutatás, a gyógyítás, hanem az oktatás területén is - áll a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.02.22