A világ legkisebb koraszülött ikrei: A 22. hétre jöttek világra, az orvosok semmi esélyt nem láttak a túlélésre

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A világ legkisebb koraszülött ikrei: A 22. hétre jöttek világra, az orvosok semmi esélyt nem láttak a túlélésre Adiah és Adrial Nadarajah 22 hétre, a kiírt időpontnál 126 nappal előbb született, és bár az orvosok szerint nulla esélyük volt, ők rácáfoltak a várakozásokra, most ünnepelték egyéves születésnapjukat. A Guiness Rekordok nyilvántartása szerint egy kanadai ikerpár megdöntötte a koraszülött ikrek világrekordját: Adiah és Adrial Nadarajah 22 hétre, a kiírt időpontnál 126 nappal előbb született - számolt be hírportálján a BBC.

A várandósság teljes időtartama általában 40 hét, a korábbi rekordot egy iowai ikerpár tartotta, akik 2018-ban születtek, a vártnál 125 nappal előbb.

Pár órán múlt az életük
Ha a kanadai ikrek akár csak egy órával korábban születtek volna, mint 22 hét, az orvosok nem próbálták volna megmenteni az életüket - olvasható a Guinness közleményében.


Adiah és Adrial koraszülöttként

Az orvosok szerint semmi esélyük nem volt a túlélésre
Az ikrek édesanyja elmondta, hogy amikor 21 hetes és ötnapos terhesen megindult nála a szülés, az orvosok azt mondták neki, hogy a babák nem lesznek életképesek, és semmi esélyük a túlélésre. A nőnek ez volt a második terhessége, első magzatát alig néhány hónappal korábban vesztette el.

Az apa elmondta: a helyi kórházban jelezték, hogy nem tudnak nekik segíteni. A legtöbb kórház nem próbálja megmenteni a 24-26. hét előtt született babákat. A házaspárnak végül sikerült eljutnia a torontói Mount Sinai Kórházba, amely speciális újszülött intenzív osztállyal rendelkezik.

Meg kellett várni, hogy 22 hetesek legyenek
Az orvosok itt leszögezték, hogy ha a gyermekek akár csak néhány perccel a 22. hét előtt születnek meg, akkor hagyják őket meghalni. Az anya az erős vérzés ellenére mindent megtett, hogy késleltesse a babák megszületését. Az ikrek végül 2022. március 4-én, kevesebb mint két órával azután jöttek a világra, hogy a terhesség elérte a 22 hetes kort.

Először a kislány, Adiah született meg, 330 grammal, majd 23 perccel később az öccse, Adrial, aki 420 grammot nyomott. Kettejük mindössze 750 grammos összsúlya jelenleg szintén rekord, sosem születtek még ikrek, akik kevesebb súllyal, élve jöttek világra.

Persze a megszületés csak egy dolog, a kicsiknek 6 hónapig a kórház koraszülött osztályán kellett maradnia, ezalatt küzdöttek agyi vérzéssel, szepszissel és egyéb problémákkal. Mindkét csecsemőnek nagyon vékony, szinte átlátszó volt a bőre a születéskor.

Most ünnepelték az egyéves születésnapjukat
Adiah és Adrial ma már egyévesek, bár a kezdetekben komoly egészségi problémáik voltak. "Több alkalommal majdnem a szemünk láttára haltak meg" - mondta el az anya. Bár az orvosok még mindig élénk figyelemmel kísérik őket, a testvérek "remekül vannak" - tette hozzá.


Az ikrek most, a szüleikkel

A koraszülöttek világrekordját az alabamai Curtis Means tartja, aki 21 hetes és egynapos korában jött a világra.

Forrás, fotók: MTI, Guinness World Records

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.03.08