Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Blackout challenge: Öngyilkos kihívásba halt bele egy Pest vármegyei fiatal - Mit lehet tenni az online erőszak ell - Szülők Lapja

Blackout challenge: Öngyilkos kihívásba halt bele egy Pest vármegyei fiatal - Mit lehet tenni az online erőszak ellen?

Szülőklapja képNagy diák bűnmegelőzési teszt néven online játékot indított a DUE Médiahálózat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával azzal a céllal, hogy gátat szabjanak az iskolai erőszaknak.

Szerző: Szülők lapja
2023-04-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Nagy diák bűnmegelőzési teszt néven online játékot indított a DUE Médiahálózat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával azzal a céllal, hogy gátat szabjanak az iskolai erőszaknak - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon is a fiatalok közötti internetes zaklatás és a veszélyes kihívások.

Élő videóban közvetítették, hogy megverték egy társukat
Emlékeztettek egy a közelmúltban történt esetre: egy kamasz lány Facebook-eseményt hozott létre, amelyben megjelöltek egy helyet és egy időpontot egy másik lány megverésére. Ötvenen nézték végig, ahogy három 15-16 éves lány brutálisan összeveri társát. Az erőszakot élő videóban közvetítették. A bántalmazott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a gyanúsítottak ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt büntetőeljárás indult.


(illusztráció)

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megállapította, hogy az erőszaktevőket sok esetben hősnek állítja be környezetük, és az áldozatot hibáztatják.

Trendként figyelhető meg, tették hozzá, hogy az online és az offline esetek összefüggenek. Ha például egy fiatalt sérelem ér az iskolában, akkor a neten oszt meg ócsároló információkat arról, aki megbántotta. Jellemző az is, hogy ha valakit az interneten piszkálnak, fizikailag vesz elégtételt.

Életveszélyes kihívások terjednek, több halálos áldozat is van
Komoly problémának nevezték, hogy a fiatalok között online terjedő, menőnek számító kihívások egyre inkább eldurvulnak. Példaként említették a "koponya challenge-et", amikor valakinek kirántják a lábát és tompítás nélkül kell földet érnie. A legszörnyűbbek között említették a Black out challange-et, amikor eszméletlenségig kell fojtogatniuk önmagukat a résztvevőknek. Nemrégiben élő videóban így ölte meg magát egy Pest vármegyei fiatal - idézték fel.

A Ripost egyébként épp márciusban közölt az életveszélyes online kihívásokról egy cikket, abban említették, hogy már száz körüli az áldozatok száma, emellett sok gyerek súlyos sérülést szenved, amikor eleget tesz egy challenge-nek. Egyebek közt januárban egy 12 éves argentin kislány, februárban egy 11 éves cseh fiú halt meg a Blackout challenge következtében.
 
Tesztelik a fiatalok tudását
A DUE Médiahálózat hatodik alkalommal elindított tesztsorozatának ezúttal is az a célja, hogy megtudják a fiatalok: ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket, tudják-e, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között, és el tudják-e kerülni azt, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak egy-egy helyzetben.A vetélkedősorozat három fordulóból áll:
A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt 6. első fordulóját mindenki kitöltheti, de a fődíjakért - laptop és mobiltelefon - csak a 14-22 éves kor közötti fiatalok versenghetnek.
1. Az első, online fordulót 2023. március 30. és 2023. május 11. között lehet kitölteni a nagydiaktesztek.hu oldalon vagy a Nagy Diák Tesztek applikáción keresztül. 18 kérdést kell megválaszolni a lehető legrövidebb idő alatt, hiszen nem csak az elért pontok számítanak, hanem a kitöltésre szánt idő is. A korábbi évekhez hasonlóan, ezt a tesztet is többször ki lehet tölteni, vagyis van mód gyakorlásra és tanulásra, de fontos, hogy a versenyben mindig az utolsó eredmény lesz érvényes.
2-3. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőt és a döntőt a 30. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon tartják, május 25-én Budapesten.

Forrás: MTI
Fotók: Freepik, Freepik

Címkék: blackout challenge, online erőszak, online játék

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Föld bajnokai pályázat: Akár 2,5 millió forintot kaphatnak a legzöldebb sulik és ovik - Így tudtok pályázni
Föld bajnokai pályázat: Akár 2,5 millió forintot kaphatnak a legzöldebb sulik és ovik - Így tudtok pályázni

Egy-egy iskolai vagy óvodai fenntarthatósági projektre akár 2,5 millió forint összegű támogatást nyerhetnek a közösségek zöld elképzeléseik megvalósításához.

tovább a cikkre
Nem jutottak el a kórházba! A liftben állva szülte meg kislányát a 34 éves kismama - Mindent rögzített a biztonsági kamera
Nem jutottak el a kórházba! A liftben állva szülte meg kislányát a 34 éves kismama - Mindent rögzített a biztonsági kamera

Elképesztő esetet vett filmre egy lift biztonsági kamerája: egy édesanya állva szülte meg a gyermekét a parányi fülkében, még márciusban.

tovább a cikkre
Az Ügyészség szerint ez okozta a kétéves Sanyika halálát, akit szombaton találtak meg egy csomagtartóban
Az Ügyészség szerint ez okozta a kétéves Sanyika halálát, akit szombaton találtak meg egy csomagtartóban

Evés közben félrenyelt, ettől fulladhatott meg az a kétéves kisfiú, akinek a holttestét szombaton találták meg nevelőszülei autójában Nyíregyházán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Májpüré

Májpüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sovány baromfimáj (nem lehet liba-, vagy kacsamáj!) Marhamáj Főzeléknövények

Recept:

A megmosott májat a főzeléknövényekkel együtt főzzük, és velük együtt át is törhetjük a szitán. A csecsemőnek először csak fél kávéskanálnyit adjunk, ezt emeljük fokozatosan 2-3 kávéskanálnyi mennyiségre.

Fontos!<(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza