Kullancsok: 7 dolog, amit muszáj tudnod, hogy megelőzd a súlyos betegségeket

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Kullancsok: 7 dolog, amit muszáj tudnod, hogy megelőzd a súlyos betegségeket Melyik testfelületet szeretik leginkább a kullancsok? Hogyan védekezhetsz a kullancsok ellen? Mit kell tudni a Lyme-kórról és a vírusos agyvelőgyulladásról? Bár sokan a hidegebb hónapokban is kitartóan róják a kilométereket, azért a futás igazi szezonját a tavaszi és a nyári hónapok jelentik. Ilyenkor alig várjuk, hogy a parkban, vagy - ha tehetjük - a természetben, kifussuk magunkból a stresszt és felpezsdítsük a vérünk. Erre rajtunk kívül leginkább a kullancsok várnak, amelyek némelyike veszélyes betegségeket terjeszthet. Úgyhogy érdemes odafigyelni a megelőzésre!
 
Mint a legtöbb sportnak, a futásnak is számos jótékony hatása lehet az egészségünkre és közérzetünkre egyaránt. Akik már túl vannak a kezdeti időkre jellemző gyors kifulladáson, és magabiztosan tartják az iramot, állítják, hogy a fárasztó edzés örömérzéssel is társulhat, ha kitartóak vagyunk.

A kullancsoknak mindig szükségük van a vérszívásra
Ám érdemes tudnunk, hogy a természetben a kullancsok szemszögéből nézve megfelelő alanyok vagyunk a táplálkozásra, ugyanis ezeknek az élőlényeknek minden fejlődési szakaszukban szükségük van vérszívásra, amit állatok vagy emberek csípése során tudnak megtenni.



Megérzik, ha a közelben vagyunk
A kullancsok érzékszerveikkel megérzik az ember közelségét, és rejtekhelyükön az alkalmas pillanatot bevárva, megtapadnak a mozgásban lévő táplálékforrás ruházatán vagy bőrfelületén. A testen olyan helyet keresnek, ahol vékony a bőr, ezért a könyök- és térdhajlatot, valamint a felkar belső felületét és a deréktájékot részesítik előnyben.
 

4 óvintézkedés kullancsok ellen


Természetesen ez ne vegye el a kedvünket a mozgástól, csak tegyük meg a kellő óvintézkedéseket, ha erdőben, valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területen, illetve a városban, az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb parkokban készülünk a futásra.

1. Viseljünk inkább világos színű, hosszú ujjú pólót, valamint sűrű szövésű, szintén világos színű nadrágot, a világos színű ruházaton ugyanis sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat.

2. Az inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba.

3. Használjunk kullancsriasztó szereket, bőrünkre és ruházatunkra juttatva.

4. Emellett fontos a kullancsot mihamarabb felfedezni és eltávolítani.

Miért is kell erre különös figyelmet fordítani? Ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzhetőek lehetnek a fertőzött kullancsok által terjesztett betegségek.
 

Lyme kór és vírus okozta agyvelőgyulladás


Ezek közül hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és az FSME-vírus* okozta agyvelőgyulladás - ez utóbbi esetében elérhetőek megelőzési lehetőségként védőoltások is.

A Lyme-kór legjellegzetesebb klinikai tünete a vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik, és csak enyhe fájdalommal, esetleg viszketéssel jár. Ritkán súlyosabb idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak. Szájon át alkalmazott antibiotikummal általában jól gyógyítható.

Az FSME-vírus* okozta agyvelőgyulladás esetében a fertőzés jelentős részben tünetmentes vagy enyhe tünetekkel jár, és néhány nap után a panaszok megszűnnek. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel.

Specifikus, vírus ellenes terápiája nincs, a kórházi ellátás során a tüneteket enyhítő kezelést alkalmaznak, viszont a fertőzés megelőzésében segíthetnek a védőoltások.

A prevenció lehetőségéről érdemes a háziorvossal konzultálni. Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár 1 hónapon belül védettséget lehet szerezni a vírus ellen az adott kullancsszezonra szeretteink és saját magunk számára is.
 

+3 fontos tudnivaló a kullancsokról


1. Nem mindegyik kullancs hordoz fertőző betegséget, ám Európában, így Magyarországon is élnek különböző kórokozóval fertőzött kullancsok.

2. Az élősködők jellemzően az aljnövényzetben élnek, onnan másznak fel a ruházatra, lábunkra és nem a fákról potyognak ránk.

3. Az FSME-vírus okozta kullancsencephalitisnek nincs vírusellenes gyógyszeres terápiája, csak a tünetek kezelését célzó, támogató gyógyszeres kezelés lehetséges. A betegség megelőzésében ugyanakkor segíthetnek a védőoltások.

*FSME-vírus: Frühsommer Meningoenzephalitis Virus, kullancsencephalitis vírus

Források:
- NNK Lakossági tájékoztató a kullancsokról https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/1078-tajekoztato-a-kullancsokrol
- Módszertani levél a 2023 évi védőoltásokról. Elérhető: https://www.antsz.hu/data/cms107585/VML_2023_NNK.pdf
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.04.20