Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Elképesztő szám: Naponta átlag ennyi órát telefonoznak a magyar gyerekek - Van, aki már hajnali 4-kor kezdi - Szülők Lapja

Elképesztő szám: Naponta átlag ennyi órát telefonoznak a magyar gyerekek - Van, aki már hajnali 4-kor kezdi

Szülőklapja képNaponta átlagosan majdnem 4 órát használja a telefonját a 8-15 éves korosztály, derült ki egy friss kutatásból. Az életkor növekedésével párhuzamosan nő a készülékhasználat átlagos ideje.

Szerző: Szülők lapja
2023-05-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Naponta átlagosan majdnem 4 órát használja a telefonját a 8-15 éves korosztály - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából a Fabricula kutatócég által készített kutatásból, amelynek részleteit kedden közölték az MTI-vel.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte, hogy az új honlapjukon, az onlineplatformok.hu-n közzétett felmérés újdonsága a vizsgálat során alkalmazott módszertan: a felmérés keretében egyaránt használtak kérdőíves (online survey alapú) adatgyűjtést és az általános okostelefon-, illetve applikációhasználati szokásokat felmérő szoftveres adatgyűjtést is.

Naponta átlag 4 órát interneteznek a gyerekek Magyarországon - Van, aki már hajnali 4-kor is a telefonját bújja

8-15 éves gyerekek szokásait vizsgálták
Ezzel a módszerrel a korábbi kérdőíves felmérésekhez képest más perspektívából, egy pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mit is jelent valójában az okostelefon és annak használata egy gyermek életében - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a minta korlátozottsága (80 fő) miatt az eredményekből csak a szokásosnál nagyobb óvatossággal tehetők becslések, illetve vonhatók le következtetések a teljes 8-15 éves korosztályra vonatkozóan, az alkalmazott módszertan újszerűsége miatt a kutatás eredményei mégis nagyon hasznos közvetlen információkkal szolgálnak a korosztály telefon- és internethasználati szokásaival kapcsolatban - írták.

Van, aki egész nap a net előtt ül
Az átlagos napi képernyőidő a megkérdezettek körében 9 perc és a közel teljes nap között változott. Az átlagos napi képernyőidő a teljes mintára és a teljes vizsgálati időszakra (de csak az aktív napokra) számolva 234 perc, azaz naponta közel 4 óra. Az életkor növekedésével párhuzamosan nő a készülékhasználat átlagos ideje - jegyezték meg.

Már hajnal 4-kor is nyomkodják a telefont
A kutatásban részt vevő gyermekek egy kisebb részének telefonjain hétköznapokon már hajnali 4 óra után megfigyelhető az aktivitás növekedése, amely nagyjából fél 6 és fél 7 között éri el a reggeli csúcsot, majd kisebb visszaesés után fél 8 és 8 között van egy újabb emelkedés.

Hétköznapokon, tanítási időben viszonylag alacsony mértékű a telefonhasználat, bár életkor alapján elég nagy eltérések figyelhetők meg. Minél idősebb a gyermek, annál nagyobb eséllyel használja a telefonját hétköznap délelőtt. Éjfél és hajnal 5 óra között természetesen a legtöbb gyermek nem használja a telefonját, azonban a kutatásba bevont gyermekek közül többen voltak akik, ha nem is mindennap, de az adatgyűjtés időszakában az éjszaka közepén is aktívak voltak, néhányan pedig kifejezetten sokat használták éjjel a készüléküket, például filmek nézésére - áll a kutatásban.

A vizsgált készülékekre telepített (és legalább egyszer használt) alkalmazások átlagos száma 76 volt, ami 6 és 147 között változott készülékenként. A kutatás számára releváns applikációk száma 1404 volt - fűzték hozzá.

Leginkább a közösségi médián pörögtek
A telefonok aktív képernyőidejének közel 60 százalékát a közösségi média (39 százalék) és az egyéb kommunikációs alkalmazások, például böngészők és üzenetküldők (19 százalék) tették ki.

Naponta átlag 4 órát interneteznek a gyerekek Magyarországon - Van, aki már hajnali 4-kor is a telefonját bújja

A legnépszerűbb közösségimédia-platformok (Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, Messenger) érintettek az összes rögzített alkalmazás-indítás felében (49 százalék).
- a teljes adatbázisra kiszámolva a gyermekek telefonjukkal eltöltött összidejének 18 százaléka a TikTok-on zajlik, átlagban 80 percet tiktokoznak,
- további 12 százalék pedig a YouTube-on, átlagosan 37 percet youtubeoznak,
- a Messengeren és az Instagramon napi 21 percet,
- a Facebookon 17 percet,
- míg a Snapchaten napi átlagban 11 percet töltenek az applikációt használó gyermekek.

2022 végén végezték a kutatást
A kutatás hátteréről azt közölték, hogy összesen 105 háztartás volt érintett, az adatok tisztítása és ellenőrzése után végül 80 gyermek felhasználási szokásaiból vonták le a következtetéseket az elemzők. Az adatgyűjtés 2022. október vége és december eleje között zajlott.

A kutatás során használt szoftver a résztvevő gyermekek által korábban telepített applikációk megnyitásának pontos idejét és használatuk időtartamát rögzítette. A szoftver az egyes alkalmazásokon belüli adatokhoz, így például a hanghívásokhoz, a telefonhívások során használt telefonszámokhoz, a felkeresett weboldalakhoz, továbbá az egyes applikációkban elküldött üzenetekhez nem fért hozzá - olvasható az NMHH közleményében.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Címkék: telefon, telefonozás, internet, mobiltelefon, kutatás, nmhh

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Így mentette meg a fulladástól az apuka az egyéves kisfiát, aki a kerti medencébe csúszott - A kamera mindent rögzített
Így mentette meg a fulladástól az apuka az egyéves kisfiát, aki a kerti medencébe csúszott - A kamera mindent rögzített

A most következő felvétel tanúsága szerint csak az édesapa lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt valami végzetes az egyéves kisfiával.

tovább a cikkre
Meghalt a megáradt patakba esett hároméves kisfiú Gyöngyösorosziban - A kórházban sem tudták megmenteni az életét
Meghalt a megáradt patakba esett hároméves kisfiú Gyöngyösorosziban - A kórházban sem tudták megmenteni az életét

Meghalt egy hároméves kisfiú, akit egy megáradt gyöngyösoroszi patakban találtak meg kedden. Egyelőre nem tudni, hogyan esett a vízbe.

tovább a cikkre
Kikutatták, mitől fiatalodhatunk vagy öregedhetünk - Így változik a biológiai életkorunk terhesség vagy stressz hatására
Kikutatták, mitől fiatalodhatunk vagy öregedhetünk - Így változik a biológiai életkorunk terhesség vagy stressz hatására

A tanulmány eredményei alapján a biológiai öregedés nem egyirányú, fluktuációk is megfigyelhetők benne, új eredmény, hogy a biológiai öregedés gyakorlatilag visszafordítható.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Dinók, játszóház, labirintus, aligátorok, rájasimogatás - Felejthetetlen gyereknapi élményekkel leptek meg húsz gyermeket

vissza vissza