"Sokkolta a családot, amikor cukorbeteg lett a 9 hónapos kislányunk" - Ilyen az élet egy diabéteszes gyermekkel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az Izeli család addigi élete a feje tetejére állt, amikor kisbabájukról kiderült, hogy 1-es típusú cukorbeteg. Luca most már 6 éves, óvodába jár, és egyedül is tudja kezelni a vércukorszint-mérőt. Az Izeli család addigi élete a feje tetejére állt, amikor kisbabájukról kiderült, hogy 1-es típusú cukorbeteg. Luca most már 6 éves, óvodába jár, és egyedül is tudja kezelni a vércukorszint-mérőt.

Mint az édesapa, Izeli Róbert az Egy Csepp Figyelem Alapítvány tegnapi, 18. születésnapi sajtótájékoztatóján elmesélte, amikor megtudták a diagnózist, rövid időn belül nekik, szülőknek el kellett elsajátítania a vércukormérést, az inzulinadást, valamint azt, hogy Luca mit ehet, és hogy ha leesik a vércukra vagy éppen túl magas, mi a teendő. Az édesanyát akkor sokként érte a hír, így férje próbált higgadt maradni, és megnyugtatni őt. De számára is idő kellett, hogy elfogadja az új helyzetet.



- Úgy kezelem a lányomat, mintha egy teljesen egészséges gyerek lenne. Az én szememben az is. Próbáljuk úgy élni a hétköznapokat, hogy Luca egy percig se érezze, hogy nekünk a cukorbetegségével problémát okozna. Persze odafigyelünk rá, számoljuk az étkezéseknél a szénhidrátot, és ahhoz az inzulin mennyiséget. Naponta 10-12 alkalommal mérjük a cukrát, éjjel is. 1 óráig én vagyok fenn a kislányom mellett vércukrot mérni, utána a párom. Nem könnyű, de az ember mindent megtesz a gyermekéért – mondta el az édesapa Erős Antóniának, az alapítvány létrehozójának, aki meglátogatta a cukorbeteg kislányt az óvodában.



Luca eleven, cserfes kislány az óvodában, de tudja, időről időre meg kell mérnie a vércukrát: ha túl alacsony, akkor eszik valamit, ha pedig magas - ahogy azt egy ovistársa nagyon okosan elmondja -, be kell adni az inzulint.

Anyukája azt is hozzáteszi, éjszaka is kétóránként mérik Luca cukrát, a párjával úgy oldják meg, hogy az apuka éjjel van fent és akkor megméri, aztán az édesanya pedig a reggeliig van "ügyeletben" a kislánnyal.

- Szóval nehéz..., de nem lehetetlen - vallotta be a kamerának.

Az 1-es típusú cukorbetegségről
Az 1-es típusú diabétesz nem a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, hanem autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő. A szervezet, miután védekező rendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, az egyre fogyó mennyiségű inzulin hiányában nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó szőlőcukrot, ezért sejtjei éheznek, anyagcseréje felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, ketontestek és cukor jelenik meg a vizeletben, és a vér vegyhatása savas irányba tolódik el, mely folyamat életveszélyes is lehet.

A kórkép gyermekkorban alakul ki, Magyarországon minden hatszázadik 15 évnél fiatalabb gyermek érintett.

Milyen tüneteknél gyanakodj 1-es típusú diabéteszre?
Dr. Tóth-Heyn Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese egy korábbi cikkünkben ezeket a jeleket emelte ki:
- túlzott folyadékfogyasztás (akár napi 4-6 liter),
- gyakori vizelés,
- a már szobatiszta gyermek ismételt ágybavizelése,
- fáradtság
- jó étvágy melletti fogyás
Csecsemők esetén árulkodó jel a gyakoribb pelenkacsere és szoptatás iránti igény, vagy a korábbinál jóval több cumisüvegnyi folyadék fogyása.

Forrás, fotó: Egy Csepp Alapítvány

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.05.25