Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Kék szív: Ezzel a csodás dallal áll Rúzsa Magdi az autizmussal élő gyerekek és felnőttek mellé - Szülők Lapja

Kék szív: Ezzel a csodás dallal áll Rúzsa Magdi az autizmussal élő gyerekek és felnőttek mellé

Szülőklapja képAz autizmus spektrumállapot, mely Magyarországon közel 160 ezer embert érint. Az autista emberek másként érzékelik a világ behatásait, mint mások. Rúzsa Magdi Kék a szívem című dala ebbe az állapotba enged betekintést.

Szerző: Szülők lapja
2023-06-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az autizmus spektrumállapot, mely Magyarországon közel 160 ezer embert érint. Az autista emberek másként érzékelik a világ behatásait, mint mások. Általában nehézségeik adódnak a mindennapi életben: tanulási gondok, mentálhigiénés problémák, vagy akár teljesen más nehézségek. Ebből következik, hogy ezeknek az embereknek különböző szintű támogatásra van szükségük, mondja az autizmusról az Együtt az Autistákért Alapítvány.

A szervezet támogatóihoz nemrégiben Rúzsa Magdi énekesnő is csatlakozott, aki a napokban jelentette meg Kék a szívem című dalát. A dal azt szeretné megmutatni, hogy az autizmus spektrumzavarral élők akár egészen másként is láthatják a világot, különbözőségeink ellenére azonban megérthetjük és elfogadhatjuk egymást.Segítenek megérteni
"Az autizmus már régóta foglalkoztatott, amikor egyszer rádöbbentem, az emberek mennyire keveset tudnak róla. Magam is. Megértettem, hogy így segíteni sem tudunk azoknak, akik ezzel a spektrumzavarral élik a mindennapjaikat, hisz nem tudjuk hogyan kell vagy miben kell segíteni" - emelte ki az énekesnő, aki úgy véli, az alapítvány a megértésben és az elfogadásban is segítséget tud nyújtani bárkinek, aki nyitott az autizmussal élők felé.A kék szín, illetve a kék szív a címválasztásban nem véletlen, hiszen ez az autizmus jelképe. Az autizmus világnapján, április 2-án több középületet is kék színnel szoktak kivilágítani, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra.

A kommentelőknek tetszik
A dal a kommentelőknek - melyek közül sokan érintett szülők vagy családtagok - nagyon tetszik, úgy érzik, hitelesen mutatja be az autizmussal élőket mind a szöveg, mind pedig a hozzá készült videóklip:
- "Nekem mint egy autista gyermek édesanyjának nagyon sokat jelent"
- "Ez a dal mindent elmond, ami a lényeg! köszönjük szépen!"
- "Csodaklassz lett, megkönnyeztem. A mi szívünk is kék!"
- "Köszönöm nektek ezt a dalt, a fiam nevében"
 

Mit kell tudni az autizmus spektrumzavarról?


Mint az Autisták Országos Szövetsége weboldalán olvasható, az autizmus egy idegrendszeri rendellenességek következményeként kialakult fejlődési zavar, ám emberi jogi perspektívából szemlélve az autizmust az emberi fejlődés sokszínűségének (diverzitásának) egyik lehetséges útjaként is értelmezhetjük.

Nem egységes elnevezések
Emiatt talán nem meglepő, hogy az autizmusra vonatkozó kifejezések nem egységesek sem a nemzetközi, de egyes országokon belüli használatban sem, és a különböző korszakokban is változáson mentek át. Ám bárhogyan is nevezzük, fontos, hogy elfogadást és tiszteletet közvetítsünk az érintettek felé, valamint megfeleljenek a szakmai és etikai elvárásoknak.

Ennek megfelelően elfogadottá vált az "autizmus", "autizmus spektrum zavar (ASD)", "autizmus spektrum állapot (ASC)", illetve "autista személy", az "autizmussal élő" vagy "autizmus spektrumon lévő" elnevezés.

Gyakran előfordul
Az autizmus spektrumzavar a leggyakoribb és legnagyobb mértékben növekvő idegrendszeri fejlődési zavar a nemzetközi és a hazai tapasztalatok szerint. A 8 évesek körében mért legutóbbi adatok szerint minden 54. gyermek esetében igazolható az állapot.

Nem tudni, mitől alakul ki
Az autizmusnak napjainkig nem sikerült egyértelműen bizonyítani egyetlen specifikus biológiai okát sem. Habár a genetikai tényezők jelentős szerepet játszanak, valószínű, hogy az okok összetettek, az idegrendszer fejlődését befolyásoló környezeti okok és a gén-környezet egymásra hatásai is közrejátszanak az állapot kialakulásában.

Előfordulhat önmagában vagy más rendellenességekkel együtt, mint például intellektuális képességzavar (értelmi fogyatékosság), szorongásos zavarok, ADHD, tanulási zavar, epilepszia, hangulatzavarok, alvászavarok, étkezési zavarok.

Címkék: rúzsa magdi, autizmus, autizmus spektrumzavar

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Csak 4 gyerek élte túl a repülőgép-szerencsétlenséget - 40 nap után találtak rájuk a dzsungelben
Csak 4 gyerek élte túl a repülőgép-szerencsétlenséget - 40 nap után találtak rájuk a dzsungelben

A 13, 9 és 4 éves, valamint egy 11 hónapos gyereket 40 nap után, június 9-én, pénteken találták életben a kolumbiai mentőcsapatok.

tovább a cikkre
Nyári ételek gyerekeknek, felnőtteknek: Erre figyelj oda, hogy elkerüld a hasmenést, gyomorfájást, kiszáradást
Nyári ételek gyerekeknek, felnőtteknek: Erre figyelj oda, hogy elkerüld a hasmenést, gyomorfájást, kiszáradást

Ha szeretnénk kánikulában a szervezetünket kímélni, válasszuk tudatosan a magas víztartalmú és tápláló zöldségekből, gyümölcsökből készített fogásokat, szemben a klasszikus, magyaros fűszeres ételekkel.

tovább a cikkre
Egy óvónő kapta az Év pedagógusa díjat
Egy óvónő kapta az Év pedagógusa díjat

Pedagógus nap alkalmából több helyütt is elismerték a pedagógusok munkáját. Szekszárdon egy óvónő érdemelte ki a díjat.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Almalé

Almalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm alma (szobahőmérsékleten tárolt!)

Recept:

A szobahőmérsékletű almát meleg, folyó vízben megmossuk, meghámozzuk. Almareszelőn lereszeljük, szitán áttörjük. Ezt a levet adhatjuk kanállal, később pohárból a csecsemőnek.


Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen kész(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza