Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Gyerek, vagy karrier? - Interjú Benkő Nórával - Szülők Lapja

Gyerek, vagy karrier? - Interjú Benkő Nórával


Gyerek, vagy karrier? Rengeteg nő dilemmája. Benkő Nóra példája is bizonyítja, hogy a két szerep remekül megfér egymás mellett.

Szerző: Szülők lapja
2011-01-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

BENKŐ NÓRA 1995-ben végzett az ELTE magyar-francia szakán, majd 1999-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályája még egyetemi évei alatt a Szkéné Színházban, az Arvisura Együttesben indul, majd a főiskola elvégzése után a Nemzeti Színház társulatához szerződik.
2000-től a Pesti Magyar Színház művésze.
Sokoldalú művészként lemeze is jelent meg, és műsort is vezet a TV2-n.


- Hogyan lettél színész?
- Nagy hatással volt rám általános iskolai magyar tanárnőm, Buda Éva. Része volt benne, hogy minden szavalóversenyt megnyertem. Barátnőimmel pedig imádtunk színdarabokat csinálni. A kellékeket, jelmezeket otthonról cipeltük be. Állandó szereplő volt nagyapám nyúlszőr sapkája és szűre. Ám nem csak az iskolában folyt a játék. A 70-es évek lakótelepén hihetetlenül jó hangulat volt. Édesapám is bármikor beöltözött Psota Irénnek, vagy Vágó Istvánnak. Ehhez képest a belvárosi elit gimnázium világát elég sivárnak éreztem. A hajtás közben elveszett a kamaszkor önfeledtsége. Érettségi után azért jelentkeztem a színművészetire, de sikertelenül. Így az ELTE francia-magyar szakán folytattam a tanulást. A színházat mégsem tudtam kiverni a fejemből, ám hiúságból nem akartam újra próbálkozni. Inkább az Arvisura együttesét választottam a Szkéné Színházban. Ott a színház ősi, eredeti lényegét, funkcióit kutattuk. Csak hogy egy ilyen abszolút közösségi színház kissé elnyomja individuumot, amelynek előbb-utóbb ki kell törnie. Végül is huszonnégy évesen, túlkorosként, két diplomával, alternatív színészi múlttal jelentkeztem másodszor is a színire. Ez legalábbis szokatlan. Szerencsére, Horvai István tanár úr magasról tojt a konvenciókra.


- Több mint tíz éve vagy már a pályán. Van olyan szerep, amit mindenképpen szeretnél eljátszani?
- Nincs szerepálmom. Sokszor egy olyan feladatban érzem jól magam, amelyet korábban távolinak éreztem.

- Ikerfiaid most 7 évesek. Az anyaság változtatott rajtad színészként?
- Abszolút átalakította a gondolataimat és érzelmeimet a világról és önmagamról. Korábban az volt a kérdés: mi van velem? Azonban már a terhesség alatt van egy belső kényszer, hogy önmagad helyett egy másik lényre fókuszálj. Hasznos tapasztalat egy olyan egoista teremtménynek, mint a színész. Az se rossz érzés, mikor egy kis lény „megbologít”, hogy az egyik fiam szavával éljek. Hiszem, hogy ezeket a tapasztalataimat bele tudom vinni a szerepeimbe, és egyre „emberarcúbban” tudok játszani.


- Hogyan lehet összeegyeztetni a munkádat a családdal, a gyerekekkel?
Állandó szervezést követel az élet. Szüleim vagy a gyerekek pótnagyija szokott esténként segíteni. Amikor tud, a férjem is beszáll, de általában ő is nagyon elfoglalt.
Napközben nincs gond, hiszen a fiúk egész nap iskolában vannak. Egyébként az első hat év a legnehezebb: a kisgyermekkori betegségekkel, a gyerek szülőtől való teljes függésével.

- Néhány éve jelent meg Gyerekdalok című lemezed. Ábelnek és Marcellnek is szoktál dalolni?
- Prózai szakon végeztem, de mindig is szerettem énekelni. Ha úgy adódik, otthon is dalra fakadok. A lemezt amúgy Korom Attilával készítettük Lackfi János és Tóth Krisztina verseiből. Amikor készült, a fiaim naponta megnézték a koncertfelvételt, és ők maguk is doboltak és gitároztak, már ahogy a kissrácok szoktak. Énekelni viszont sokáig nem akartak. Most az iskolában, egy lelkes énektanárnő irányításával kezdenek rádöbbenni, hogy milyen jó dalolni. Én pedig egyre több szerepben énekelhetek.

- Pontosítsunk: ebben az évadban milyen darabokban láthat a közönség?
- Évad elején mutattuk be a Sweet Charity című musicalt. Hisztis dívát alakítok benne. De több előadásban is játszom még: Arzén és Levendula, István a király, A szecsuáni jó ember, Hullámtörés, Kolpert úr és a Házasságon innen és túl. Márciusban az Osztrigás Micit kezdjük próbálni. Magánvállalkozásban pedig egy különleges Márai estre készülök, a Füves könyvből. Egy fiatal hegedűművész - Balázs Barnabás - közreműködésével. A színházban pedig másik szerelmemet, a drámapedagógiát is gyakorolhatom. Tavaly végeztem el a szakot a Színművészetin. A Magyar Színházban kidolgoztunk egy bébiszitter-bérletet is: amíg a szülő az előadást nézi, a gyermekeit drámapedagógusok szórakoztatják. Kárász Eszterrel és bohócdoktorokkal együtt alakítjuk ki a végleges programot. Februárban kamaszoknak készül egy darab, amelyet Benedek Judit rendez. Az előadás után a tinikkel együtt dolgozzuk fel a látottakat. Nyárra is készülünk valamivel, de ez még maradjon titok.
 

Címkék: gyerek, karrier, Benkő Nóra, anyaság, színész

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket
Mi spriccel az ördög fütyijéből? A tatabányai kórház gyermekosztályán ez a falfestmény fogadja a kis betegeket

Botrányos festmény a tatabányai Szent Borbála kórház gyermekosztályának falán. A megdöbbentő képen egyebek közt egy meztelen, spriccelő fütyis ördög, egy átszellemült angyal és egy rémisztő cintányéros bohóc látható. Ez kell egy kórház falára?

tovább a cikkre
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket
Hipós vizet ivott 14 pápai óvodás! - Azonnal kihívták a mentőket és kórházba vitték őket

A pápai Szivárvány óvodában a kancsókat fertőtlenítéshez készítették elő, az edények alján kis mennyiségű hipó volt, erre töltötték rá tévedésből az ivóvizet.

tovább a cikkre
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken
Újabb gyerekeknek szánt színező körül dagad a botrány! A szülők kiborultak, amikor meglátták, mi van a képeken

Ki kellett vonnia a forgalomból egy kifestőt egy drogérialáncnak, mert egy gyerekeknek szánt kifestőjükben a számok szerint kiszínezett ábrán Adolf Hitler náci zsarnok portréja jelent meg. Újabb botrány a fütyis színező után.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Narancslé

Narancslé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm narancs Tea, vagy forralt víz

Recept:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, citromfacsaróval kisajtoljuk, majd a levet átszürjük, hogy rostok ne maradjanak benne.
A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsleveket kezdetben teával, vagy forralt vízzel egészítjük ki.

Fontos!
A gyümölcslevet lehet(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza