Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Bölcsődei ellátás: Ennyibe kerül majd a családoknak - táblázattal - Szülők Lapja

Bölcsődei ellátás: Ennyibe kerül majd a családoknak - táblázattal

Szülőklapja kép2010-ben a családoknak havonta átlagosan 9 ezer Ft-ba került gyermekeik bölcsődei ellátása. A térítési díjak átalakításával, amennyiben a fenntartó gondozásra is megállapít személyi térítési díjat - a szülők, a család egy főre eső nettó jövedelme alapján arányosan fognak majd az ellátásért fizetni.

Szerző: Szülők lapja
2011-12-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

2010-ben a családoknak havonta átlagosan 9 ezer Ft-ba került gyermekeik bölcsődei ellátása. A térítési díjak átalakításával, amennyiben a fenntartó gondozásra is megállapít személyi térítési díjat - a szülők, a család egy főre eső nettó jövedelme alapján arányosan fognak majd az ellátásért fizetni.
A személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a családban az egy főre eső nettó jövedelem 25%-át.


Kiknek lesz ingyenes a bölcsődei szolgáltatás?
Miként eddig, úgy a jövőben sem kell fizetniük a bölcsődéért az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek, valamint a több gyermeket nevelő és a fogyatékossággal élő, beteg gyermeket gondozó családoknak. A tervezet szerint az átmeneti gondozásban vagy gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek is mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól.A fenntartók döntik el majd, hogy kell-e fizetni
A szabályozás a fenntartóra bízza annak eldöntését, hogy él-e a lehetőséggel és bevezeti-e a gondozásért kérhető személyi térítési díjat, tehát minden önkormányzat (és más fenntartó) maga dönthet ebben a kérdésben. A fenntartónak lehetősége lesz arra is, hogy a fentiektől eltérjen, vagyis kisebb mértékben állapítsa meg a személyi térítési díjat, tehát kevesebbet kérjen a szülőktől, illetve egyedi esetekben elengedje.

A konkrét összegek meghatározásánál figyelembe vehet például szociális szempontokat, valamint jövedelmi viszonyokat is. A magasabb jövedelemmel rendelkezők pedig nagyobb mértékben tudnak majd hozzájárulni a bölcsődék fenntartásának költségeihez.

Miért kell fizetni a bölcsődei szolgáltatásokért?
Az elmúlt években a bölcsődék állami támogatása csökkent így a fenntartókra a működtetés kapcsán mind nagyobb teher hárult. (A bölcsőde tekintetében a normatív állami hozzájárulás összege 2007-tol stagnált (547.000 forint), majd fokozatosan csökkent, (2009: 540.150 Ft, 2010: 494.100 Ft.)

A bölcsődei ellátásról elmondható, hogy magas színvonalon, jó minőségben és szabályozott módon működtetett, ugyanakkor az ellátás biztosítása magas kiadásokkal jár. Az intézkedés motiválja a fenntartókat a további működtetésre, valamint új férőhelyek létesítésére, ugyanakkor elkerülhetővé teszi, hogy az intézmények szabályozatlanul, különböző jogcímeken anyagi hozzájárulást kérjenek a szülőktől.

A demográfiai felmérések közvetlen összefüggést mutatnak a családbarát intézkedések, mindenekelőtt a gyermekvállalás és az anyák munkavállalási lehetősége között. A tapasztalatok azt mutatják, hogy több gyermek születik ott, ahol könnyebb az anyák visszatérése a munkába.

A családbarát intézkedések célja a családok megerősítése, annak biztosítása, hogy a gyermekvállalás, sőt, a több gyermek nevelése se jelenthesse a családok szegénységbe süllyedését és annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy az anya, ha úgy ítéli meg, mihamarabb újra dolgozhasson. Ezt segíti a GYES melletti munkavégzés lehetősége is.

Fontos, hogy aki több gyermek vállalásával nagyobb részt vállal az egészségügyi és a nyugdíjrendszer fenntartásában, több kedvezményt kapjon. Ezt szolgálja az az alapelv, mely a térítési díjak meghatározásánál az egy főre eső jövedelmet veszi figyelembe. Így azok a családok, akik több gyermeket nevelnek és ezért az egy főre eső jövedelmük lényegesen alacsonyabb, kevesebbet fizetnek vagy térítésmentesen vehetik igénybe a bölcsődei szolgáltatást..

Összegezve
Összességében tehát a szociálisan rászoruló (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő) gyermekek változatlanul ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatást, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező szülők esetében nem jelent lényegesen nagyobb anyagi megterhelést a jelenlegihez képest – mely költségek a piaci alapú szolgáltatások áraihoz képest is csekély mértékűek - így sokkal igazságosabb finanszírozási rendszert lehet majd megvalósítani.
    
Egy főre eső                 Az egy főre eső nettó jövedelem
nettó jövedelem (Ft) 
    alapján fizetendő térítési díj (Ft)
0-37. 000,- Ft                                    0,- Ft
38.000,- Ft                                  9 500,- Ft
40.000,- Ft                                 10 000,- Ft
43.000,- Ft                                 10 750,- Ft
45.000,- Ft                                 11 250,- Ft
48.000,- Ft                                 12 000,- Ft
50.000,- Ft                                 12 500,- Ft
55.000,- Ft                                 13 750,- Ft
60.000,- Ft                                 15 000,- Ft

Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Fotó: Pixabay

 

Címkék: bölcsődei ellátás, térítési díj, bölcsődei szolgáltatás, gyermek, jövedelem, rászoruló

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!
SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!

Legkésőbb 2017. május 31-ig használhatók fel a SZÉP-kártyákra két éve feltöltött juttatások - jelenleg mintegy 4,2 milliárd forint van a kártyákon - ezt követően a kártyakibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak a megmaradt pénzt.

tovább a cikkre
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!

Már csak néhány napig lehet kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a személyi jövedelemadóról (szja) szóló adóbevallási tervezet postázását - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

tovább a cikkre
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így  a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált

Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza