Magasabb összegű családi pótlék tartósan beteg gyermek után

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kinek jár a magasabb összegű családi pótlék? Hogyan kell igényelni a magasabb összegű családi pótlékot? Mennyi az összege? Milyen orvos adhatja ki az igazolást?

Kinek jár a magasabb összegű családi pótlék?
Tartósan beteg gyermeke után emelt összegű családi pótlékra jogosult, aki a nevelési vagy iskoláztatási pótlék feltételeinek megfelel.


Mennyi az emelt összegű családi pótlék összege?
1.    Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, továbbá a gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után: 23.300,- Ft

2.    Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén: 25.900,- Ft

3.    Tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén: 20.300,- Ft
(Az összegek a 2012. február hónapban érvényes összegek)



Hol lehet igényelni a magasabb összegű családi pótlékot?
A családi pótlék kérelmet a lakhely, tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatósághoz és a megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán lehet benyújtani.

A nyomtatvány neve: Kérelem családi pótlék megállapítására
A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény alapján

IGAZOLÁS a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről letölthető:
http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/csaladtamogatas_nyomtatvanyai/2




Ki számít tartósan betegnek, illetve súlyosan fogyatékosnak?
a) az a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek, aki külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. A külön jogszabály a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet. A 18. év alatti gyermek betegségét  ezen rendelet melléklete szerinti „Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről" elnevezésű nyomtatványon kell igazolni. Az igazolást a gyermekklinika, gyermek szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa állítja ki két példányban.

b) az a tizennyolc évesnél idősebb személy, aki tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette, illetve legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és ez az állapot egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll. Ezen feltételek fennállását a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal  vizsgálja és igazolja, amelyről szakhatósági állásfoglalást ad ki.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel vagy személy részére járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását - a külön jogszabályban előírtak szerint - igazolták.

A 18. életévét betöltött, közoktatási intézményben tanulmányokat folytató beteg gyermek után, ha az ügyfél a gyermek tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű iskoláztatási támogatásban részesült, akkor továbbra is jogosult a magasabb összegű iskoláztatási támogatásra mindaddig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét - sajátos nevelési igényű tanuló esetén - a 23. életévét betölti.

Fogyatékossági támogatásban részesülő személy nem részesülhet családi pótlékban, ill. a fogyatékossági támogatás nem állapítható meg, ha a 18 éven felüli személy vagy rá tekintettel más személy családi pótlékban részesül.




A magasabb összegu családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok
1. számú melléklet az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelethez

A) 1.9 Anyagcsere- és endokrinbetegségek
1.10 Phenylketonuria és egyéb enzimbetegségek (laboratóriumilag igazolt, különleges diétát igénylo esetek, pl. laktózérzékenység).
2.11 Cukorbetegség (diabetes mellitus).
3.12 Egyéb súlyos endokrin- és anyagcserebetegségek.
A) 2. Anyagcsere és gasztroenterológiai betegségek
1. Coeliákia
2. Dermatitis herpetiformis Duhring, lineáris IgA dermatózis
3. Mucoviscidosis
4. Krónikus gyulladásos bélbetegségek (M. Crohn, colitis ulcerosa)
5. Gastroesophagealis reflux betegség, amely intraoesophagealis pH-méréssel és endoscopos vizsgálattal egyaránt igazolt, valamint 6 hónapnál hosszabb gyógyszeres kezelést igényel
6. Egyéb súlyos gasztroenterológiai betegségek (pl. terheléssel igazolt táplálékfehérje-allergia, mely 2 éves kor felett is fennáll)

B) Kardiológiai betegségek
1. Veleszületett szívhibák közül
a) a mutét elotti esetek, ha a keringési elégtelenség csak gyógyszeres kezeléssel küzdheto le,
b) az extracorporalis szívmutétet indokló esetek, a mutét után egy évig,
c) a maradványtünetekkel járó, gyógyszeres vagy egyéb kezelésre szoruló mutét utáni esetek,
d) a cyanosissal járó kórképek,
e) a mutétet igénylo, balszívfél obstructioval járó kórképek (mutét elott, valamint mutét után legalább egy évig),
f) a maradványtünetekkel járó, intervenciós kardiológiai beavatkozást igénylo esetek.
2. Tartós gyógyszeres kezelést igénylo ritmuszavar.
3. Gyulladásos szívbetegségek (carditis, endocarditis, többszörösen kiújuló pericarditis).
4. Cardiomyopathiák.
5. Szívtranszplantációra váró, illetve azon átesett szívbeteg gyermekek.
6. Kombinált gyógyszeres kezelést igénylo hypertonia.

C) Vesebetegségek
1. Kétoldali vese dysplasiák, hypoplasiák.
2. Nephrosis-szindroma (a kezelés befejezése után 3 évig).
3. Chronikus pyelonephritis.
4. Recidiváló pyelonephritisek húgyúti rendellenességek talaján (amennyiben mutéti korrekció nem lehetséges), illetve vesico-ureteralis refluxszal járó esetekben.
5. Progresszív glomerulonephritis.
6. Renovascularis (malignus) hypertoniák.
7. Idült veseelégtelenség.
8. Tartós gyógyszeres kezelést igénylo tubulopathiak.
9. Egyéb krónikus, mutétet igénylo obstruktív uropathiak, a végleges mutéti megoldásig és/vagy a teljes gyógyulásig.
10. Vesetranszplantációra váró, illetve azon átesett vesebeteg gyermekek.

D) Immunpathológiai kórképek
1. Rheumatoid arthritis.
2. Systemás lupus erythematodes.
3. Egyéb súlyos autoimmun kórképek.
4. Primer immunhiányos betegségek (Átmeneti IgG hiány esetén nem indokolt a jogosultság!).
5. AIDS (szerzett immunhiányos betegség) laboratóriumilag igazolt, a Szent László Kórház Gyermek Immunológiai Ambulancia által is gondozott esetek.
6. Splenectomia utáni állapot.

E) Haematológiai kórképek
1. A vérzés, alvadás, valamint a vérsejtek képzésének és pusztulásának súlyos, krónikus zavarai.
2. Csontveloátültetés.
Restitutio ad integrum gyógyulás esetén a gyógyszeres kezelés befejezésétol számított 5 évig, egyéb esetekben 18 éves korig.

F) Rosszindulatú daganatok, illetve leukémiák
Rosszindulatú betegség esetén a kezelés idotartamára, és az azt követo 5 évig. Tartós szövodmény vagy károsodás esetén 18 éves korig.

G) Pulmonológiai kórképek
1. A gyermekkori aszthma bronchiale krónikus formái, ha a beteg preventív, folyamatos gyulladáscsökkento terápiára és/vagy rendszeres szakgondozásra szorul.
2. Krónikus, tartósan jelentos mértéku, csökkent légzésfunkcióval járó obstruktív és/vagy restriktív pulmonológiai elváltozások, továbbá hörgotükrözéssel, és/vagy képalkotó eljárásokkal igazolt, a légzorendszer funkcióját befolyásoló légúti fejlodési rendellenességek, anatómiai eltérések, immotilis cilia szindroma.
3. Hét éven aluliaknál súlyos, ismételt obstruktív légzészavarral járó kórképek, melyek gyakori kórházi kezelést igényelnek és a recidivák veszélye miatt a gyermek közösségbe nem adható.

H) Neurológiai betegségek
1. Gyermekközösségben elhelyezheto, de gyakori epilepsziás rohamok, magatartási zavar miatt gyakran hosszabb otthoni megfigyelést, pihenést igénylo epilepsziás betegek, akik felügyelete, ápolása miatt a családtagok kénytelenek a munkájuktól távol maradni. 2. Gyógyszerrel részben beállítható epilepsziások, akiknek havonta átlagosan legalább egy rohamuk van.
3. Progresszív degeneratív (neurometabolikus) folyamatok.
4. Incontinenciát okozó meningo-myelocele.
5. A központi és perifériás ideg- és izomrendszer recidiváló, súlyos betegségei, melyek maradványtünetekkel gyógyulnak, illetve csak remissioba kerülnek (pl. Sclerosis multiplex, polyneuritis, polymyositis).
6. Trauma, sérülés következtében elvesztett beszédképesség: aphasia, dysphasia.

I) Borgyógyászati betegségek
1. Psoriasis vulgarisból, atopiás dermatitisbol, ichtyosisból vagy más dermatozisból kialakuló erythroderma, epidermolytikus hyperkeratosis.
2. Langerhans sejtes histiocytosis. Xeroderma pigmentosum.
3. Epidermolysis bullosa simplex (kiterjedt forma) és dystrophica.
4. Súlyos kiterjedt borgyógyászati kórképek (1 éven túl gyógyulók vagy csak remissioba hozhatók) a betegek naponta többszöri kenocsös kezelést, kötözést igényelnek.

J) Egyéb krónikus betegségek, illetve fejlodési rendellenességek
A végleges (esetleg mutéti) megoldásig, amelyek gyógyulása egy éven belül nem várható, illetve mindaddig, amíg a gyermek gondozása különös terhet okoz.

K) Érzékszervi fogyatékosságok
1. Vakok és gyengénlátók
Akiknek látóélességét távolra mindkét oldalon 0,3-nál rosszabbnak minosítette a szemészeti vizsgálat, illetve akiknél központi idegrendszeri károsodás talaján centrális látászavar alakult ki és az illeto aliglátó.
2. Siketek és nagyothallók
Akiknek hallásküszöb értéke mindkét oldalon a beszédfrekvenciákon 40 dB felett van és ezt audiológiai állomás igazolta.

L) Mozgásszervi fogyatékosságok
1. Egy végtag vagy egy jelentos szegmentjének hiánya. Veleszületett vagy szerzett végtaganomáliák, ha tartós funkciózavarral járnak.
2. A központi idegrendszer sérüléseire visszavezetheto súlyos mozgászavarok, bénulások.
3. A gerincoszlop és a mellkas deformitása, amely erosen károsítja a támasztó és mozgató funkciókat vagy légzési, illetve keringési zavart okoz, amely miatt a betegség különleges gyógykezelést igényel, ha mutét (mutét után 1 évig) vagy éjjel-nappal fuzo viselése szükséges (a viselés ideje alatt).
4. Achondroplasia.
5. Aki a mozgásszervi fogyatékossága következtében korának megfelelo önálló életvitelre képtelen, szükséges helyzetváltoztatásaihoz segítségre van szüksége, állandó terápiára és orvosi gondozásra szorul, ellátása a szülo részérol fokozott gondozást igényel.

M) Értelmi fogyatékosság
1. A súlyos halmozottan fogyatékosok (BNO kód F73).
2. Középsúlyos fokban fogyatékosok (BNO kód F71-F72).
Akiknek IQ pontja 20-49 között határozható meg, olyan teszttel, amelynek átlaga 100-nál van, és standard deviációja 15.

N) Pervazív fejlodési zavarok
1. Autizmus
2. Mutizmus

O)13 Pszichiátriai betegségek
Elmebetegség és súlyos magatartási zavar, melynek okán a gyermek közösséget, nevelési és oktatási intézményt - ide nem értve a speciális közösség, illetve nevelési és oktatási intézmény esetét - önmaga és a közösség veszélyeztetése miatt nem látogathat.

P) Többszörös és összetett betegségek
Többszörös és összetett betegségek, melyek együttesen felelnek meg a rendeletben meghatározott feltételeknek.

Q) Neonatológiai utóképek
1. 1500 gramm születési súly alatt 3 éves korig különös betegség nélkül.
2.14 A központi vagy perifériás idegrendszer perinatálisan, illetve újszülöttkorban elszenvedett súlyos, maradványtünetekkel gyógyult károsodásai.
3. Bronchopulmonális dysplasia.



Milyen orvosnak kell kiállítania az igazolást?
2. számú melléklet az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelethez15
A magasabb összegu családi pótlékra jogosító betegséget vagy fogyatékosságot megállapító igazolás kiadására jogosult szakorvos

A) 1. Anyagcsere- és endokrinbetegsége - Endokrinológus szakorvos, Gyermek gasztroenterológus szakorvos

A) 2. Anyagcsere- és gasztroenterológiai betegségek - Gyermek gasztroenterológus szakorvos, gyermekpulmonológus szakorvos

B) Kardiológiai betegségek - Csecsemo- és gyermekkardiológus szakorvos

C) Vesebetegségek - Nephrológus, urológus szakorvos

D) Immunpathológiai kórképek - Speciális szakorvos

E) Haematológiai kórképek - Haematológus szakorvos

F) Rosszindulatú daganatok, illetve leukémiák - Gyermekleukémia- és tumorcentrumok szakorvosa

G) Pulmonológiai kórképek - Gyermekpulmonológus szakorvos

H) Neurológiai betegségek - Gyermekneurológus szakorvos

I) Borgyógyászati betegségek - Borgyógyász szakorvos

J) Egyéb krónikus betegségek, illetve fejlodési rendellenességek - Speciális szakorvos

K) Érzékszervi fogyatékosságok - Gyermekszemész szakorvos, csecsemo- és gyermek fül-orr-gégész szakorvos, audiológus szakorvos

L) Mozgásszervi fogyatékosságok - Speciális szakorvos

M) Értelmi fogyatékosság - Különbözo szakértoi bizottságok szakorvosai

N) Pervazív fejlodési zavarok - Speciális szakorvos

O) Pszichiátriai betegségek - Speciális szakorvos

P) Többszörös és összetett betegségek - Érintett szakorvosok

Q) Neonatológiai utóképek - Neonatológus szakorvos, gyermekneurológus szakorvos

 


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.02.02