Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Öröklési jog várható változásai - 2012. - Szülők Lapja

Öröklési jog várható változásai - 2012.


Az idén nyáron elfogadásra kerülő új Polgári Törvénykönyv számos változtatást fog bevezetni az öröklési jog területén. Ha valaki végrendeletet készít, már most érdemes figyelembe venni az új szabályokat, hiszen amikor a végakaratunkat kinyilvánítjuk, akkor az a legritkább esetben szól pár hónapra.

Szerző: Dr. Illés Blanka
2012-04-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3765 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Blanka
Családjogi ügyvéd
kérdezd szakértőnket a témában >>

A törvényes öröklési rend végrendelettel továbbra is felülírható, de a köteles rész iránti igény szempontjából mégsem hagyható figyelmen kívül.

Változások a törvényes öröklési rendben:

A házastárs öröklése
1. Eddig az örökhagyó után fő szabályként a gyermeke örökölt, és házastársa a teljes hagyatékra holtig tartó haszonélvezetei jogot kapott. Az új szabályok szerint csak az örökhagyóval közösen lakott lakáson, és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon lesz haszonélvezeti joga a házastársnak.
Ez nagyon praktikus szabály, hiszen a hagyatékban számos esetben található pénz, értékpapír, gépkocsi, amelyek tekintetében nagyon hátrányos volt, hogy a házastárs élete végéig használhatta, mire az örökös hozzájutott, addigra a töredékét érte. Fontos szempont volt az is, hogy a házasságok több mint a fele válással végzodik, így nem ritka jelenség, hogy a meghalt édesapa második felesége közel egykorú volt a gyermekekkel. Ennek ez lett a következménye, hogy ameddig a fiatal feleség meg nem halt, addig a gyermekek nem jutottak az örökölt vagyonhoz. Az új szabályozás ezen is segít.

Cserébe a haszonélvezeti jog korlátozásáért viszont a házastárs állagörökös lesz, vagyis a hagyaték többi részéből egy gyermekrészt kap. Lássunk egy példát: Ha meghal a férj, és egy gyermeke van, akkor a feleségével lakott lakást és a benne lévő berendezést a gyermek örökli, de a feleség holtig tartó haszonélvezetével. A férj többi vagyonának – kocsi, pénz, nyaraló, cég – felét a gyermeke a másik felét a felesége örökli.

A szülők előtérbe kerülése
2. Másik lényeges változás a szülők előtérbe helyezése a házastárssal szemben. Eddig ha nem volt a feleknek gyermeke, akkor fő szabályként a házastárs örökölt mindent. Ezen változtat az új szabályozás, és a házastárs csak az utolsó közös lakást és a berendezési tárgyakat örökli meg kizárólagosan. Az örökhagyó további vagyonát fele részben a házastárs, fele részben pedig a szülei öröklik egyenlő arányban.
Jó példa, hogy ha meghal a feleség, akkor a férje örökli a lakásukat teljes egészében, de a nyaralónak, autónak, pénznek csak a felét kapja meg, másik fele a felesége szüleié lesz. Jogalkotói indok az volt, hogy a szülők a gyermekük elvesztésével elveszítik az anyagi támaszukat is, ezért fontos, hogy az örökségből ők is részesedjenek.

Élettársak
3. Fontos változás az is, hogy a törvény nem csak a regisztrált élettársakról rendelkezik – akiket egyébként változatlanul a házastársakkal azonos szabályok hatálya alá von – hanem a különnemű élettársakról is.  Holtig tartó használati jogot kap az élettárs az örökhagyóval közösen lakott lakáson, és a hozzá tartozó berendezéseken. Feltétele, hogy az életközösség legalább 10 évig fennállt és az öröklés megnyíltakor is fennáll.

Végintézkedések körében várható változások

Közös végrendelkezés
1.    Míg a közös végrendelet ma érvénytelen, addig az új szabályok régi elvárásnak tesznek azzal eleget, hogy a házastársak közösen is végrendelkezhetnek. Ezt egyébként a Ptk előtti jogszabályok ismerték, így egy régi jogintézményt éleszt újjá az új tervezet.

Szóbeli végrendelkezés
2.    A szóbeli végrendelet szabályai szigorodtak, a mostanihoz képest. Szóbeli végrendeletet az új szabály szerint az tehet majd, aki az életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet tételét nem teszi lehetővé. Nyilvánvaló, a visszaélések lehetőségének szűkítése miatt került sor a szigorításra.

Kedvezményezett
3.    Az öröklési szerződés vonatkozásában az EU-ban bevett gyakorlathoz zárkóztunk fel, és az örökhagyó a vele szerződő felet már nem csak tartás vagy életjáradék, hanem természetbeni gondozás fejében is örökössé nevezhet. Praktikus újdonság, hogy az örökhagyó nem csak saját magát nevezheti meg kedvezményezettként, hanem harmadik személyt is – pl. a házastársát, vagy gyermekét.


Összességében tehát elmondható, hogy a való élet diktálta igényekre adnak választ az új változások, ezzel gyökeresen megváltoztatva az eddigi szabályozást.


 

Címkék: öröklési jog, ptk, végakarat, végrendelkezés, kedvezményezett, végrendelet, házastárs, élettárs

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermektartási díj – nagykorú gyermek tartásdíja

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha továbbtanul, vagy ha egészségi állapota miatt munkaképtelen. A továbbtanulást iskolalátogatási igazolás, munkaképesség-csökkenést orvos szakértői vélemény bizonyíthatja.

tovább a cikkre
Jog vagy kötelesség? - A gyermekkel való kapcsolattartás szabályai

Sokakban nem világos a kérdés, a kapcsolattartás a különélő szülő joga, vagyis ha van kedve jön, ha nincs akkor nem? Vagy kötelesség is, tehát nem azon múlik, hogy épp ráér-e vagy sem, hanem köteles úgy alakítani az életét, hogy el tudja vinni a gyerekeit kapcsolattartásra?

tovább a cikkre
Élettársi kapcsolat, vagy házasság? Melyikre milyen szabályok vonatkoznak?

Sokan hiszik azt, hogy ha elkerülik a házasságkötést, akkor kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mint akik kimondják az igent az anyakönyvvezető előtt.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Blanka - Családjogi ügyvéd

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Ribizli túróval

Ribizli túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ribizli Túró

Recept:

A leszárazott, megmosott gyümölcsöt áttörjük, a már áttört túróval habosra keverjük. A túró mennyisége a ribizli lédússágától függ.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Folyadékbevitel: Mennyit és mit kell inni terhesség alatt, szoptatáskor, babáknak, gyerekeknek, felnőtteknek?

vissza vissza