Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Öröklési jog várható változásai - 2012. - Szülők Lapja

Öröklési jog várható változásai - 2012.


Az idén nyáron elfogadásra kerülő új Polgári Törvénykönyv számos változtatást fog bevezetni az öröklési jog területén. Ha valaki végrendeletet készít, már most érdemes figyelembe venni az új szabályokat, hiszen amikor a végakaratunkat kinyilvánítjuk, akkor az a legritkább esetben szól pár hónapra.

Szerző: Dr. Illés Blanka
2012-04-19
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2869 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Blanka
Családjogi ügyvéd
kérdezd szakértőnket a témában >>

A törvényes öröklési rend végrendelettel továbbra is felülírható, de a köteles rész iránti igény szempontjából mégsem hagyható figyelmen kívül.

Változások a törvényes öröklési rendben:

A házastárs öröklése
1. Eddig az örökhagyó után fő szabályként a gyermeke örökölt, és házastársa a teljes hagyatékra holtig tartó haszonélvezetei jogot kapott. Az új szabályok szerint csak az örökhagyóval közösen lakott lakáson, és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon lesz haszonélvezeti joga a házastársnak.
Ez nagyon praktikus szabály, hiszen a hagyatékban számos esetben található pénz, értékpapír, gépkocsi, amelyek tekintetében nagyon hátrányos volt, hogy a házastárs élete végéig használhatta, mire az örökös hozzájutott, addigra a töredékét érte. Fontos szempont volt az is, hogy a házasságok több mint a fele válással végzodik, így nem ritka jelenség, hogy a meghalt édesapa második felesége közel egykorú volt a gyermekekkel. Ennek ez lett a következménye, hogy ameddig a fiatal feleség meg nem halt, addig a gyermekek nem jutottak az örökölt vagyonhoz. Az új szabályozás ezen is segít.

Cserébe a haszonélvezeti jog korlátozásáért viszont a házastárs állagörökös lesz, vagyis a hagyaték többi részéből egy gyermekrészt kap. Lássunk egy példát: Ha meghal a férj, és egy gyermeke van, akkor a feleségével lakott lakást és a benne lévő berendezést a gyermek örökli, de a feleség holtig tartó haszonélvezetével. A férj többi vagyonának – kocsi, pénz, nyaraló, cég – felét a gyermeke a másik felét a felesége örökli.

A szülők előtérbe kerülése
2. Másik lényeges változás a szülők előtérbe helyezése a házastárssal szemben. Eddig ha nem volt a feleknek gyermeke, akkor fő szabályként a házastárs örökölt mindent. Ezen változtat az új szabályozás, és a házastárs csak az utolsó közös lakást és a berendezési tárgyakat örökli meg kizárólagosan. Az örökhagyó további vagyonát fele részben a házastárs, fele részben pedig a szülei öröklik egyenlő arányban.
Jó példa, hogy ha meghal a feleség, akkor a férje örökli a lakásukat teljes egészében, de a nyaralónak, autónak, pénznek csak a felét kapja meg, másik fele a felesége szüleié lesz. Jogalkotói indok az volt, hogy a szülők a gyermekük elvesztésével elveszítik az anyagi támaszukat is, ezért fontos, hogy az örökségből ők is részesedjenek.

Élettársak
3. Fontos változás az is, hogy a törvény nem csak a regisztrált élettársakról rendelkezik – akiket egyébként változatlanul a házastársakkal azonos szabályok hatálya alá von – hanem a különnemű élettársakról is.  Holtig tartó használati jogot kap az élettárs az örökhagyóval közösen lakott lakáson, és a hozzá tartozó berendezéseken. Feltétele, hogy az életközösség legalább 10 évig fennállt és az öröklés megnyíltakor is fennáll.

Végintézkedések körében várható változások

Közös végrendelkezés
1.    Míg a közös végrendelet ma érvénytelen, addig az új szabályok régi elvárásnak tesznek azzal eleget, hogy a házastársak közösen is végrendelkezhetnek. Ezt egyébként a Ptk előtti jogszabályok ismerték, így egy régi jogintézményt éleszt újjá az új tervezet.

Szóbeli végrendelkezés
2.    A szóbeli végrendelet szabályai szigorodtak, a mostanihoz képest. Szóbeli végrendeletet az új szabály szerint az tehet majd, aki az életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet tételét nem teszi lehetővé. Nyilvánvaló, a visszaélések lehetőségének szűkítése miatt került sor a szigorításra.

Kedvezményezett
3.    Az öröklési szerződés vonatkozásában az EU-ban bevett gyakorlathoz zárkóztunk fel, és az örökhagyó a vele szerződő felet már nem csak tartás vagy életjáradék, hanem természetbeni gondozás fejében is örökössé nevezhet. Praktikus újdonság, hogy az örökhagyó nem csak saját magát nevezheti meg kedvezményezettként, hanem harmadik személyt is – pl. a házastársát, vagy gyermekét.


Összességében tehát elmondható, hogy a való élet diktálta igényekre adnak választ az új változások, ezzel gyökeresen megváltoztatva az eddigi szabályozást.


 

Címkék: öröklési jog, ptk, végakarat, végrendelkezés, kedvezményezett, végrendelet, házastárs, élettárs

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyermektartási díj – nagykorú gyermek tartásdíja

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha továbbtanul, vagy ha egészségi állapota miatt munkaképtelen. A továbbtanulást iskolalátogatási igazolás, munkaképesség-csökkenést orvos szakértői vélemény bizonyíthatja.

tovább a cikkre
Jog vagy kötelesség? - A gyermekkel való kapcsolattartás szabályai

Sokakban nem világos a kérdés, a kapcsolattartás a különélő szülő joga, vagyis ha van kedve jön, ha nincs akkor nem? Vagy kötelesség is, tehát nem azon múlik, hogy épp ráér-e vagy sem, hanem köteles úgy alakítani az életét, hogy el tudja vinni a gyerekeit kapcsolattartásra?

tovább a cikkre
Élettársi kapcsolat, vagy házasság? Melyikre milyen szabályok vonatkoznak?

Sokan hiszik azt, hogy ha elkerülik a házasságkötést, akkor kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mint akik kimondják az igent az anyakönyvvezető előtt.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Blanka - Családjogi ügyvéd

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Ezért veszélyes túl sok fotót megosztanod gyermekedről a közösségi oldalakon! - Miért árt a gyereknek a sharenting?

vissza vissza