Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > A szocpol kibővítését javasolja a Népesedési kerekasztal - Szülők Lapja

A szocpol kibővítését javasolja a Népesedési kerekasztal


A lakásépítési támogatás (szocpol) kibővítését javasolja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a Népesedési kerekasztal.

Szerző: Szülők lapja
2012-03-30
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3056 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szocpol használt lakásra? Kamattámogatás emelése?
Gergely Károly, a Népesedési kerekasztal lakástámogatási munkacsoportjának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azt javasolják, hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás pedig ne 3, hanem 5 százalék legyen.
Bánkuty Tamás miniszteri főtanácsos - aki Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert képviselve vett részt a tájékoztatón - ennek kapcsán elmondta: a konkrét javaslat elkészültével tudják megnézni, mekkora lenne a költségvetési vonzata az otthonteremtési támogatás kibővítésének.

A héten véglegesítik a javaslatokat
Gergely Károly elmondta, hogy a héten véglegesítik javaslataikat, ezek a jövő héten kerülnek a minisztérium asztalára.
Az állami kamattámogatás emelésének szükségességét azzal indokolta, hogy az állampapírok hozama az elmúlt másfél évben körülbelül 1,3 százalékkal emelkedett, a bankok ugyanakkor 3-3,5 százalékkal magasabb kamaton kapnak refinanszírozási hitelt a piacon, így a pénzintézetek számára nincs profit a hitelezésen, vagyis "nem lehet elvárni" tőlük a hitelezést. Hozzátette, hogy összesen eddig csak három bank ad szocpolt.

Nőtt a reálbér
Bánkuty Tamás emlékeztetett arra, hogy az arányos, családbarát adórendszer 155 milliárd forintot hagyott 2011-ben a családoknál, emellett átlagosan 6 százalékkal nőtt a reálbér, a háromgyerekeseknél pedig csaknem 20 százalékos reálbér növekedést regisztráltak.

Munkahelyi családi napközik támogatása
Elmondta, hogy a rugalmas foglalkoztatás segítése szintén a kerekasztaltól indult, az új - júliusban hatályba lépő - Munka törvénykönyvébe ezt is beépítették. Hozzátette: a munka és a családi élet összehangolása érdekében a kormány 21 milliárd forint keretösszegu pályázati konstrukcióval támogatja munkahelyi családi napközik létrehozását, ezt ugyancsak a népesedési kerekasztal kezdeményezte.

"Családbarát Magyarországért"   
Bánkuty Tamás szólt arról is, hogy az NGM-en belül létrejött a "Családbarát Magyarországért" elnevezésű  munkacsoport, amely kidolgoz egy munkaanyagot, ebben is benne lesznek a népesedési kerekasztal és a civilek javaslatai, és folyamatosan követik majd, hogy ezek megvalósítása hol áll. Decemberre elkészülhet a teljes anyag - jelezte, hozzátéve, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány tartása mellett, de a fontos intézkedésekre biztosan lesz forrás.

Lakástámogatás   
Gergely Károly ismertette a lakástámogatási munkacsoport különböző javaslatait. Elmondta, hogy a devizahitelesek problémáinak megoldása a lakás területen 700.000 családot érintett. A középtávú javaslatok között kiemelte a szocpol kamattámogatásának emelését, és a támogatás kibővítését.
A hosszútávú tervekről elmondta: ösztönözni kell a minőségi építést, és energiahatékony konstrukciókat kell kidolgozni. Hozzátette: fontos lenne, hogy a bioenergia egyre nagyobb szerephez jusson.

Nőtt a szülések és a házasságkötések száma
Kopp Mária, a Népesedési kerekasztal szervezője elmondta, hogy 2011 második felében 3 százalékkal - különösen magasabb végzettségűek körében - emelkedett a születések száma, és ez az emelkedő tendencia idén januárban is kitartott. Komoly, pozitív irányba mutató változás az is, hogy 2011 utolsó két hónapjában 7 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. Ez nem elég, további konkrét intézkedésekre van szükség - jelezte Kopp Mária, s egyben üdvözölte, hogy az NGM külön munkacsoportot állított fel a családbarát Magyarország megteremtése érdekében.
   
Lakhatás, munka és család összehangolása
Ismertette a népesedési kerekasztal legfontosabb javaslatait, így például hogy támogatni kell a gyermeket vállaló fiatalok lakhatását, a munka és a család összehangolását, családbarát munkahelyek létrehozását, a részmunkaidős foglalkoztatást, az otthoni távmunkát, valamint ki kell alakítani egy rugalmas gyermekgondozási hálózatot, illetve támogatni kell a családi, és munkahelyi családi napközik létrehozását. Hozzátette, hogy a júliusban életbe lépő új Munka törvénykönyve már ösztönzi a rugalmas foglalkoztatási formák elterjedését.

Forrás: MTI


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 

Címkék: szocpol, lakásépítési támogatás, lakhatás, munka, család, lakástámogatás, kamattámogatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Jogszabályváltozások 2012 - Így változtak az adótörvények

Az áfa általános kulcsa 25-rol 27 százalékra emelkedett, nem lesz adójóváírás, változott a személyi jövedelemadó, új adónemek kerültek bevezetésre. Összefoglalásunkban megtaláljátok a legfontosabb jogszabályváltozásokat a 2012-es évre vonatkozólag.

tovább a cikkre
Munka Törvénykönyve 2012.

A 2012 júliusától életbe lépő új szabályozás szerint a kötelező legkisebb munkabér összegének és hatályának megállapításánál figyelembe kell venni a munkakör ellátásához szükséges követelményeket, a munkaerőpiac jellemzőit, a nemzetgazdaság helyzetét, az egyes ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait. A kötelező legkisebb munkabér összegét naptári évente felül kell vizsgálni - áll a törvényben.

tovább a cikkre
Lakásfenntartási támogatás a gáz- és távhőtámogatás helyett

A nagycsaládosok szeptember 30-ig kérelmezhetnek kedvezményes árú földgázt a jövő évre - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt sajt főzelékkel

Reszelt sajt főzelékkel

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Sajt (ha nincs allergiás a családban) Főzelék

Recept:

Trappista, óvári és ementáli sajt a legalkalmasabb. A sajtot lereszeljük, majd a kész forró főzelékhez adjuk.

A fehérje tartalma nagyobb, mint a sovány húsoké!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Tanévkezdés 2020: Erre kell készülni az iskoláknak szeptember 1-től - Miért lenne jó megoldás a hibrid oktatás?

vissza vissza