Apai elismerő nyilatkozat és örökbefogadás változások

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel. A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az erről szóló egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot.

Az apai elismerő nyilatkozatra vonatkozó szabályok
A közlemény megjegyzi, hogy megváltoznak a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatra vonatkozó rendelkezések. Emlékeztetnek arra, hogy jelenleg több szerv előtt lehet ilyen nyilatkozatot tenni és a szabályozás pontatlansága miatt - ugyanis nincs pontosan rögzítve, hogy a gyermek nevének megadása is kötelező - számos hiányos nyilatkozat keletkezik.
   
Hol lehet apai elismerő nyilatkozatot tenni?
A kormány döntése szerint a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat során a gyermek nevéről is nyilatkozni kell, így a nyilatkozattevőnek később ezt nem kell külön pótolnia - írják. Emellett a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozathoz szükséges hozzájáruló nyilatkozatot a tiszteletbeli konzuli tisztviselő előtt is meg lehet majd tenni. A magyarországi ügyintézés megkönnyítése érdekében pedig lehetőség lesz a nyilatkozatot kormányablaknál is megtenni - teszik hozzá.
   
A házasságon alapuló apaság vélelme
A gyermek érdekeinek védelme érdekében a kormány lehetővé teszi, hogy egyes esetekben a házasságon alapuló apaság vélelmének megdöntésére és a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat felvételére egy eljárásban, egyszerre kerülhessen sor - ismerteti a javaslatokat a közlemény. A tárca indoklása szerint erre azért van szükség, mert a modern családi viszonyok között gyakran előfordul, hogy bár a szülők már nem élnek együtt, de nem váltak el és a feleségnek új élettársával közös gyermeke születik. Felhívják a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2000-es évek elejétől a gyermekek 30-40 százaléka házassági köteléken kívül született. Jelenleg ilyen esetben a házasságon alapuló apaság vélelme alapján a férj lesz az apa, nem pedig a vér szerinti apa. Ennek megváltoztatásra hosszadalmas bírósági eljárás során van csak lehetőség, mely sértheti a gyermek érdekét - szögezik le.
   
Az örökbefogadás szabályai is módosulnak
Változnak egyes örökbefogadással összefüggő szabályok is: az örökbefogadott gyermek biztonsága és családi kapcsolatai tartósságának megőrzésére is nagyobb figyelmet fordít az új javaslat - írja a minisztérium. A felbontott örökbefogadásokat követően a gyermekek újabb eljárás nélkül a lehető leghamarabb új szülőkhöz kerülhetnek és családban folytathatják életüket. A javaslat szerint a kormány kiterjeszti továbbá az örökbefogadott azon jogát, hogy a származását megismerhesse, ezért azt javasolják, hogy a gyámhatóság adjon tájékoztatást az érdeklődőnek az örökbefogadására és vér szerinti testvéreire vonatkozó kérdésekben. Emellett fontos változásnak nevezik, hogy az örökbefogadott az egészsége szempontjából a vér szerinti szülőkre vonatkozó információkat is kérhet a javaslat értelmében a gyámhatóságtól, amennyiben szüksége van rá. Egyszerűsödik továbbá a külföldön történt örökbefogadás hazai elismerése is - zárják a közleményt.

Forrás: MTI


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.05.14