Gyes, Gyet, ingyenes étkeztetés és egyéb gyermekbarát intézkedések

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének, hiszen a gazdasági válságtól sújtott Európában felértékelődnek azok a befektetések, amelyek hosszú távon is megőrzik értéküket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából kiadott közleményében az MTI-vel.

Intézkedések a gyermekekért   
A közlemény szerint az elmúlt két esztendőben Magyarországon számos olyan intézkedés született, amelyek hozzájárulhatnak a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez, megfelelő és biztonságos környezetük kialakításához, megtartásához és fejlesztéséhez.
   
Újítások az oktatásban
Az elmúlt időszakban elfogadták a Nemzeti Alaptantervet, valamint az új köznevelési törvényt, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy megteremtse a nyugodt, minőségi nevelés és oktatás feltételeit. Ennek részeként egyebek mellett bevezetik a gyermekek lelki egészségét is szolgáló mindennapos testnevelés órát, lehetőség nyílik megfelelő tehetséggondozásra, vagy épp bizonyos területeken az elmaradások pótlására.
   
Magzatvédelem és örökbefogadás
Az örökbefogadói gyes bevezetése jelentősen segítheti a családba került gyermekek beilleszkedését. A gyermekvédelmi törvény módosításával egyebek mellett egyszerűbbé és gyorsabbá válik az örökbefogadás. Az örökbefogadást összekapcsolták a magzatvédelemmel, ezzel esélyt adhatnak a magzatnak az életre, a meddő pároknak pedig a gyermeknevelésre.

Gyes, gyet, ingyenes étkeztetés
Az Emmi közleménye felidézi, hogy a gyes folyósítási idejét visszaállították három évre, a nagycsaládosok gyermeknevelési támogatása is újra a gyermek 3 éves korának betöltésétől folyósítható. A kormány döntésének köszönhetően minden rászoruló általános iskolás, egészen a 8. osztályig ingyenes étkezésben részesülhet, a kormány ismét támogatja a családok otthonteremtését, valamint a helyi családerősítő programokat, "családi erőforrás központok" létrehozását.
   
A médiatartalmak korlátozása
Az új médiatörvény megfelelő figyelmet fordít a gyermekre, így például megtiltja olyan médiatartalmak közzétételét, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését - emeli ki a tárca .
   
Koraszülöttek ellátása
Az elmúlt időszakban korszerűbb koraszülött és intenzív ellátás vált lehetővé 6 vidéki régióban 20 egészségügyi intézmény koraszülött ellátáshoz szükséges eszközparkjának fejlesztésével.
   
Életút elv a gyerekszegénység ellen
A gyerekszegénység elleni küzdelem terén a kormányváltás óta eltelt időszakban az életút elvet követik, olyan támogatási láncot hoztak létre, amelynek minden láncszeme egy-egy korosztályt jelent. A legkisebb gyerekek és szüleik a Biztos Kezdet Gyerekházak segítségével kapnak lehetőséget szocio-kulturális hátrányok leküzdésében és a problémamentes óvodakezdésben, és elindultak a komplex kistérségi gyerekesély-programok. A hátrányos helyzetűeknek szánt ösztöndíjak ma az oktatás minden szintjén elérhetőek és teljesítményre alapoznak.
   
A kormány ezután is törődni fog a gyermekekkel
A nemzeti kormány a következőkben is törekedni fog arra, hogy a gyermekek hozzájuthassanak a legjobb lehetőségekhez, éljenek akár vidéken vagy városban, legyenek tehetősebbek vagy szegények, rendelkezzenek odafigyelő szülőkkel vagy épp felelőtlenekkel, legyenek tehetségesek vagy segítségre szorulók. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma figyelmének középpontjába az embert állítja, közülük is a legkiemelkedőbb törődéssel a gyermekek felé kíván fordulni a jövőben is - hangsúlyozta a tárca a közleményben.

Forrás: mti

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.05.29