Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Gyes, Gyet, ingyenes étkeztetés és egyéb gyermekbarát intézkedések - Szülők Lapja

Gyes, Gyet, ingyenes étkeztetés és egyéb gyermekbarát intézkedések


A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének, hiszen a gazdasági válságtól sújtott Európában felértékelődnek azok a befektetések, amelyek hosszú távon is megőrzik értéküket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából kiadott közleményében az MTI-vel.

Szerző: Szülők lapja
2012-05-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2823 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Intézkedések a gyermekekért   
A közlemény szerint az elmúlt két esztendőben Magyarországon számos olyan intézkedés született, amelyek hozzájárulhatnak a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez, megfelelő és biztonságos környezetük kialakításához, megtartásához és fejlesztéséhez.
   
Újítások az oktatásban
Az elmúlt időszakban elfogadták a Nemzeti Alaptantervet, valamint az új köznevelési törvényt, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy megteremtse a nyugodt, minőségi nevelés és oktatás feltételeit. Ennek részeként egyebek mellett bevezetik a gyermekek lelki egészségét is szolgáló mindennapos testnevelés órát, lehetőség nyílik megfelelő tehetséggondozásra, vagy épp bizonyos területeken az elmaradások pótlására.
   
Magzatvédelem és örökbefogadás
Az örökbefogadói gyes bevezetése jelentősen segítheti a családba került gyermekek beilleszkedését. A gyermekvédelmi törvény módosításával egyebek mellett egyszerűbbé és gyorsabbá válik az örökbefogadás. Az örökbefogadást összekapcsolták a magzatvédelemmel, ezzel esélyt adhatnak a magzatnak az életre, a meddő pároknak pedig a gyermeknevelésre.

Gyes, gyet, ingyenes étkeztetés
Az Emmi közleménye felidézi, hogy a gyes folyósítási idejét visszaállították három évre, a nagycsaládosok gyermeknevelési támogatása is újra a gyermek 3 éves korának betöltésétől folyósítható. A kormány döntésének köszönhetően minden rászoruló általános iskolás, egészen a 8. osztályig ingyenes étkezésben részesülhet, a kormány ismét támogatja a családok otthonteremtését, valamint a helyi családerősítő programokat, "családi erőforrás központok" létrehozását.
   
A médiatartalmak korlátozása
Az új médiatörvény megfelelő figyelmet fordít a gyermekre, így például megtiltja olyan médiatartalmak közzétételét, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését - emeli ki a tárca .
   
Koraszülöttek ellátása
Az elmúlt időszakban korszerűbb koraszülött és intenzív ellátás vált lehetővé 6 vidéki régióban 20 egészségügyi intézmény koraszülött ellátáshoz szükséges eszközparkjának fejlesztésével.
   
Életút elv a gyerekszegénység ellen
A gyerekszegénység elleni küzdelem terén a kormányváltás óta eltelt időszakban az életút elvet követik, olyan támogatási láncot hoztak létre, amelynek minden láncszeme egy-egy korosztályt jelent. A legkisebb gyerekek és szüleik a Biztos Kezdet Gyerekházak segítségével kapnak lehetőséget szocio-kulturális hátrányok leküzdésében és a problémamentes óvodakezdésben, és elindultak a komplex kistérségi gyerekesély-programok. A hátrányos helyzetűeknek szánt ösztöndíjak ma az oktatás minden szintjén elérhetőek és teljesítményre alapoznak.
   
A kormány ezután is törődni fog a gyermekekkel
A nemzeti kormány a következőkben is törekedni fog arra, hogy a gyermekek hozzájuthassanak a legjobb lehetőségekhez, éljenek akár vidéken vagy városban, legyenek tehetősebbek vagy szegények, rendelkezzenek odafigyelő szülőkkel vagy épp felelőtlenekkel, legyenek tehetségesek vagy segítségre szorulók. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma figyelmének középpontjába az embert állítja, közülük is a legkiemelkedőbb törődéssel a gyermekek felé kíván fordulni a jövőben is - hangsúlyozta a tárca a közleményben.

Forrás: mti

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 

Címkék: gyes, gyet, ingyenes étkeztetés, magzatvédelem, örökbefogadás, koraszülött

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Apai elismerő nyilatkozat és örökbefogadás változások

Egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel. A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az erről szóló egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot.

tovább a cikkre
Nőtt a nagycsaládosok reálkeresete az elmúlt évben

Százhatvanmilliárd forinttal segítette tavaly az egykulcsos adórendszer azt a több mint félmillió családot, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott, a gyerekkedvezmény miatt a nagycsaládosok keresete több mint húsz százalékkal nőtt - írja a Magyar Nemzet.

tovább a cikkre
Családi pótlék, gyermekvédelmi támogatás - mit kapunk készpénzben és mit utalványban?

A kormányszóvivő szerint bár az a döntés most megszületett, hogy a jövőben a gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét utalvány formájában kapják meg a családok, ezzel a téma még nem került le a napirendről, folyamatosan bővülhet ugyanis az Erzsébet-utalványban kifizetett szociális ellátások köre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túrós galuska

Túrós galuska

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g liszt 30 g tehéntúró fél tojás só olívaolaj

Recept:

A felvert tojáshoz hozzáadjuk az áttört túrót és jól elkeverjük. Beletesszük a lisztet és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Lazán összedolgozzuk és forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, hideg v&iacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Nem volt idejük eljutni a kórházba, túl gyorsan jött a baba! - Saját kisfiát segítette világra egy édesapa Vas megyében

vissza vissza