Új Munka törvénykönyv változásai 2012. július 1-től

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


Az új Munka törvénykönyve 2012. július 1-től lépett életbe. Cikkünkben összegyűjtöttük a kismamákat érintő legfőbb változásokat.

Fizetés nélküli szabadság változásai 2012. július 1-től
A Tgyás lejárta után Gyedre jogosult kismamáknak fizetés nélküli szabadságot kell kérni, melynek megadása kötelező.
A fizetés nélküli szabadságot a munkavállalónak a munkavállaló által megjelölt időpont előtt 15 nappal előbb köteles írásban bejelenteni.
A gyed megkezdése előtt (tgyás lejárta előtt15 nappal elobb)  a fizetés nélküli kérelmet  kell a munkáltatóhoz benyújtani.
A fizetés nélküli szabadságot  kezdő és befejező dátummal kell ellátni.
A kezdo nap a gyed kezdete a befejező dátum a gyed lejárta vagy a gyes lejárta. Ennek módosítása lehetséges, akár megszüntetni, akár hosszabbítani kívánja az édesanya (édesapa) a gyermek 3 éves koráig. Tartósan beteg gyermek esetében a fizetés nélküli szabadság a gyermek 10 éves koráig jár.

A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által kért időpontban, de legkorábban a  szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított 30. napon szűnik meg.
Ez azt jelenti, hogy a  fizetés nélküli szabadság megszakításának munkavállalói bejelentését követően a munkáltató legkésőbb 30, illetve 60 napon belül köteles munkavállalót ismét foglalkoztatni.

Visszatérés a munkába
A munkába visszatérő kismamákat a munkaadó köteles visszavenni részmunkaidős foglalkoztatásra.
A munkavállaló kérésére napi 4 órában kell a kismamát foglalkoztatni, de a napi munkaidő a kismama kérésére ennél több, vagy kevesebb is lehet. (A közszférában dolgozóknak ez már 2009-óta létezik)
Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság lejárta előtt kíván visszatérni, azt jeleznie kell a munkaadónak. (Célszerű 60 nappal előbb, hogy a munkaadó is felkészülhessen)

Felmondás- felmondási védelem
A munkáltató a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, továbbá a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt nem szüntetheti meg felmondással.

Kinek jár a felmondási védelem?
A felmondási védelem az anyát illeti meg, ha a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi.

A felmondási védelem megilleti azt a munkavállaló nőt, aki az emberi reprodukciós eljárással összefüggő egészségügyi intézetben történő kezelésben részesül. Ez a védelem a kezelés megkezdésétől számított 6 hónapig jár.

Felmondási védelem csak a bejelentett terhességre vonatkozik!
A kismamáknak ajánlott a terhesség tényét a tudomásukra jutása után minél hamarabb közölni a munkáltatóval, mert felmondásnál csak a felmondás előtt közölt terhesség biztosítja a felmondással szembeni védettséget.
Az utólagos terhességet igazoló dokumentum nem érvényteleníti a felmondást!

A felmondási korlátozás
Kikre vonatkozik a felmondási korlátozás?
- a 3 év alatti gyermekeket nevelo anyákra, vagy a gyermekét egyedül nevelo apákra, ha a fizetés nélküli szabadságot nem veszik igénybe,
- a rehabilitációs járadékban részesülokre
- a védett korúakra (nyugdíjkorhatár elott 5 év)

Mikor mondhat fel a munkaadó?
A munkaadó a munkavállaló munkaviszonyát csak akkor szüntetheti meg, ha:
- A munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
- nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen munkakör,
- munkavállaló a foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

További változások a felmondásban
- Megszűnt az a védettség is, hogy a felmondás a betegség, fizetés nélküli szabadság lejártát követő 15, 30 nap elteltével kezdődhet. Akár az első naptól is felmondhat a munkáltató.
- A felmondási védelem nem terjed ki már a betegségre, gyermekápolási időszakra, vagyis felmondhat a munkaadó ez alatt az idő alatt is.

Próbaidő
A próbaidő munkaszerződés alapján legfeljebb három hónap lehet, ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek azt – legfeljebb egy alkalommal – meghosszabbíthatják. Kollektív szerződésben maximum hat hónapos próbaidő köthető ki.

A próbaido alatt bármikor megszüntethető a munkaviszony. Indokolni nem kell.


Szabadság
A szülőknek a gyermekek után pótszabadság jár. MINDKÉT szülőnek!

A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár.
(2) Az (1) bekezdés szerinti pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos.
(3) A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Fizetés nélküli szabadság pénzbeli megváltása
A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadság 2012. december 31. napjáig váltható meg.
A munkaadóval írásban kell erről a tényről megállapodni.
2013. január elsejétől erre nincs mód!

Kismama egészségének védelme
A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.
(2) A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.



TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

SZABADSÁG-KALKULÁTOR >>


REGISZTRÁLJ OLDALUNKRA MOST >> és értesülj minden változásról elsőként!


KÖVESS MINKET A FACEBOOK-ON >>
 


S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


2012.07.24