Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Új Munka törvénykönyv változásai 2012. július 1-től - Szülők Lapja

Új Munka törvénykönyv változásai 2012. július 1-től


Az új Munka törvénykönyve 2012. július 1-től lépett életbe. Cikkünkben összegyűjtöttük a kismamákat érintő legfőbb változásokat.

Szerző: S. Puskás Judit
2012-07-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3726 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>

Fizetés nélküli szabadság változásai 2012. július 1-től
A Tgyás lejárta után Gyedre jogosult kismamáknak fizetés nélküli szabadságot kell kérni, melynek megadása kötelező.
A fizetés nélküli szabadságot a munkavállalónak a munkavállaló által megjelölt időpont előtt 15 nappal előbb köteles írásban bejelenteni.
A gyed megkezdése előtt (tgyás lejárta előtt15 nappal elobb)  a fizetés nélküli kérelmet  kell a munkáltatóhoz benyújtani.
A fizetés nélküli szabadságot  kezdő és befejező dátummal kell ellátni.
A kezdo nap a gyed kezdete a befejező dátum a gyed lejárta vagy a gyes lejárta. Ennek módosítása lehetséges, akár megszüntetni, akár hosszabbítani kívánja az édesanya (édesapa) a gyermek 3 éves koráig. Tartósan beteg gyermek esetében a fizetés nélküli szabadság a gyermek 10 éves koráig jár.

A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által kért időpontban, de legkorábban a  szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított 30. napon szűnik meg.
Ez azt jelenti, hogy a  fizetés nélküli szabadság megszakításának munkavállalói bejelentését követően a munkáltató legkésőbb 30, illetve 60 napon belül köteles munkavállalót ismét foglalkoztatni.

Visszatérés a munkába
A munkába visszatérő kismamákat a munkaadó köteles visszavenni részmunkaidős foglalkoztatásra.
A munkavállaló kérésére napi 4 órában kell a kismamát foglalkoztatni, de a napi munkaidő a kismama kérésére ennél több, vagy kevesebb is lehet. (A közszférában dolgozóknak ez már 2009-óta létezik)
Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság lejárta előtt kíván visszatérni, azt jeleznie kell a munkaadónak. (Célszerű 60 nappal előbb, hogy a munkaadó is felkészülhessen)

Felmondás- felmondási védelem
A munkáltató a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, továbbá a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt nem szüntetheti meg felmondással.

Kinek jár a felmondási védelem?
A felmondási védelem az anyát illeti meg, ha a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi.

A felmondási védelem megilleti azt a munkavállaló nőt, aki az emberi reprodukciós eljárással összefüggő egészségügyi intézetben történő kezelésben részesül. Ez a védelem a kezelés megkezdésétől számított 6 hónapig jár.

Felmondási védelem csak a bejelentett terhességre vonatkozik!
A kismamáknak ajánlott a terhesség tényét a tudomásukra jutása után minél hamarabb közölni a munkáltatóval, mert felmondásnál csak a felmondás előtt közölt terhesség biztosítja a felmondással szembeni védettséget.
Az utólagos terhességet igazoló dokumentum nem érvényteleníti a felmondást!

A felmondási korlátozás
Kikre vonatkozik a felmondási korlátozás?
- a 3 év alatti gyermekeket nevelo anyákra, vagy a gyermekét egyedül nevelo apákra, ha a fizetés nélküli szabadságot nem veszik igénybe,
- a rehabilitációs járadékban részesülokre
- a védett korúakra (nyugdíjkorhatár elott 5 év)

Mikor mondhat fel a munkaadó?
A munkaadó a munkavállaló munkaviszonyát csak akkor szüntetheti meg, ha:
- A munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
- nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen munkakör,
- munkavállaló a foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

További változások a felmondásban
- Megszűnt az a védettség is, hogy a felmondás a betegség, fizetés nélküli szabadság lejártát követő 15, 30 nap elteltével kezdődhet. Akár az első naptól is felmondhat a munkáltató.
- A felmondási védelem nem terjed ki már a betegségre, gyermekápolási időszakra, vagyis felmondhat a munkaadó ez alatt az idő alatt is.

Próbaidő
A próbaidő munkaszerződés alapján legfeljebb három hónap lehet, ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek azt – legfeljebb egy alkalommal – meghosszabbíthatják. Kollektív szerződésben maximum hat hónapos próbaidő köthető ki.

A próbaido alatt bármikor megszüntethető a munkaviszony. Indokolni nem kell.


Szabadság
A szülőknek a gyermekek után pótszabadság jár. MINDKÉT szülőnek!

A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár.
(2) Az (1) bekezdés szerinti pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos.
(3) A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Fizetés nélküli szabadság pénzbeli megváltása
A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadság 2012. december 31. napjáig váltható meg.
A munkaadóval írásban kell erről a tényről megállapodni.
2013. január elsejétől erre nincs mód!

Kismama egészségének védelme
A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.
(2) A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

SZABADSÁG-KALKULÁTOR >>


REGISZTRÁLJ OLDALUNKRA MOST >> és értesülj minden változásról elsőként!


KÖVESS MINKET A FACEBOOK-ON >>
 

Címkék: munkatörvénykönyve, fizetés nélküli szabadság, felmondás, felmondási védelem, próbaidő, szabadság, kismama

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ellátások, támogatások, gyes változások 2012. augusztus 1-től

A települési önkormányzatok augusztus 1-jétől rendeletben írhatják elő, hogy legalább tízezer forintnyi rendszeres szociális segély folyósításakor az ellátás összegéből ötezer forintot készételvásárlásra felhasználható Erzsébet-utalványban kell fizetni.

tovább a cikkre
10 pontos munkahelyvédelmi akció - a gyeden, gyesen levőket is érinti

Munkaadók: kedvező hatása lehet a kkv-k támogatásának - Szakszervezetek: a munkahelyteremtéshez bővülő gazdaság kell.

tovább a cikkre
Munka Törvénykönyve 2012.

A 2012 júliusától életbe lépő új szabályozás szerint a kötelező legkisebb munkabér összegének és hatályának megállapításánál figyelembe kell venni a munkakör ellátásához szükséges követelményeket, a munkaerőpiac jellemzőit, a nemzetgazdaság helyzetét, az egyes ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait. A kötelező legkisebb munkabér összegét naptári évente felül kell vizsgálni - áll a törvényben.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkés cukkinifőzelék

Csirkés cukkinifőzelék

Egytálételek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g csirkemell 100 g cukkini 50 g burgonya

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A cukkinit és a burgonyát szintén alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk és kevés vízben, vagy gőzben megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, összeturmixoljuk a főtt cs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Hármast kapott a dolgozatára, ezért megkéselte tanárát a 17 éves győri diák - Most hoztak ítéletet az ügyben

vissza vissza