Így spórolhat 60.000 Ft-ot a család

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Évi 60 ezer forint megtakarítást ígér egy négytagú család számára az ősszel folytatódó ÖkoKör program, amelynek keretében csoportos foglalkozásokon vitatják meg a háztartásokban a hulladékképződés és az energiafelhasználás csökkentésének lehetőségeit a résztvevők, és utóbb azokat alkalmazzák is a gyakorlatban - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

Takarékosság és környezetvédelem
A közlemény szerint a háztartási kiadások csökkentése mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős, ha a családoknál kevesebb hulladék keletkezik és mérséklik energiafelhasználást.
Az egyesület 2010-től mostanáig 280 háztartás bevonásával dolgozta ki a nemzetközi szinten legjobb gyakorlatként számon tartott Eco Teams program hazai változatát. A háztartások a program végére átlagosan 20 százalékkal kevesebb élelmiszerhulladékot és 21 százalékkal kevesebb vegyes háztartási hulladékot "termeltek", 13 százalékkal csökkentették áram-, 23 százalékkal földgáz- és 9 százalékkal ivóvíz-felhasználásukat, valamint 15 százalékkal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint korábban.

Segítenek a társak is
Az 5-12 tagú ökokörök 2-3 hónapig járnak össze, összesen kilenc alkalommal találkoznak. A folyamat során a résztvevők kézikönyv, valamint társaik segítségével, tapasztalataikat megosztva hat kiemelt témát dolgoznak fel. A fenntartható pénzhasználat, az élelmiszerek, a vegyi anyagok, az energia, a víz és a hulladék témakörökhöz kapcsolódva egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető vállalásokat tesznek - közölte a TVE.
   
Jelentkezőket várnak!
Az ingyenes programba csoportvezetők és csoporttagok jelentkezését is várják. Csoportvezetőnek bárki jelentkezhet, nem kell hozzá előképzettség. Számukra a TVE ingyenes trénerképzést tart, majd részt vehetnek a csoportok szervezésében.
Csoportok alakulhatnak barátokból, szomszédokból, kollégákból. Az egyesület egyéni jelentkezőket is vár, őket megpróbálják összehozni olyanokkal, akik szintén szívesen alakítanának ökokört.

Forrás: mti
 


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.09.21