Taj kártya igénylése, valamint pótlása, elvesztés rongálódás, lopás esetén

S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


Az orvosi ellátáshoz társadalombiztosítási azonosító jellel, vagy ismertebb nevén TAJ kártyával kell rendelkeznie minden Magyarországon élőnek. Így már az újszülöttek is kapnak ez Egészségbiztosítási Pénztártól TAJ kártyát. Újszülöttek részére Taj kártya igénylése
Az újszülöttek részére a Taj kártyát nem kell a szülőknek külön kérni, az újszülöttek adatairól az okmányirodák hivatalból tájékoztatják az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárat.

Hogyan kapja meg az újszülött gondviselője a baba Taj kártyáját?
Az újszülöttek Taj kártyáját az újszülött lakóhelye szerinti REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) állítja ki és küldi meg postán a szülő lakhelyére.
(Természetesen van rá mód, hogy a szülő ne postán kapja meg a TAJ kártyát, hanem személyesen menjen be az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárba.)
Ha a szülő rendelkezik egy állandó lakcímmel (és az újszülöttnek is ez az állandó lakcíme), de a baba születése után nem ezen a címen laknak, akkor a szülő kérheti, hogy a gyermek születési helye szerinti illetékes egészségpénztár állítsa ki és küldje ki az adott címre a Taj kártyát.

Mikor küldi meg az Egészségbiztosítási Pénztár a TAJ kártyát?
Az Egészségbiztosító Pénztár az adatszolgáltatás teljesítését követően soron kívül, de max. 5 munkanapon belül kiadja az újszülött Taj kártyáját, és azt a gyermek lakóhelyére, vagy a szülő kérelmében meghatározott címre postán megküldi.
(Korábban ez az idő 3-4 hét volt)

Névváltozás esetén új TAJ kártya igénylése
A családi, vagy keresztnév megváltozása esetén új TAJ kártya kiállítását kell kérni a
Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál.
A TAJ kártya igénylése ebben az esetben ingyenes.
A TAJ kártya kicserélése fontos, mert az egészségügyi szolgáltatásoknál nemcsak a TAJ kártyát kérik azonosításra, hanem a személyi igazolványt, valamint a lakcímkártyát is. A 3 különböző igazolványon szereplő adatoknak meg kell egyeznie!


Elveszett, ellopott Taj kártya pótlása
A kártya pótlását a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál kérhetik az OEP oldaláról letölthető a 3517-I. jelű nyomtatvány kitöltésével. A nyomtatvány letölthető itt >>

Jelenleg a kártya kiállításáért igazgatási szolgáltatási díjként 2200.- Ft-ot kell fizetni.
A regionális egészségbiztosítási pénztáraknál kérhetnek ehhez szükséges csekket, vagy számlaszámot.

A szolgáltatási díjat átutalhatják az eljáró regionális egészségbiztosítási pénztár számlájára, készpénz-átutalási megbízáson, vagy az egészségbiztosítási pénztár házipénztárába fizethetik be. A díj megfizetését a kérelem benyújtásakor igazolni kell.


A REGIONÁLIS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁRAK CÍMEI >>

Összes cikk TGYÁS, GYED, GYES, HIVATALOS ÜGYEK témában >>

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>


S. Puskás Judit

Hivatalos ügyek

S. Puskás Judit


2011.06.15