288.000 Ft lesz az anyasági támogatás a tervezet szerint

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Egyszeri, nagy összegű támogatás az első gyerek születése után, a gyed feltételeinek rugalmassá tétele, a szülő nők foglalkoztatásának támogatása - az Origo információi szerint ezekkel a lépésekkel ösztönözné a kormány a gyerekvállalást. A javaslatot kidolgozó munkacsoportnak sok más ötlete is van, pénz viszont egyelőre nincs rájuk. Az anyasági támogatás tervezett összege
224 ezer forinttal, összesen 288 ezer forintra emelné a kormány a jelenleg 64 ezer forintos egyszeri anyasági támogatást a szerint a demográfiai koncepció szerint, amelyet június elejére véglegesített a miniszterelnök által felkért népesedési munkacsoport - értesült az Origo.
 
A kelengyepénz néven is ismert, jelenleg is létező támogatás jelentős megemelésével az első gyermekek megszületését akarja ösztönözni a kormány, felmérések szerint ugyanis számos pár az első gyerek születésével járó kiadások miatt veti vagy halasztja el a gyerekvállalást. A közel 300 ezer forint a kormány számításai szerint azonban már elegendő ahhoz, hogy meg lehessen vásárolni belőle egy induló szettet: pelenkázóasztalt, fürdetőkádat, mérleget, babakocsit, így reményeik szerint többen mernek belevágni a családalapításba.
 
A támogatást nemzetközi példák alapján felvető munkacsoportnak információink szerint komoly fejtörést okozott, hogy az emelést hogyan lehetne úgy bevezetni, hogy az ne járjon a "megélhetési gyerekvállalás" elharapózásával, különösképpen a fiatal, iskolázatlan roma nők körében, végül azt a megoldást találták ki, hogy csak a 18. életévüket betöltött anyák első gyermeke után járna a támogatás.
 
Változás a GYED-ben és a munkahelyvédelemben
A lépés a számítások szerint nagyjából 10 milliárdba kerülne 2014-ben, ami az összesen 11 pontos koncepció olcsóbb megoldásai közé tartozik: ennél jóval nagyobb kiadást jelentene a munkaanyag azon pontja, amely rugalmassá tenné a gyermekgondozási díj (gyed) felhasználását.
 
Az intézkedéscsomag leghangsúlyosabbnak szánt pontja alanyi jogon járó juttatássá tenné a most számos feltételhez kötött támogatást: a legfontosabb ilyen, hogy a jelenlegi szabályokkal szemben nem lenne hátrányos a munkába állás és a következő testvér megszületése, vagyis nem vonnák meg a gyedet azoktól, akik a juttatás folyósítási határideje előtt újra dolgozni kezdenek vagy újabb gyermeket vállalnak, hanem mindenképp megkapnák a gyed eredetileg kalkulált idejére járó támogatást. A koncepció abban egyelőre nem foglalt állást, hogy egy összegben vagy - a gyed normál határideje alatt - havi járandóságként lehetne felvenni az összeget.
 
A munkaanyag fontos eleme még, hogy a két-, illetve háromgyerekes nőkre is kiterjesztené a múlt ősszel elfogadott munkahelyvédelmi akciótervben szereplő járulékkedvezményeket, vagyis a munkáltató jól járna a többgyerekes anyák foglalkoztatásával, az érintett nőknek pedig kevésbé kellene attól tartaniuk, hogy gyermekeik száma miatt hátrány éri őket a munkahelyükön.
 
Mire lesz keret?
A kormány által egyelőre nem tárgyalt koncepcióból információink szerint reálisan e három pont megvalósítására lát esélyt a kabinet 2014-től, illetve valamilyen formában annak a régóta szorgalmazott KDNP-s javaslatnak a megvalósítására, amely a személyi jövedelemadó mellett a járulékokra is kiterjesztené a családi adókedvezményt. A járulékok teljes összege utáni kedvezményre információink szerint ugyan aligha lesz fedezet, de "a járulékok egy része" után igénybe vehető kedvezményt februári évértékelő beszédében már a miniszterelnök is megpendítette.
 
Bár a Révész Máriusz vezette, a Népesedési Kutatóintézet számos szociológusát és demográfusát is foglalkoztató munkacsoport több mint fél éve dolgozik a koncepción, az intézkedések megvalósíthatósága egészen addig kérdéses volt, amíg három hete ki nem derült, hogy az Európai Bizottság várhatóan lezárja a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást. (Orbán Viktor miniszterelnök májusban több nyilatkozatában is tett a készülő programra utalást, de mindannyiszor hozzátette, hogy a lépésekből akkor lehet valami, ha a gazdasági helyzet úgy engedi.) A pénzügyi mozgástér bővülése ugyanakkor egyelőre várhatóan nem lesz lehetővé további költekezést, így a demográfiai csomag számos további eleme - például a szocpol kiterjesztése - egyelőre mindenképp a talonban marad.
 
Egyre kevesebb a gyerek
Az intézkedéscsomag részleteiről a munkacsoport vezetője az Origo kérdésére azt mondta, hogy végleges döntés még nem született a szakértői anyagról: a koncepció egyelőre kormányközi egyeztetésen van, és a költségvetési hatások tételes elemzése után a kormány dönt majd arról, hogy melyik intézkedés, milyen formában és mikortól léphet életbe.
 
A demográfiai csomag megszületéséről szerdai beharangozója szerint a csütörtökön utcára kerülő Figyelő is beszámol majd, információink szerint azonban a terhességi gyermekágyi segélyt nem emelné meg a kormány, és a gyest sem tennék most rugalmassá.
 
Bár Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter többször nyilatkozott diadalittasan arról, hogy az egykulcsos adó és a gyerekek utáni adókedvezmény bevezetése rövid időn belül fellendíti majd a gyerekvállalási kedvet, a Központi Statisztikai Hivatal éppen ma közzétett adatai szerint továbbra sem sikerült megállítani a születésszám csökkenését: az idei év első négy hónapjában 5,8 százalékkal - 1687-tel - kevesebb gyermek született, mint 2012 ugyanezen időszakában.


Forrás: origo.hu

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.06.21