Változtak az emelt összegű családi pótlék feltételei

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Széles körű egyeztetés eredményeként változtak az emelt összegű családi pótlékra jogosító feltételek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága vasárnap az MTI-vel. Állítsák vissza a beteg gyerekek után járó emelt szintű családi pótlékot!
A tárca közleményében arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) sajtótájékoztatóján Szűcs Erika, a Gyurcsány kormány szociális és munkaügyi minisztere azt mondta, követelik a kormánytól, állítsa vissza a beteg gyerekek után járó emelt szintű családi pótlékot. A DK szerint olyan szabályozást kell létrehozni, amelynek előkészítésébe az orvosok mellett a szülőket is be kell vonni, és nemcsak az egészségügyi, hanem az egyéb, a betegséggel járó pluszkiadásokat is figyelembe kell venni.
   
Szakmai Kollégium alakította ki a betegségcsportokat
Erre utalva az Emmi hangsúlyozta: az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai több szakértő bevonásával alakították ki konszenzusukat arra vonatkozóan, hogy a betegségcsoportok nevesítését szakmailag precízen, a BNO (betegségek nemzetközi osztályozása) szerint, továbbá a betegségteher szempontjából méltányosan pontosítsák. Azt írták, a magasabb összegű családi pótlékra a gyermekek mindennapi életében napi problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség és fogyatékosság jogosít.
   
Nem mindenkinek jár az emelt összegű családi pótlék
Közölték, azok a betegségek, melyek átmenetiek, vagy tartósak ugyan, de a gyermek gyógykezelése megoldott, életminősége a gyermekeknek járó egészségügyi ellátással teljes körűen biztosítható, pusztán a diagnózis fennállása miatt nem jogosítanak magasabb összegű családi pótlékra.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy jövedelmi és egyéb rászorultság fennállása esetén, egyéb jogszabályok alapján igényelhetők, vagy alanyi jogon járnak a különböző szociális juttatások.

Forrás: mti
Kép: Freedigitalphotos.net

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.06.24